Zapri

Novice


Arhiv: Pred svetovnim dnem Zemlje prvim organizacijam podeljeni certifikati "Voda iz pipe"

Pred svetovnim dnem Zemlje v petek, 19. 4. 2019, je Zbornica komunalnega gospodarstva prvim 32 organizacijam podelila certifikat »Voda iz pipe«. Certifikat je namenjen tistim organizacijam, ki v svojih prostorih in na dogodkih, ki jih organizirajo, ponujajo pitno vodo iz pipe in k njenemu pitju spodbujajo tudi zaposlene, partnerje ter ostale deležnike. Organizacije so s pridobitvijo certifikata izkazale zavedanje o družbeno odgovorni vlogi, ki jo nosijo v relaciji do svojih zaposlenih in do okolja, v katerem delujejo, saj se zavedajo, da kot delodajalci in kot deležniki v lokalnem okolju igrajo pomembno vlogo pri spodbujanju pozitivnih praks.


Prva podelitev certifikata "Voda iz pipe"

Predstavniki organizacij so na slavnostni podelitvi certifikata sočasno podpisali Zavezo certifikata Voda iz pipe, s katero so se zavezali, da bodo v svojih poslovnih prostorih in na dogodkih ponujali pitno vodo iz pipe, postreženo v steklenih vrčih ali kozarcih, ter da bodo k pitju pitne vode iz pipe spodbujali svoje poslovne partnerje, podizvajalce in ostale deležnike. Zavezali so se tudi, da bodo zaposlene in okolico osveščale o kakovosti pitne vode v Sloveniji ter da je uživanje sveže pitne vode zdravju in okolju prijaznejša izbira kot predpakirana voda, razen v izjemnih primerih, kjer zaveze iz objektivnih razlogov ni mogoče izpolnjevati.

Med prvimi prejemniki certifikata so slovenska komunalna podjetja in druge organizacije, ki te aktivnosti že izvajajo ali želijo s pridobitvijo certifikata nadgraditi obstoječe prakse. Celoten seznam prejemnikov certifikata je dostopen tu.

    

Slavnostni podpis Zaveze in prejemniki certifikata Voda iz pipe


 

Pakiranje predpakirane vode terja vsaj tri litre čiste vode, sama voda pa je praviloma zastarana in ni takšne kakovosti, kot jo lahko pijejo prebivalci in obiskovalci Slovenije direktno iz vodovodnih omrežij, ki jih upravljajo komunalna podjetja, je poudaril Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva. »Komunalna podjetja so v lokalni skupnosti nosilci varovanja vodnih virov, nosilci družbeno odgovornega ravnanja, in ravno zavedanje, da imamo v Sloveniji izredno kakovostno pitno vodo, da moramo odgovorno ravnati z vodnimi viri, nas spodbuja k temu, da skušamo to pobudo razširiti tudi izven kroga komunalnih podjetij,« je poudaril. K pridobitvi certifikata so zato vabljena tudi druga družbeno odgovorna podjetja, ki se zavedajo okoljske problematike in ki želijo spodbujati svoje zaposlene k zdravemu načinu življenja.

Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva

S spodbujanjem zavedanja o kakovosti pitne vode v Sloveniji vzgajamo tudi spoštovanje do naravnih virov in s tem prispevamo k njihovemu ohranjanju, so prepričani udeleženci prve podelitve certifikata »Voda iz pipe«. Odgovornost vsakega posameznika je, da postane pitje pitne vode iz pipe vsakodnevna praksa in da k temu spodbuja tudi druge posameznike. V nagovoru je prof. dr. Mihael J. Toman z Biotehniške fakultete v Ljubljani poudaril, da je na našem planetu, ki mu življenje daje voda, je le en vodni krog in da kapljice na svoji poti do kozarca pitne vode doživijo številne napade našega načina življenja, zato je potrebno že mlade generacije vzgajati o pomenu ohranjanja vodnih virov in tudi o tem, da iz naših pip priteka neoporečna voda, za kar skrbijo slovenska komunalna podjetja.

Oglejte si videoreportažo s prve podelitve certifikata "Voda iz pipe": 

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi