Zapri

Arhiv: Skupaj za varno in odgovorno revitalizacijo in dolgoročen razvoj gostinstva in turizma ter dobaviteljev hrane in pijač

Ljubljana, 16. marec 2021 – Danes so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno – podjetniški zbornici Slovenije podpisali Memorandum o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma. Z njim želijo prispevati k hitrim in učinkovitim rešitvam za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva, turizma in celotne dobaviteljske verige, po epidemiji COVID 19, ki je vse močno prizadela. Skupno želijo iskati dolgoročne razvojne rešitve, sooblikovati zakonodajo in ukrepe. K podpisu memoranduma bodo lahko pristopili tudi vsi drugi deležniki, ki bodo imeli interes in podobne cilje.

Podpisniki memoranduma so si za glavne cilje zadali ohranjati delovna mesta, skrbeti za razvoj gostinstva in turizma ter lokalnih dobaviteljev hrane in pijač. Želijo oblikovati poslovno učinkovit model za strateško dolgoročno partnerstvo med dobavitelji živil in pijač ter HoReCa sektorjem, ki bo prispeval k dolgoročnemu razvoju celotne verige. Domačemu in tujemu potrošniku želijo ponuditi več kakovostne lokalne hrane in pijač, s tem spodbujati lokalno pridelavo hrane in pijač in okrepiti skupno promocijo. Oblikovati nameravajo strateško delovno skupino, ki bo aktivno sodelovala z vsemi pristojnimi ministrstvi in drugimi organizacijami na področju oblikovanja ustreznih zakonodajnih rešitev in predlogov ukrepov. Vsem je skupna želja po oblikovanju ukrepov za čimprejšnjo varno in odgovorno revitalizacijo gostinstva in turizma ter dobaviteljskih podjetij, ki so bili močno prizadeti v epidemiji. Želijo si pravočasne priprave na varno odprtje gostinstva in turizma, z jasno opredeljenimi časovnimi in prostorskimi okviri odprtja.

»Slovenska kmetijska in živilska podjetja si že vrsto let prizadevamo za celovit sistem in povezovanje celotne verige od njiv do vilic, od kmeta do trgovskih polic, sedaj tudi od kmeta do krožnika v restavraciji ali gostilni. Imamo vrhunske surovine, bogato znanje, sodobno tehnologijo ter visoko stopnjo nadzora. Tako vemo, kaj jemo. Z gotovostjo lahko trdim, da je slovenska hrana resnično kakovostna,« je ob podpisu sporazuma izpostavil Janez Rebec, predsednik Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, ki je bil tudi glavni pobudnik podpisa memoranduma o sodelovanju GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij z gostinstvom in turizmom, v letu, ko je Slovenija razglašena za evropsko regijo gastronomije. Rebec je povedal, da bo ustanovljena posebna strateška delovna skupina, ki bo oblikovala ustrezne rešitve za čim prejšnje okrevanje celotne verige. Poudaril je tudi, da so v medsektorsko povezovanje vstopili z željo, da bi ponudili kar največ lokalne kakovostne hrane in pijač tudi gostinstvu in turizmu, tako pri odličnih slovenskih šefih in vrhunskih restavracijah kot pri zdravih malicah in kosilih. »Verjamemo, da bomo s skupnim sodelovanjem pridobili vsi, širili dobre prakse, ohranjali delovna mesta in zagotavljali dolgoročni razvoj celotne verige. Želimo si, da bi ta zaveza bila trajna in v korist vseh, » je zaključil Rebec.

Link na povezavo

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij  pri GZS združuje 234 podjetij, v katerih je zaposleno preko 15.200 delavcev, in povezuje več tisoč kmetijskih kooperantov, ki pomembno prispevajo k zagotavljanju stabilne in kakovostne prehranske oskrbe.

Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije pravi: «K podpisu memoranduma o vzpostavitvi medsektorske verige živilsko predelovalne industrije, gostinstva in turizma pristopamo, ker razumemo, da je povezovanje in sodelovanje ključnega pomena, s kratkoročnimi kot tudi dolgoročnimi cilji. Reševanje trenutne krize, zaradi epidemije Covid-19, pomoč za ponoven zagon panoge, ki mora biti tudi varen, in učinkovit sistem, ki bo v Sloveniji doprinesel k čim večjemu vključevanju kakovostne, lokalno pridelane hrane in pijač, so cilji, ki jih bomo skupaj učinkoviteje dosegali.«  Link na povezavo

Podpisniki sporazuma se zavedajo medsebojne povezanosti, zato želijo še bolj okrepiti sodelovanje tudi na področju razvoja turizma, ki je lahko uspešen, če ima na voljo kakovostne domače surovine in dobro gostinsko ponudbo. »Turizem je zaradi epidemije Covid – 19 utrpel velik udarec, saj je panoga zaprta že sedem mesecev, turistična podjetja pa se borijo za preživetje«, je uvodoma povedal Fedja Pobegajlo, direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije. »Globina krize je taka, da bodo potrebni še dodatni ukrepi, če želimo ohraniti panogo. Podpis memoranduma je dobrodošla pobuda, ki bo med sabo še bolj povezala dobavitelje, gostinstvo in turizem, s ciljem, da se okrepi pomoč celotni verigi ter s tem pomaga preživeti podjetjem do ponovnega zagona dejavnosti.«

Link na povezavo

Memorandum odpira vrata novim idejam in konsenzom nacionalnega pomena, hkrati pa je v skladu z zelenimi zavezami, ki vzpodbujajo kratke poti, nizek ogljični odtis, trajnostno proizvodnjo in distribucijo hrane ter upoštevajo usmeritve za večjo družbeno odgovornost na ekonomskem, socialnem in okoljskem področju.

 

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije

Turistično gostinska zbornica Slovenije

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije

***

Dodatne informacije:

Alenka Lesjak, alenka.lesjak@gzs.si;

 

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.