Od lanskega leta je vsak tretji petek v novembru razglašen za dan slovenske hrane, na ta dan pa poteka tudi vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Projekt so pred tremi leti začeli izvajati GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Čebelarska zveze Slovenije, ministrstva za zdravje, za kmetijstvo in za izobraževanje, Inštitut za varovanje zdravja, Zavod RS za šolstvo, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in GIZ Mlekarstvo Slovenije. Letos je to petek, 15.novembra 2013.
Glavni namen je izobraževati, obveščati in osveščati najmlajše in šolajočo mladino ter vzporedno tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad. Tako že tretje leto zapored vsi otroci v slovenski vrtcih in šolah, kot tudi zaposleni in bolniki v nekaterih bolnišnicah uživajo obrok slovenskih proizvajalcev, sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolk. Na GZS - Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij želimo s projektom še posebej poudariti pomen in prednosti lokalno pridelanih živil, pomen kmetijske dejavnosti za gospodarstvo in okolje ter pomen čebelarstva za kmetijsko pridelavo. Tudi na ta način prispevamo k dvigu porabe živilskih izdelkov slovenskega porekla in tako posredno ohranjamo delovna mesta.
Vabimo vsa slovenska podjetja, da se pridružijo pobudi in na ta dan v okviru možnosti zaposlenim ponudijo obrok, pripravljen iz sestavin slovenskega porekla. Vabimo pa tudi posameznike, slovenske prebivalce, da si prav tako v petek, 15. novembra pripravijo obrok iz slovenskih živil.
Na ta način bomo vsi skupaj prispevali k ohranjanju delovnih mest, varovanju okolja, zmanjševanju revščine, zmanjšanju odvisnosti od zunanje trgovine in povečanju samooskrbe.
VABILO SLOVENSKIM PODJETJEM K SODELOVANJU PRI OBELEŽITVI DNEVA SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNEGA SLOVENSKEGA ZAJTRKA
Sporočilo medijem
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.