Mediji

Novela zakona o minimalni plači – ideološki sladkorček v gospodarski motor

Novela zakona o minimalni plači – ideološki sladkorček v gospodarski motor

Ljubljana, 23. maj 2019 – Po izračunih GZS bo v 2020 kot posledica učinkovanja novele zakona o minimalni plači 51 odstotkov zaposlenih prejemalo doplačila do minimalne plače. »Politika je s sprejetjem enega samega nepremišljenega zakona, ki ni usklajen ne s pravnim redom, ne s socialno ali z ekonomsko logiko, in ki ni ponudil enega samega izračuna učinkov, izpostavila zaposlene, podjetja in državljane velikim tveganjem.

Boštjan Gorjup znova izvoljen za predsednika GZS

Člani Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so na današnji seji s 69 od 76 glasov za predsednika GZS za naslednje mandatno obdobje ponovno izvolili Boštjana Gorjupa.

Znan kandidat za predsednika

Gospodarska zbornica Slovenije je prejela eno kandidaturo za novega predsednika GZS.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 11. do 18. maja 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 11. do 18. maja 2019

V prvem tednu maja sta v svetu odmevali predvsem novici o Trumpovih grožnjah kitajski pogajalski skupini, ki naj se ne bi držala dogovora na področju zaščite tehnologije, kot tudi dodatnih sankcijah na izvožene kovinske izdelke iz Irana. Glavni ekonomist Addiko Bank, Hrvoje Stojić, ki je sicer bil v lanskem letu odlikovan s priznanjem Focus Economics za najbolj natančno napoved (številne podobne nagrade je dobil tudi v predhodnih letih), je objavil osvežene gospodarske napovedi za regijo. Slovenija, Srbija in Črna Gora naj bi imele 3,5-odstotno rast, kar naj bi spodbujalo zasebno trošenje in investicije. Na Hrvaškem naj bi ta znašala 2,5 %, v BiH pa 3 %.

Skupščina o poslovanju GZS v letu 2018

Na zadnji seji Skupščine GZS v tem 4-letnem mandatu 8. maja so člani sprejeli Letno poročilo GZS za leto 2018. Obravnavali so tudi tekoče aktivnosti Gospodarske zbornice Slovenije ter predlog Socialnega sporazuma za prenovo plačnega sistema. Poleg tega se je Skupščina GZS seznanila tudi s stališči UMAR glede izvajanja Strategije razvoja Slovenije 2030 kot tudi z vplivi morebitnega trdega brexita in zaostrovanja mednarodnih trgovinskih odnosov na Slovenijo.

Dizajnersko razmišljanje – okvir za zagotavljanje odličnih uporabniških izkušenj

Ljubljana, 24. april 2019 – Prek 50 udeležencev se je danes seznanilo s postopkom in pristopi Design Thinking-a (dizajnersko razmišljanje – DT) za reševanje izzivov pri implementaciji tehnologij industrije 4.0. Dogodek je organiziran v okviru projekta DesAlps z namenom promocije dizajnerskega razmišljanja za inovacijske namene v ekosistemu alpske regije, s poudarkom na uvedbi aktualnih vsebin za MSP.

Delegacija iz Samarske regije na GZS

Prek 50 gospodarstvenikov se je udeležilo današnjega rusko-slovenskega srečanja ob priložnosti obiska gubernatorja Samarske regije iz Rusije Dmitrija Igorevitcha Azarova z gospodarsko delegacijo v Sloveniji. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije.

Družinska podjetja na prehodu lastništva

Prek 50 udeležencev je na današnjem posvetu Gospodarske zbornice Slovenije spoznavalo največje izzive pri prehodu lastništva družinskih podjetij ter o možnih oblikah financiranja njihovega nadaljnjega razvoja.

Člani volijo organe GZS

Maja 2019 poteče mandat Skupščini Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in drugim voljenim organom GZS. Od 23. do 30. aprila 2019 člani, organizirani v združenjih oz. zbornicah dejavnosti ter v regionalnih zbornicah volijo svoje upravne odbore in predstavnike v Skupščino GZS.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 13. do 19. aprila 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 13. do 19. aprila 2019

Inštitucije v Nemčiji, ki sicer predstavlja četrtino BDP v EU-28, kar tekmujejo, katera bo pri napovedih previdnejša. Inštitut v Kielu je skupaj s petimi nemškimi inštituti v začetku aprila napovedal le še 0,8-odstotno realno rast v Nemčiji (mimogrede, 0-odstotno v Italiji), pri čemer je splošno znano, da so njegove napoved med konservativnejšimi. Minister za gospodarstvo je 17. aprila celo ocenil, da naj bi bila rast le pri 0,5 % (še pred letom dni: 2,1 %), kar naj bi odsevalo tekoče slabše podatke o industrijski proizvodnji. Pomembno je tudi izpostaviti, da je zvezni kabinet isti dan potrdil Program stabilnosti, ki določa višino javnih izdatkov na osnovi projekcije o 1-odstotni rasti BDP.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.