Zapri

Novice


Arhiv: Projekt POLET: Menopavza nas ulovi tudi na delovnem mestu

POLET


Kar 40 odstotkov žensk meni, da jim menopavzne spremembe povzročajo težave na delovnem mestu.

 

Med delovno aktivnimi prebivalci in prebivalkami Slovenije je 45 odstotkov žensk, njihova povprečna starost je skoraj 43 let. Z višanjem upokojitvene starosti se veča tudi delež starejših od 50 let. In to je starost, pri kateri se ženske neizbežno soočijo s hormonskimi spremembami menopavze. Pri mnogih traja 3-8 let, pomenopavzne težave pa se lahko vlečejo še desetletja.

Res je, da se vedno večja pozornost namenja zdravju pri delu starejših zaposlenih – toda – ali daje tudi podporo ženskam pri težavah zaradi menopavze? Večinoma ne, ker se jo smatra za zasebno stvar, čeprav ima lahko pomemben vpliv na delovnem mestu. Zato je potrebno o tej občutljivi temi odkrito spregovoriti, načrtno povečati zavedanje in znanje zaposlenih ter spodbuditi podjetja, da razvijejo učinkovite strategije podpore.

Najbolj značilne menopavzne težave:

  • Psihične spremembe: motnje pozornosti in koncentracije, čustvena labilnost, spominske motnje, tesnoba in večje tveganje za depresijo.
  • Vročinski oblivi in nočno potenje, ki so pogosto spremljani z neenakomernim bitjem srca in povzročajo fizično nelagodje, zadrego, predvsem pa vplivajo na kvaliteto spanja. Nespečnost ima za posledico utrujenost, razdražljivost in težave s koncentracijo.
  • Urogenitalne spremembe, ki lahko vodijo v inkontinenco, pogosta vnetja in suho nožnico. Težave lahko povzročajo tudi neredne in zelo močne menstruacije.
  • Bolečine v kosteh in mišicah, pogostejše poškodbe zaradi manjše elastičnosti tkiv.
  • Spreminjanje telesne podobe: naraščanje telesne teže, trebušasta debelost, staranje kože.

Znaki menopavze se lahko pojavljajo nekaj mesecev ali več let. Menopavza je naravno obdobje v življenju žensk, a o njej še vedno premalo govorimo in ostaja zasidrana v coni tabujev. Ženskam je tudi v 21. stoletju nerodno in sram govoriti o svojih izkušnjah. Spopadajo se s simptomi, nekatere tudi z zelo resnimi, a pri tem ostajajo z malo ali celo brez podpore. Pojavljajo se zaskrbljenost in zmedenost zaradi občasnih težav s spominom in zbranostjo ali zaradi povečanih občutkov tesnobnosti. Simptomi menopavze se odražajo tudi na poklicnem življenju žensk in splošni izgubi samozavesti. Zato je skrajni čas, da tudi ta del življenja normaliziramo. O menopavzi se moramo pogovarjati, ženske si morajo o njej deliti izkušnje, simptome moramo razumeti in poznati možnosti za soočanje z njimi. Ženske pa potrebujejo oporo tudi v delovnih okoljih, od razumevanja do podpore v obliki različnih ukrepov, kot so nasveti in druge oblike pomoči.

Nadaljevanje v prispevku: Brez duhovičenja o »ženskih težavah«, prosim!

>>> VIR

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada


Fotogalerija

 

Arhivi