Zapri

Novice


Arhiv: PRIDRUŽITE SE SKUPNI AKCIJI OB EVROPSKEM TEDNU ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

Bliža se Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se bo letos odvijal med 17. in 25. novembrom 2018. Letošnja tema so nevarni odpadki.

Po mnenju številnih komunalnih podjetij sta najpogostejši težavi pri ravnanju z nevarnimi odpadki, da uporabniki nevarne odpadke odlagajo med mešane komunalne odpadke ter da odpadna (jedilna) olja in zdravila pogosto mečejo v odtoke.

Ker želimo v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov v sklopu pobude Skupaj za boljšo družbo nasloviti obe težavi, smo za skupno aktivnost pripravili dva predloga, med katerima lahko izbirate in ki sta predstavljena v nadaljevanju.

V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov lahko organizirate tudi svojo akcijo, pomembno je le, da jo registrirate kot uradno akcijo ETZO. TO LAHKO STORITE SAMO ŠE DO PETKA, 9. NOVEMBRA.

Za prijavo akcije se registrirate TUKAJ in izpolnite spletni obrazec s ključnimi podatki o vaši akciji (lokacijo, datumom, kratkim opisom itd.).

Obrazec za prijavo si lahko snamete tudi TUKAJ in nam ga izpolnjenega pošljete na naslov komunala@gzs.si.

Če  boste organizirali eno od predlaganih aktivnosti, lahko uporabite spodnji opis akcije in dodate zgolj lokacijo, dan dogodka ter vaše kontaktne podatke.

 

1.    NEVARNI VSILJIVCI

Prikaz organizirate tako, da na stalaže (lahko so to tudi zabojčki, gajbice ali stojnica) postavite vsakodnevne predmete in živila ter mednje postavite nevarne odpadke.

Na primer: med tetrapake mleka in ob steklenicah sokov postavite sprej proti mrčesu; nevarne lake, topila in barve postavite ob otroških igračah; nevarna čistilna sredstva ter akumulatorje in baterije postavite ob zobnih ščetkah, toaletnem papirju itd. Bodite pozorni, da bo prikaz čim bolj nazoren oziroma ”dramatičen” in izberite takšne nevarne odpadke, ki so opazni in se vidno razlikujejo od ostalih predmetov (po na primer kričeči embalaži, velikih opozorilnih znakih itd.).

Cilj prikaza je, da na plastičen in nekoliko provokativen način pokažete, da nevarne snovi ne sodijo med vsakodnevne predmete in živila, saj so zdravju in okolju škodljiva, ravno tako kot nevarni odpadki ne sodijo med ostale komunalne odpadke in embalažo. 

Za organizacijo prikaza izberite lokacijo, kjer je frekvenca ljudi največja. O tem obvestite tudi lokalne šole in vrtce, društva upokojencev itd. in jih povabite k ogledu.

Za organizacijo prikaza izkoristite to, kar imate na voljo v podjetju. Teden pred dogodkov zbirajte v podjetju prazne tetrapake živil, steklenice sokov itd. Iz podjetja si izposodite toaletni papir ali brisače za roke, od doma prinesite stare igrače itd.

 

2.    AKCIJA ZBIRANJA ODPADNEGA JEDILNEGA OLJA

Občanom predstavite, kako pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem tako, da jih povabite, da na izbran dan in lokacijo (lahko jih je tudi več) prinesejo odpadno jedilno olje, ki bo končalo v bližnjem zbirnem centru. Ob tem občanom podajte koristne napotke, kako pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem in drugimi nevarnimi odpadki.

Akcijo lahko nadgradite in občane povabite, da s seboj prinesejo tudi stara zdravila, ki pogosto končajo v odtokih. Lahko jo nadgradite tudi tako, da sodelujočim za vsak liter prinesenega odpadnega olja podarite reciklirano steklenico, ki jim lahko služi za ponovno zbiranje odpadnega jedilnega olja.

O zbiranju odpadnega jedilnega olja obvestite občane na vaši spletni strani, družbenih omrežjih, preko lokalnih medijev, itd. Akcijo zbiranja organizirajte na lokacijah, ki je ljudem enostavno dostopna in vsem dobro poznana.

Ob tem lahko beležite količino zbranega odpadnega jedilnega olja in zdravil in končno zbrano količino predstavite v skupnem sporočilu za javnost, ki ga pošljete medijem po skupni akciji.

Fotogalerija

 

Arhivi