Datum novice: 22. marec 2024
Senzorično ocenjevanje piva bo potekalo v aprilu 2024 na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS). Vabljeni k sodelovanju!
Vse dokumente glede ocenjevanja lahko najdete v novici.
Datum novice: 18. marec 2024
Člani Nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil SRIP HRANA smo v torek, 12. marca 2024 obiskali Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu. Gre za drugi študijski obisk v sklopu obiskov inštitucij in podjetij, ki so aktivni na področju senzorične znanosti in analiz.
Datum novice: 18. marec 2024
Objavljen je bil Javni poziv zainteresiranim subjektom za sodelovanje pri izvajanju raziskovalno-razvojnih in inovacijskih projektov z namenom povečanja tehnično-tehnoloških zmogljivosti obrambnega sistema RS.
Datum novice: 18. marec 2024
EIT FOOD Activity Line razpisuje štipendije za študente magistrskega, doktorskega in podoktorskega študija ter mlade podjetnike. Štipendije so namenjene študentom in mladim strokovnjakom vseh smeri, ki želijo pridobiti izkušnje v realnem delovnem okolju živilskega podjetja.
Datum novice: 14. marec 2024
Evropsko digitalno inovacijsko stičišče EDIH DIGI-SI ponuja priložnost v obliki izziva digitalnih inovacij, v okviru katerega bo izbrana najboljša digitalna inovacija. Finalisti prejmejo vstopnico na PODIM 2024, mentorsko pitching delavnico in predstavitev pred mednarodno komisijo in priložnost za zmago na DIGI-SI Community Days. Zmagovalna inovacija pa bo deležna aktivne promocije na slovenskem in mednarodnem trgu preko mreže DIGI-SI.
Datum novice: 6. marec 2024
Izšla je nova izdaja pregleda aktualnih novic in informacij s področja senzorične znanosti in raziskav. Izdaja vključuje razpise za posredovanje prispevkov ter številne tuje in nacionalne dogodke s področja senzorične znanosti in raziskav.
Datum novice: 29. februar 2024
Embalaža ima ključno vlogo v verigi preskrbe s hrano, saj je eden od ključnih elementov pri reševanju izzivov trajnostne porabe hrane. Embalaža za živila zaradi svoje funkcije zaščite in ohranjanja varnosti in kakovosti živil lahko veliko doprinese k zmanjšanju količine zavržene hrane. Ravno zato je potrebno biti pri ciljih zmanjšanja embalaže, uporabe novih ali recikliranih embalažnih materialov še posebej pozoren, da so ti ukrepi smiselni, varni za končnega potrošnika in ne povzročajo dodatnih obremenitev za okolje.
Datum novice: 29. februar 2024
Natova organizacija za znanost in tehnologijo v letošnjem letu organizira izziv »Ženske in dekleta v znanosti 2024«, ki je namenjen študentkam in raziskovalkam na začetku kariere (starim do 30 let). Cilj izziva je navdihniti mlade ženske za nadaljevanje študija znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM) ter vnesti več raznolikosti v te discipline.
Datum novice: 16. februar 2024
Datum novice: 5. februar 2024
4NGELS je brezplačen mednarodni program usposabljanja in investiranja, ki povezuje poslovne angele in ustanovitelje startupov iz različnih evropskih držav, med drugim Estonije, Finske, Slovenije in Poljske.
Datum novice: 2. februar 2024
EIT Food Seedbed je brezplačen program, ki podpira inovativne agroživilske start-upe. Program podpira razvijalce tehnologij, ambiciozne podjetnike, podjetniške akademike in novoustanovljena startupa (TRL 4 >), ki se osredotočajo na trajnostno kmetijstvo, trajnostno ribogojstvo, alternativne beljakovine, digitalno sledljivost, krožne prehranske sisteme in ciljno prehrano.
