Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov - UL 72/2003
Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o
kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02-ZDU-1 in 58/02-ZMR-1)
izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z
ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov*
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje za minimalno kakovost in
označevanje kakavovih in čokoladnih izdelkov (v nadaljevanju:
izdelki), ki so namenjeni za prehrano ljudi.
2. člen
Izdelki iz priloge 1, ki je sestavni del tega
pravilnika, morajo biti označeni v skladu s predpisom, ki ureja
splošno označevanje predpakiranih živil, in v skladu s tem
pravilnikom.
3. člen
Izdelki morajo glede označevanja izpolnjevati
naslednje pogoje:
1. imena izdelkov iz priloge 1 tega pravilnika se lahko uporabljajo
samo za izdelke, ki izpolnjujejo pogoje za minimalno kakovost iz
priloge 1 tega pravilnika in se morajo v prometu označiti s tem
imenom, razen kadar se uporabijo za dodatno označevanje drugih vrst
izdelkov, ki jih ni mogoče zamenjati z izdelki iz priloge 1 tega
pravilnika;
2. če so izdelki iz 3., 4., 5., 6., 7. in 10. točke priloge 1 tega
pravilnika v prometu v izborih, se lahko imena izdelkov nadomestijo
z označbami »čokoladni izbor«, »izbor polnjenih
čokolad« ali podobnimi označbami. V tem primeru je lahko na
izdelku naveden samo en seznam sestavin za vse izdelke v izboru. Za
izbor po tem pravilniku se šteje skupina izdelkov z enakimi
lastnostmi;
3. izdelki iz 2.(c), 2.(d) ter 3., 4., 5., 8. in 9. točke priloge 1
tega pravilnika morajo vsebovati označbo vsebnosti skupne suhe
snovi kakavovih delov z besedami »kakavovi deli:
najmanj&%«;
4. izdelki iz 2.(b) in izdelki, ki vsebujejo manj masten kakavov
prah iz 2.(d) točke priloge 1 tega pravilnika, morajo vsebovati
označbo vsebnosti kakavovega masla;
5. imena izdelkov »čokolada«, »mlečna
čokolada«, »čokoladni obliv« iz priloge 1 tega
pravilnika se lahko dopolnijo s podatki ali opisi, ki se nanašajo
na kakovost izdelkov, in sicer:
a) v primeru čokolade z najmanj 43% skupne suhe snovi kakavovih
delov in najmanj 26% kakavovega masla;
b) v primeru mlečne čokolade z najmanj 30% skupne suhe snovi
kakavovih delov in najmanj 18% suhe snovi mleka, dobljene z delno
ali popolno dehidracijo polnega mleka, polposnetega ali posnetega
mleka, smetane ali iz delno ali popolno dehidrirane smetane, masla
ali mlečne maščobe, in vsebuje najmanj 4,5% mlečne maščobe;
c) v primeru čokoladnega obliva z najmanj 16% suhe nemastne snovi
kakavovih delov.
4. člen
Nazivna oziroma neto količina izdelkov, način
označevanja in dovoljeni negativni odstopek za predpakirane izdelke
morajo biti v skladu s predpisom, ki ureja predpakirane
izdelke.
5. člen
(1) Poleg kakavovega masla se lahko izdelkom iz 3.,
4., 5., 6., 8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika dodajo tudi
druge rastlinske maščobe iz priloge 2, ki je sestavni del tega
pravilnika.
(2) Vsebnost rastlinskih maščob, razen kakavovega masla, po odbitku
skupne mase katerekoli druge sestavine, primerne za uživanje,
uporabljene v skladu s 6. členom tega pravilnika, ne sme biti večja
od 5% skupne mase končnega izdelka. Minimalna vsebnost kakavovega
masla ali skupna suha snov kakavovih delov se pri tem ne smeta
zmanjšati.
(3) Izdelki iz prejšnjega odstavka, ki vsebujejo rastlinske
maščobe, ki niso kakavovo maslo, so lahko v prometu le, če so
označeni v skladu z 2. členom tega pravilnika in imajo navedeno
dodatno dobro vidno in jasno čitljivo označbo »vsebuje
rastlinske maščobe poleg kakavovega masla«. Ta označba mora
biti navedena v istem vidnem polju kot seznam sestavin, jasno
ločena od tega seznama in napisana z najmanj enako velikimi in
krepkimi črkami kot je ime izdelka v bližini. Ime izdelka pa se
lahko navede tudi kjerkoli drugje na izdelku.
6. člen
(1) Ne glede na določbo prejšnjega člena in
četrtega odstavka tega člena se lahko izdelkom iz 3., 4., 5., 6.,
8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika dodajo tudi druge
sestavine, primerne za uživanje, razen:
živalskih maščob in njihovih pripravkov, ki ne izvirajo izključno
iz mleka;
moke, zrnatega škroba ali škroba v prahu.
(2) Izdelkom iz 8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika je
dovoljeno dodajanje sestavin iz druge alinee prejšnjega odstavka v
skladu s pogoji minimalne kakovosti iz priloge 1 tega
pravilnika.
(3) Količina dodanih sestavin iz prejšnjega odstavka ne sme
presegati 40% skupne mase končnega izdelka.
(4) Izdelkom iz 2., 3., 4., 5., 6., 8. in 9. točke priloge 1 tega
pravilnika, se lahko dodajajo samo tiste arome, ki ne posnemajo
okusa čokolade ali mlečne maščobe.
7. člen
(1) Minimalno vsebnost sestavin v izdelkih iz 3.,
4., 5., 6., 8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika se izračuna po
odbitku mase sestavin iz prejšnjega člena.
(2) Minimalno vsebnost sestavin v izdelkih iz 7. in 10. točke
priloge 1 tega pravilnika se izračuna po odbitku mase sestavin iz
prejšnjega člena in mase polnila. Vsebnost čokolade v teh izdelkih
se izračuna glede na skupno maso izdelka, vključno s polnilom.
8. člen
Izdelki lahko vsebujejo tudi druge sladkorje, ki
niso zajeti v predpisu, ki ureja kakovost sladkorjev.
9. člen
(1) Izdelki morajo biti proizvedeni in označeni v
skladu z določbami tega pravilnika do 30. junija 2006.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so izdelki, proizvedeni
in označeni pred 30. junijem 2006, lahko v prometu do porabe
zalog.
10. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha
uporabljati pravilnik o kakovosti kakavovih izdelkov, čokoladi
podobnih izdelkov, kremnih izdelkov in bonbonskih izdelkov (Uradni
list SFRJ, št. 23/88, 37/88, 63/88, 36/89 in 21/90).
11. člen
Ta pravilnik začne veljati 3. avgusta 2003.
Ljubljana, dne 8. julija 2003. |
|
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.
Soglašam!
Minister za zdravje
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
|
* Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo (ES) št.
36/2000 o kakavovih in čokoladnih izdelkih, namenjenih za prehrano
ljudi.
Pripeti dokumenti
Avtor: ZŽI