Zapri

Novice


Arhiv: Seminar »Abeceda trendov povpraševanja po hrani v Sloveniji«

Ljubljana, 5. april 2019 - GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je na seminarju s pomenljivim naslovom »Abeceda trendov povpraševanja po hrani v Sloveniji« izpostavila teme s področja prehrane in javnega zdravja, označevanja in izboljšanja sestave živil ter potrošniških trendov.


Seminar »Abeceda trendov povpraševanja po hrani v Sloveniji« je potekal v okviru programa PREŽIVI, ki ga koordinira GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS ter je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Partner programa je Nacionalni inštitut za javno zdravje.

V okviru programa so potekala različna  predavanja. Po uvodnih besedah direktorice GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, dr. Tatjane Zagorc je predstavnica Ministrstva za zdravje RS, dr. Katja Povhe Jemec, povzela glavne aktivnosti, ki trenutno potekajo v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija. Temu je sledila predstavitev podatkov o prehrani in javnem zdravju s strani dr. Mateja Gregoriča iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Udeleženci seminarja so bili seznanjeni tudi z glavnimi aktivnosti programa PREŽIVI, ki so v dveh letih trajanja programa pomembno doprinesle k aktivnostim slovenskih živilskih podjetij na področju izboljšanja sestave živil, predstavljene pa so jim bile tudi usmeritve pravilnega označevanja živil izboljšane sestave. Dopoldanski del seminarja se je nato zaključil z izpostavitvijo ključnih potreb potrošnikov pri izbiri in nakupu živilskih izdelkov.

V popoldanskem delu seminarja so bile predstavljene tematike s področja potrošniških trendov. Predstavnica GZS-ZKŽP, dr. Petra Medved Djurašinović je predstavila glavne trende na področju povpraševanja potrošnikov po hrani v Sloveniji. V nadaljevanju pa so bili izpostavljeni prehranjevalni odnosi mladih potrošnikov ter analiza in predlogi za izboljšanje prehrane študentov. Predstavljen pa je bil tudi pogled slovenskega potrošnika na zmanjšanje vsebnosti soli v kruhu ter sprejemljivost le-teh. Rezultate potrošniške raziskave je predstavil izr.prof.dr. Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Seminar smo zaključili z delavnico »Vsi vidiki zavez odgovornosti živilske industrije«.

Predstavitve s seminarja so dostopne s klikom na naslov predavanja.

Uvodne besede organizatorja

dr. Tatjana Zagorc, GZS-ZKŽP

 

Nacionalni program Dober tek Slovenija in zdrava ponudba živil

dr. Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje RS

 

Izzivi in aktivnosti na področju izboljšanja sestave živilskih izdelkov

Dea Zavadlav, GZS-ZKŽP

 

Označevanje živil izboljšane sestave

Tamara Srdarev, GZS-ZKŽP

 

Trendi povpraševanja po hrani v Sloveniji

dr. Petra Medved Djurašinović, GZS-ZKŽP

 

Hrana in prehranjevalni odnosi mladih potrošnikov (študentov)

Petar Gidaković, Ekonomska fakulteta UL

 

Analiza in predlogi za izboljšanje prehrane študentov v restavraciji Slorest na Pedagoški fakulteti

Martina Erjavšek, Pedagoška fakulteta UL

 

Odziv potrošnika na zmanjšanje soli v kruhih

izr. prof. dr. Aleš Kuhar, Biotehniška fakulteta UL

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.