Datum novice: 1. februar 2024
Consumer Engagement Labs postavljajo potrošnike v središče ustvarjalnega procesa, sprostijo njihov ustvarjalni potencial in jih opolnomočijo, da predlagajo spremembe, ideje in rešitve, ki jih nato podjetja uporabijo kot vodilo za razvoj novih živilskih izdelkov. Delavnice na preprost način nestrokovnjakom omogočajo spreminjanje lastnosti izdelkov, ne da bi pri tem morali obvladati strokovni besednjak in poznati sestavine in proizvodne procese.
Datum novice: 19. januar 2024
Vabljeni na 2- urni dogodek Finančna klinika, ki ga v okviru programa EDIH DIGI-SI organizira ITC Murska Sobota. Dogodek bo potekal 2. februarja 2024 preko spleta.
Datum novice: 17. januar 2024
Objavljen je 2. javni razpis HIGHFIVE, ki je namenjen financiranju uvedbe naprednih digitalnih rešitev v malih in srednjih živilskih podjetjih. Razpis je odprt od 16. januarja do 28. marca ob 17.00.
Datum novice: 16. januar 2024
Celotedenska konferenca združuje aktualne globalne in domače izkušnje vitkega inoviranja ter razvoja, obogatena z učenjem, deljenjem in povezovanjem. V sredo, 31. januarja 2024 bo fokus na industrijskih podjetjih. Z udeležbo lahko okrepite svoje osebne kompetence ter zmogljivosti vaše organizacije na področju izvajanja sprememb, podjetniškega inoviranja ter razvoja.
Datum novice: 16. januar 2024
Platforma za strateške tehnologije za Evropo (STEP) je namenjena krepitvi, spodbujanju in usmerjanju obstoječih in novih evropskih sredstev za naložbe v globoke in digitalne tehnologije, čiste tehnologije in biotehnologije v EU ter v ljudi, ki lahko te tehnologije uporabijo v gospodarstvu. STEP uredba se trenutno usklajuje v Svetu EU, predlog pa naj bi bil sprejet februarja ali marca letos.
Datum novice: 16. januar 2024
Vloga na Javni razpis za podporo strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom za obdobje 2023-2026 za področnje trajnostne pridelave hrane je bila odobrena. Koordinator SRIP HRANA bo v sodelovanju s člani do 30. septembra 2024 pripravil akcijski načrt za obdobje do leta 2030.
Fokusna področja v skladu s Slovensko strategijo trajnostne pametne specializacije so: optimizacija oskrbnih agroživilskih verig, zagotavljanje kakovostnih surovin v agroživilstvu in širjenje ponudbe živil.
Datum novice: 12. januar 2024
V okviru projekta "Načini in možnosti uporabe živil, ki niso več namenjena prehrani ljudi kot alternativnih krmil za rejne in družne živali" je bil pripravljen vprašalnik o ostankih obrokov.
Datum novice: 12. januar 2024
Kmetijski inštitut Slovenije vas vabi na zaključno konferenco »ECOBREED Organic Breeding Conference« mednarodnega projekta »Povečanje učinkovitosti in konkurenčnosti ekološke pridelave poljščin - ECOBREED«. V okviru projekta so razvili metode, strategije in infrastrukturo za ekološko pridelavo, sorte z izboljšano odpornostjo na stres, višjo učinkovitostjo in kakovostjo ter izboljšane metode za pridelavo visoko kakovostnega ekološkega semena.
Datum novice: 10. januar 2024
Vabljeni na tradicionalno konferenco Dan najboljše prakse 2024.
Datum novice: 8. januar 2024
Vabimo vas na delavnico projekta SPRINT z naslovom: »Prehod na trajnostno varstvo rastlin v kmetijstvu – dobre prakse«, ki bo potekala na Biotehniški fakulteti UL.
Datum novice: 7. december 2023
Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (ARIS) je na dvodnevnem dogodku predstavila novosti v delovanju agencije, ki kot pravna naslednica ARRS vzpostavlja tudi inovacijski steber. Sredstva za znanstvenoraziskovalno dejavnost se povečujejo, saj je letos za znanost na voljo največ sredstev doslej.
