Zapri

Arhiv: Zbornica računovodskih servisov tudi letos opozarja na nujnost podaljšanja roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov

GZS-Zbornica računovodskih servisov (ZRS), ki združuje 500 podjetij, ki se ukvarjajo z računovodsko dejavnostjo, je 30. novembra 2021 na Ministrstvo za finance (MF) in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) naslovila predlog za podaljšanje roka za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil za leto 2021. 8. decembra 2021 je MF odgovorilo, da podaljšanje rokov za oddajo davčnih obračunov za leto 2021 trenutno ni predvideno. Zaposleni v računovodskih servisih so v zadnjih mesecih močno obremenjeni in opozarjajo na velike stiske.

Arhiv: Zaključna konferenca meseca industrije 4.0 in robotike

Aleš Cantarutti je na zaključni konferenci meseca industrije 4.0. in robotike izpostavil, da je Slovenija med tremi najbolj industrializiranimi državami v EU, zato je prehod v I4.0 in družbo 5.0 za nas še toliko bolj pomemben.

Arhiv: V tranzicijo z ambicijo: Gospodarstveniki in politika o prihodnosti industrije in internacionalizaciji

V Digitalnem središču Slovenije je 15. decembra potekala konferenca o prihodnosti industrije in internacionalizaciji, katere se je udeležilo prek 70 predstavnikov gospodarstva in politike, številni pa so spremljali neposredni prenos preko spleta. Udeleženci konference so razpravljali o kompleksnih izzivih, ki jih slovenskemu gospodarstvu postavlja preplet sprememb, ki zahteva poglobljen, celovit in inovativen pristop. Le na tak način bo lahko ohranilo svojo odprtost, krepilo odpornost na mednarodnem trgu in izvedlo zeleno in digitalno transformacijo, so se strinjali udeleženci. Konferenco so organizirali MGRT, Javna agencija Spirit, MZZ in GZS. ​

Arhiv: Slovenija danes močno odvisna od razmer na tujih trgih: v 2021 prek 41 mrd EUR izvoza

Ljubljana, 14. december 2021 - V zadnjih desetih letih se je izvoz blaga in storitev realno okrepil za 4 % letno, kar je 3-krat hitreje od bruto domačega proizvoda. Po hitrosti naraščanja izvoza smo bili na 9. mestu med 27 državami EU. V lanskem letu je izvažalo 26 tisoč podjetij. 750 podjetij, ki so izvozila več kot 5 mio EUR, je ustvarilo 86 % vrednosti celotnega izvoza.

Arhiv: Začenja se drugi natečaj za medgeneracijsko aktivne delodajalce

Ljubljana, 14. decembra 2021 – Začenja se natečaj za priznanja MEGA 2022, ki je namenjen delodajalcem z dobrimi praksami medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju. Delodajalci, ki so v letu 2021 aktivno spodbujali sožitje različnih generacij delavcev, lahko oddajo prijavo vse do 4. februarja 2022. Natečaj poteka pod okriljem projekta Vsi zmagujemo, ko sodelujemo, ki ga sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad.

Arhiv: GZS, Združenje Manager, SBC in AmCham Slovenia podprle predlagane spremembe Zakona o dohodnini

Gospodarske organizacije, povezane v Gospodarskem krogu, predlog sprememb in dopolnitev podpiramo. V primerjavi z ostalimi evropskimi državami je delo v Sloveniji posebej visoko obremenjeno, kar vpliva na konkurenčnost in gospodarstvu otežuje doseganje višje dodane vrednosti, predvsem na račun visoke obremenitve najbolj produktivnih.

Arhiv: Forum Data for Better Living

Na dobro obiskanem forumu Data for Better Living, ki se pravkar v organizaciji GZS odvija na slovenskem paviljonu EXPO 2020 Dubai sta minister za javno upravo Boštjan Koritnik podpredsednik GZS Igor Zorko razpravljala o 40-letni tradiciji AI v Sloveniji, ki nas umešča v globalni vrh in privablja velike zasebne in institucionalne investitorje.

Arhiv: Gospodarska delegacija na 3-dnevni obisk na EXPO 2020 Dubaj

Ljubljana, 10. december 2021 – V nedeljo, 12. novembra, na 3-dnevni poslovni obisk na EXPO 2020 Dubaj odhaja delegacija gospodarstvenikov, osredotočena na digitalizacijo in umetno inteligenco. Delegacijo organizira GZS v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in MGRT.

Arhiv: Skupščina GZS o prednostih večje precepljenosti ter planu dela GZS

Ljubljana, 9. december 2021 – Na današnji seji Skupščine GZS je dr. Alojz Ihan spregovoril o vplivu in posledicah epidemije covida-19 na družbo in posameznika ter pomenu cepljenja. Člani Skupščine so izvolili novega predsednika Skupščine GZS ter sprejeli plan dela GZS za leto 2022.

Arhiv: SRIP MATPRO danes o pomenu in vlogi materialov pri prehodu v zeleno, brezogljično družbo

O vlogi kovinskih materialov, razvoju novih naprednih lahkih materialov, pomenu raziskav, reciklaže in trajnosti kot potencialnih priložnostih za rast in razvoj so danes na strokovni konferenci z naslovom Vloga materialov pri prehodu v zeleno, brezogljično družbo razpravljali predstavniki Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva Materiali kot končni produkti (SRIP MATPRO). Dogodek je potekal v okviru »Meseca Industrije 4.0 in robotike« v Digitalnem središču Slovenije.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.