Datum novice: 7. december 2023
Podjetje Ljubljanske mlekarne je v dva meseca trajajočem projektu Naj hlev, s katerim želijo spodbuditi skrb za dobrobit živali, s pomočjo strokovne žirije izbralo hlev, ki izkazuje najvišjo stopnjo dobrobiti živali. Namen letošnjega izbora je bil izpostaviti tiste vidike reje krav molznic in pripadajoče mlade živine, ki kažejo na veliko odgovornost rejcev, da zagotavljajo svojim živalim ne le optimalne pogoje za proizvodnjo ampak predvsem kvaliteto življenja, kot jo zaznavajo živali same glede na zdravstveno stanja, oskrbo, bivalno udobje, varnost, možnost izogibanja bolečini, strahu in stresu.
Datum novice: 7. december 2023
V novici so predstavljene odprte priložnosti, ki so na voljo v okviru EIT Food - ene od devetih skupnosti, ki naslavlja široko področje in aktualne vsebine povezane s konkurenčnostjo in inovacijami v agroživilskih oskrbnih verigah.
Datum novice: 5. december 2023
Na začetku leta 2023 je začel delovati Natov pospeševalnik inovacij (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, DIANA), katerega osnovni namen je vzpodbujati nastajanje novih tehnologij in zagotavljati ustrezno podporo pri iskanju novih rešitev za kritične obrambne in varnostne izzive. V Sloveniji so bili izbrani štirje laboratoriji v treh testnih centre, ki so namenjeni za preizkušanje, vrednotenje in potrjevanje novih konceptov ter tehnologij. Trenutno pa DIANA vabi mentorje in strokovnjake, ki bodo svetovali in pomagali inovatorjem, ki so bili izbrani na julijskem razpisu.
Datum novice: 4. december 2023
PLAN'EAT je raziskovalni projekt Horizon Europe, ki ga financira Evropska komisija in katerega cilj je spodbuditi prehod prehranjevalnih sistemov in prehranskih okolij k še bolj zdravemu in trajnostnemu prehranjevanju. Projektni partnerji vabijo k izpolnjevanju drugega izmed vprašalnikov, katerega cilj je identificirati morebitne dejavnike, ki ovirajo oziroma spodbujajo uporabo inovativnih novih živil, ki temeljijo na novih beljakovinah.
Datum novice: 29. november 2023
Datum novice: 17. november 2023
Na hibridnem dogodku projekta HIGHFIVE so se predstavili novi člani konzorcija, med katerimi sta tudi živilsko in tehnološko podjetje iz Slovenije, ki sodelujeta pri razvoju digitalne tehnologije za optimizacijo proizvodnih procesov. Objavljeni so bili tudi rezultati 1. javnega razpisa, kjer so bili člani GZS-ZKŽP izjemno uspešni.
Datum novice: 15. november 2023
V ekosistemu Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo - EIT Food je kar nekaj odprtih priložnosti in aktualnih aktivnosti, na katere se lahko prijavite.
Datum novice: 15. november 2023
Slovenska podjetja lahko v okviru projekta INDUSAC oddajo enega ali več izzivov, za katerega bodo brezplačno prejela rešitev s strani mednarodnih skupin študentk/študentov in raziskovalk/raziskovalcev.
Datum novice: 6. november 2023
V okviru projekta "ULTRA@AGRIFOOD," ki ga izvaja Univerza v Ljubljani v obdobju 2023-2025, bodo vzpostavljeni novi brezplačni programi izobraževanja na področju trajnostnih prehranskih sistemov in zelenega prehoda. Da bi čim bolje oblikovali vsebine in oblike izobraževanja, želijo pri pripravi novih izobraževalnih programov pridobiti usmeritve deležnikov prehranskega sistema in drugih področij, zato vabijo k izpolnitvi ankete, ki so jo pripravili v ta namen.
Datum novice: 5. november 2023
V reviji Yeast je bil oktobra objavljen članek z naslovom "Taxogenomic placement of Rasporella oleae and Rasporella dianae gen. and spp. nov., two insect associated yeast species". Članek predstavlja dve novi vrsti kvasovk, ki sta poimenovani po uglednem slovenskem profesorju dr. Petru Rasporju.
Datum novice: 13. oktober 2023
Datum novice: 19. september 2023
Datum novice: 14. september 2023
Vabljeni k sodelovanju v anketnem posvetovanju, organiziranem v okviru projekta Tools4CAP, ki je namenjen podpori državam članicam pri oblikovanju, spremljanju in vrednotenju strateških načrtov SKP, in sicer preko spodbujanja držav članic k rabi metod in orodij, prilagojenih njihovim potrebam.
Datum novice: 12. september 2023
Odprt je razpis za Inženirko leta 2023. Že šestič zapored se bodo javnosti predstavile inženirke iz slovenskih podjetij, organizacij in drugih združenj, ki so lahko najboljši zgled in navdih mladim dekletom, da se bodo lažje odločala tudi za tehniške poklice. Prijave so odprte do 1. oktobra.
Datum novice: 1. september 2023
Na sejmu AGRA je potekalo že tradicionalno srečanje partnerjev SRIP HRANA, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. V okviru srečanja so predstavniki raziskovalnih inštitucij in podjetij predstavili raziskave in najnovejše rezultate na področju trajnostne pridelave hrane.
Datum novice: 1. september 2023
Stanje v slovenskem sadjarstvu je resno in tudi napovedi za letošnje leto niso prav obetavne, saj se po prvih ocenah napoveduje skoraj 10 odstotno zmanjšanje pridelka jabolk v primerjavi z lanskim letom. Poleg ekstremnih vremenskih dogodkov obstoj sadjarske panoge ogrožajo pojav novih škodljivcev in bolezni, naraščajoči stroški inputov, visoke cene energentov in logistike, inflacija, pomanjkanje delovne sile in nizka potrošnja svežega sadja. Nujna je strateška prilagoditev sektorja ob vzajemnem sodelovanju sadjarjev, stroke in odločevalcev politik za dolgoročno izboljšanje konkurenčnosti slovenskega sadjarstva.
Datum novice: 1. september 2023
Stanje v slovenskem zelenjadarstvu je zaskrbljujoče, saj smo kot država že desetletja neto uvoznica zelenjave. Po začasnih ocenah Kmetijskega inštituta Slovenije je samooskrba z zelenjavo v letu 2022 znašala 38 %. Zaradi vse bolj pogostih in bolj intenzivnih vremenskih dogodkov, ki so posledica podnebnih sprememb, se sektor sooča s številnimi izzivi. Za večjo samooskrbo z zelenjavo so zato nujne sistemske spodbude, usmerjene v gradnjo sodobnih rastlinjakov, ki omogočajo pridelavo zelenjave v kontroliranih pogojih in skozi vse leto.
Datum novice: 7. avgust 2023
V ekosistemu Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo - EIT Food je kar nekaj priložnosti, ki bi lahko bile zanimive za člane SRIP HRANA. V novici najdete novičnik s pregledom aktivnosti, aktualnih v mesecu juliju in avgustu.
Datum novice: 7. avgust 2023
H kandidaturi za prestižni nagradi WIPO (World Intellectual Property Organization) vabimo vse člane in druge partnerje, ki ste aktivni na razvojno-inovacijskem področju. Prijave so odprte do 4. septembra 2023, tako za podjetja kot raziskovalke/raziskovalce iz javnih raziskovalnih organizacij.
Datum novice: 21. julij 2023
V okviru letošnjega srečanja partnerjev strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA želimo med drugim izpostaviti tudi projekte partnerskih inštitucij in podjetij, ki so aplikativni in pomembni iz vidika gospodarstva. Vabljeni k oddaji prispevkov.
Datum novice: 21. julij 2023
Nacionalno stičišče za senzorične raziskave živil SRIP HRANA je član Evropskega združenja za senzorično znanost European Sensory Science Society (E3S). Strokovna služba GZS-ZKŽP bo za vse člane stičišča obdobno pripravljala kratek pregled novic, ki so vezane na področje senzorične znanosti in raziskav. Vabljeni k prebiranju.
Datum novice: 21. julij 2023
Evropska komisija je v sklopu EUDIS (“EU Defence Innovation Scheme”) objavila poziv za poslovno mentoriranje malim in srednje velikim podjetjem, ki bodo izvajala projekte v sklopu EDF netematskih ali prebojnih razpisov.
Datum novice: 27. junij 2023
Na webinarju smo predstavili dobre prakse pri uvajanju digitalnih rešitev v živilskih industriji ter 1. javni razpis v okviru projekta HIGHFIVE.
Datum novice: 27. junij 2023
Člani Nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil SRIP HRANA smo v četrtek, 8. junija 2023 obiskali laboratorij Inštituta za oljkarstvo, ki deluje v okviru Znanstveno-raziskovalnega središča Koper.
Datum novice: 26. junij 2023
V novici najdete priložnosti, ki so v sklopu EIT Food odprte v mesecu juniju: WE lead food, Sales booster ter NPD training.
Datum novice: 6. junij 2023
Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo na področju hrane z razpisom išče partnerje za izvajanje izobraževalnih vsebin o prehranskih sistemih. Natančneje, za bogatitev vsebin programov Inspire in RIS Inspire, ki sta zasnovana na področju podjetništva in tehnologije prehranskih sistemov. Programa se bosta izvajala v letih 2023-2025.
Datum novice: 1. junij 2023
Datum novice: 30. maj 2023
Prejemniki plakete »Pivo odlične kakovosti 2023«
Datum novice: 30. maj 2023
Evropska meroslovna mreža za varno in trajnostno hrano spodbuja sodelovanje in usklajevanje vseh deležnikov na področju meroslovnih potreb vzdolž prehranske verige in deluje v okviru strategije Evropske unije od vil do vilic. Prek mreže bodo evropski nacionalni meroslovni inštituti in imenovani inštituti podpirali merilne potrebe ključnih deležnikov, da bi zagotovili varno hrano, zaščitili okolje in zagotovili trajnost. Vabimo vas, da sodelujete pri izpolnjevanju kratke ankete in izrazite vaše potrebe na tem področju.
Datum novice: 24. maj 2023
Trajnostna proizvodnja hrane ostaja ena izmed prednostnih področij tudi v novi nacionalni Strategiji pametne specializacije.
Datum novice: 22. maj 2023
Cilj evropskega projekta Like a Pro je v prehrano vključiti alternativne vire beljakovin, jih narediti dostopne in sprejemljive vsem skupinam prebivalstva širom Evrope. V okviru projekta bo tako razvitih 16 novih živilskih izdelkov iz 7 novih alternativnih virov beljakovin. Da bi bila tematika obravnavana čim bolj celostno, bo tekom projekta omogočena tudi vključenost drugih zainteresiranih deležnikov vzdolž celotne vrednostne verige. V ta namen so vsi zainteresirani deležniki vabljeni, da se pridružijo zunanji mreži deležnikov (Food Actor Network).
Datum novice: 9. maj 2023
EIT Food v sodelovanju s Centrom poslovne odličnosti Ekonomske fakultete in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani prvič v Sloveniji izvaja program EWA – Empowering Women in Agrifood. Cilj programa je opolnomočiti ženske v agroživilskem sektorju, odpraviti vrzel med spoloma in podpreti inovativne podjetniške ideje. Izbrane kandidatke boste šest mesecev preko različnih izobraževanj in mentoriranj, ki vsa potekajo v slovenskem jeziku, dobivale podporo za razvoj svoje podjetniške ideje.
Datum novice: 25. april 2023
V sporočilu za medije si lahko preberete več o tekmovanju s področja razvoja inovativnih živilskih izdelkov ECOTROPHELIA SLOVENIJA Junior 2023, ki je letos prvič potekalo za dijake. Predstavljeni so bili 4 novi izdelki: Cake2take, Immunis, reBAKE in Velikonočni aspik. Tekmovanja so se udeležile štiri ekipe dijakov s treh srednjih šol Biotehniškega centra Naklo, Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana in Izobraževalnega centra Piramida Maribor.
Datum novice: 24. april 2023
Nacionalni inštitut za biologijo je predstavil raziskave s področja uporabe umetne inteligence in genetskih biosenzorjev za trajnostno pridelavo poljščin.
Datum novice: 21. april 2023
Raziskovalni projekt PLAN’EAT se osredotoča na preoblikovanje prehranskih sistemov in prehranskega okolja v smeri zdravega in trajnostnega prehranjevanja. Da bi bili zastopani vsi deležniki v vrednostni verigi hrane, so bile ustanovljene različne posvetovalne in delovne skupine, katerih člani bodo v letih 2023 in 2024 odgovorili na 4 vprašalnike na temo preoblikovanja prehranskih sistemov in prehranskega okolja. Vsa živilska podjetja vabimo, da se pridružijo skupini.
Datum novice: 14. april 2023
Objavljen je letošnji program Evropskega obrambnega sklada. V novici lahko najdete kratek vsebinski in finančni povzetek programa.
Datum novice: 3. april 2023
Evropska Komisija z razpisom želi okrepiti in pospešiti evropske inovacijske ekosisteme, ki povezujejo vsa ozemlja EU, da bi s tem naslovili aktualne družbene izzive Evrope in spodbudili večjo kohezijo.
Datum novice: 27. marec 2023
Senzorično ocenjevanje piva.
Datum novice: 23. marec 2023
Ob zaključevanju projekta DigiFoodEdu (Digital transformation of project-based learning guidance in agri-food Higher Education Institutions) smo v novici zbrali vse rezultate, ki so nasteli tekom projekta.
Datum novice: 1. februar 2023
Inštitut Jožef Stefan je objavil javni razpis za zbiranje povzetkov za drugo konferenco ISO-FOOD, ki bo potekala v Hotelu Bernardin v Portorožu od 24. do 26. aprila 2023.
Datum novice: 27. januar 2023
Na Poslovnem srečanju Smart Agriculture Slovenia v Mariboru dne 25. 1. 2023 so bile predstavljene najpomembnejše finančne spodbude za kmetijstvo iz SN SKP, sodelovala so tudi posamezna avstrijska podjetja s področja digitalizacije in robotizacije kmetijstva.
Datum novice: 13. januar 2023
Služba vlade za digitalno preobrazbo (SvDP) zbira predloge in pripombe na objavljen osnutek strategije Digitalna Slovenija 2030.
Datum novice: 8. december 2022
Datum novice: 25. november 2022
Datum novice: 26. oktober 2022
V okviru projekta ARtificial Intelligence Skills Alliance - ARISA projektni partnerji izvajajo vprašalnik, s katerim želijo bolje razumeti potrebe industrije na področju umetne inteligence - katere veščine zaposleni najbolj potrebujejo, katere funkcije umetne inteligence so v podjetju najbolj potrebne, katerih veščin in zaposlitvenih profilov UI ne morete najti na trgu dela. V okviru projekta bodo oblikovali programe poklicnega izobraževanja in usposabljanja za Evropo z namenom nadgradnje znanja in prekvalifikacije delovne sile v skladu s trenutnimi in novimi potrebami trga.
Datum novice: 4. oktober 2022
Trajnostna pot jabolka iz sadovnjaka do domače mize
Datum novice: 3. oktober 2022
Evropska vesoljska agencija (ESA) je objavila tretji razpis RPA (Requesting Party Activities), namenjen slovenskim deležnikom. Razpis je odprt do 8. novembra 2022.
Datum novice: 23. september 2022
Prihodnost industrije hrane in pijač je v digitalizaciji, je osrednje sporočilo dogodka, ki je ob zaključku mednarodnega projekta S3FOOD potekal v Bruslju.
Datum novice: 21. september 2022
Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani obvešča o novih odprtih priložnostih v okviru EIT Food.
Datum novice: 16. september 2022
V Ljubljani je septembra potekala mednarodna konferenca Circul-a-bility, kjer smo bili prisotni tudi partnerji SRIP HRANA.
Datum novice: 15. september 2022
Datum novice: 2. september 2022
Na 60. sejmu AGRA je 23. avgusta 2022 potekal že 12. tradicionalni sadjarski posvet, katerega se vsako leto udeležijo člani SRIP HRANA sadjarske verige vrednosti in vsi ostali ključni deležniki s področja sadjarstva v Sloveniji.
Datum novice: 27. avgust 2022
Datum novice: 20. julij 2022
Veriga preskrbe s hrano doživlja pretrese, ki jih občutijo vsi deležniki. Kako upravljati z velikimi spremembami, poskrbeti za prehransko varnost ter obenem zagotavljati trajnostni razvoj? AIBI kongres na Bledu je podajal odgovore na vprašanja kako se mednarodna pekarska podjetja strateško lotevajo reševanja teh izzivov ter ponudil vpogled v nove tehnologije in delovanje vrednostnih verig. Osrednja pozornost programa je bila namenjena tudi trajnosti, trendom in inovacijam v pekarstvu.
Datum novice: 13. julij 2022
Na voljo je posnetek seminarja, ki ga je 7. junija gostil Svetovni inštitut za naravne vire.
Datum novice: 20. junij 2022
Asomi College of Sciences v sklopu EIT Food v juliju organizira poletno šolo na temo novih tehnologij za upravljanje ekosistemov v agroživilstvu.
Datum novice: 16. junij 2022
Ustanovitev nacionalnega stičišča je pomemben doprinos k razvoju in večji prepoznavnosti ter inovativnosti slovenskega agroživilstva.
Datum novice: 3. junij 2022
V novici najdete informacije o aktualnih priložnostih v okviru EIT Food, kot so Sales Booster, TeamUp, izobraževalna platforma Future Learn in priključitev Expert Community.
Datum novice: 16. maj 2022
Priznanja ter znak »Pivo odlične kakovosti 2022« je dobilo 9 pivovarn, ki v ospredje postavljajo kakovost in pestrost okusov.
Datum novice: 19. april 2022
Cilj javnega razpisa, ki ga razpisuje SPIRIT Slovenija, je podpreti najmanj 30 konzorcijev za izvedbo pilotno-demonstracijskih projektov, ki se osredotočajo na področje krožnega gospodarstva za doseganje okoljskih ciljev ter ciljev, opredeljenih v Nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu Republike Slovenije.
Datum novice: 28. marec 2022
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v okviru aktivnosti strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA razpisuje 2. senzorično ocenjevanje piva. V novici najdete vso razpisno dokumentacijo.
Datum novice: 22. marec 2022
Na japonsko-slovenskem webinarju so bile predstavljene najnovejše tehnologije, ki jih na Japonskem razvijajo na področju pametnega kmetijstva
Datum novice: 8. marec 2022
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo 4 javne razpise za spodbujanje investicij, projekte raziskovalno-razvojne narave in mlada inovativna podjetja.
Datum novice: 7. marec 2022
V okviru projekta SusFood Digree (SFD) želijo razviti odprto (brezplačno) večjezično spletno izobraževalno platformo za promocijo trajnosti v agroživilski industriji.
Datum novice: 3. marec 2022
V okviru projekta LIFE for Adid Whey je potekala zaključna konferenca z naslovom: Napredni načini izrabe potenciala sirotke: prehod iz okoljskega problema v dragocen naravni vir. Na voljo je gradivo, predstavljeno na konferenci.
Datum novice: 3. marec 2022
Objavljen je bil posodobljen Vodnik NGEU (Next Generation EU), ki ga je pripravilo Evropsko združenje svetovalcev za inovacije (European Association of Innovation Consultants – EIAC).
Datum novice: 21. februar 2022
EIT Food Seedbed je program, ki podpira ambiciozna podjetja, samostojne podjetnike, raziskovalne institucije in ustanove, pa tudi novo ustanovljena podjetja (startupe), katerih dejavnost je osredotočena na več različnih tematik s področja živilstva.
Datum novice: 18. februar 2022
Vabimo vas k izpolnitvi tehnološke ponudbe in/ali povpraševanja na platformi tehnologij za energetsko učinkovitost hladne verige živil.
Datum novice: 14. februar 2022
Datum novice: 9. februar 2022
Tehnološki park Ljubljana in Institut Jožef Stefan vabita mala in srednje velika podjetja na usposabljanje za krožno in digitalno transformacijo malih in srednje velikih podjetij po metodi Circularity Acceleration Training 4.0 (CAT4.0), ki je bila razvita v okviru projekta Circular4.0.
Datum novice: 1. februar 2022
Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani kot EIT Food HUB Slovenija predstavlja aktualne priložnosti in aktivnosti v sklopu EIT Food.
Datum novice: 31. januar 2022
Nacionalni inštitut za biologijo je vzpostavil novo spletno stran www.ciano.si, kjer delijo številne zanimivosti o cianobakterijah in spodbujajo vse prebivalce, da se vključijo v raziskovalno delo z opazovanjem in fotografiranjem voda v svoji okolici.
Datum novice: 17. december 2021
Izšel je novi TechAlert Univerze v Ljubljani, v katerem so predstavljene tehnologije z različnih področij.
Datum novice: 17. december 2021
Svetovna organizacija za intelektualno lastnino je v sodelovanju z Mednarodno zvezo odvetnikov za intelektualno lastnino pripravila nov izobraževalni program: WIPO International Patent Drafting Training Program.
Datum novice: 16. december 2021
Plant ETP obvešča o razpisu za prijavo na magistrski študij Erasmus Mundus Zdravje rastlin v sistemih trajnostnega pridelovanja (PlantHealth). Za 2 najboljša evropska študenta, ki se bosta prijavila na študij, sta na voljo tudi 2 štipendiji.
Datum novice: 26. november 2021
Odprt je poziv #EITFood za financiranje inovativnih, tehnoloških in trajnostnih rešitev za aktualne izzive, s katerimi se sooča prehranski sistem. Podprli bodo izbrane projekte, ki so zreli za tržno implementacijo in bodo prispevali k zdravi družbi ter planetu.
Datum novice: 18. november 2021
Sodelovanje v gospodarski delegaciji bo predstavnikom evropske industrije omogočilo srečanja s potencialnimi partnerji iz obeh držav in iz širše regije. Program tokratnega obiska bo vključeval informativne seminarje o značilnostih lokalnih trgov in o potrošniških trendih, obiske pri partnerjih, priložnosti za mreženje in otvoritev ter sodelovanje na sejmu Food & Hotel Asia (FHA) Food & Beverage 2022. Rok za prijave v delegacijo komisarja za kmetijstvo je 20. december 2021.
Datum novice: 20. oktober 2021
V Portorožu se je odvijal prvi Strateški forum pijač, ki je za skupno mizo povezal proizvajalce brezalkoholnih pijač in vod, vinarje in pivovarje. Skupaj s predstavniki ministrstev in evropskih združenj so iskali odgovore na izzive sektorjev. Skupna skrb vseh je povezovalno, trajnostno, odgovorno in konkurenčno poslovanje ob omejitvah, ki jih postavljajo novi zakonodajni okviri. Ti se osredotočajo na ustvarjanje predvidljivega, spodbudnega in konkurenčnega poslovnega okolja, trajnostno upravljanje z vodami, ravnanja s plastično in drugo embalažo ter razvoja prehranske politike, alkoholne politike in zelenega prehoda v krožno gospodarstvo.