Navodilo o pogojih za uporabo pomij za krmljenje prašičev - UL 95/2000
Na podlagi osemintridesete alinee 114. člena zakona
o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 82/94, 21/95, 16/96, 98/99,
101/99, 8/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in
prehrano
N A V O D I L O
o pogojih za uporabo pomij za krmljenje prašičev
1. člen
(vsebina)
To navodilo ureja uporabo, obdelavo, zbiranje in
prevoz pomij za krmljenje prašičev.
2. člen
(pomen izraza)
Za potrebe tega navodila so pomije odpadki
živalskega izvora iz kuhinj in živilskih obratov.
3. člen
(uporaba pomij)
Pomije morajo biti termično obdelane.
Pomije se lahko uporabljajo le za krmljenje prašičev pitancev, ki
so namenjeni za zakol, ali drugih kategorij prašičev, pod pogojem,
da so namenjeni za zakol.
Prepovedana je uporaba pomij, ki izvirajo iz mednarodnega
prometa.
Za krmljenje lastnih prašičev je dovoljena uporaba pomij iz
lastnega gospodinjstva, ki pa morajo biti vseeno termično
obdelane.
4. člen
(termična obdelava pomij)
Pomije morajo biti termično obdelane s segrevanjem
eno uro na 90°C ali z uporabo drugačne kombinacije temperature
in časa, ki zagotavlja uničenje virusa klasične prašičje kuge.
Uporabo drugačne kombinacije dovoli Veterinarska uprava Republike
Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS) z odločbo v upravnem
postopku.
V postopku termične obdelave mora biti omogočeno mehansko beleženje
in spremljanje termične obdelave pomij.
5. člen
(zbiranje pomij)
Zbiranje pomij je dovoljeno le v obratih, kjer se
pomije termično obdelajo in ki imajo dovoljenje VURS (v nadaljnjem
besedilu: obrat).
VURS izda dovoljenje iz prejšnjega odstavka v upravnem postopku, če
obrat izpolnjuje naslednje pogoje:
imeti mora ločen prostor za termično neobdelane in termično
obdelane pomije;
v obratu mora biti tekoča voda;
prostori, oprema in pribor morajo biti iz materialov, ki so
primerni za čiščenje in razkuževanje.
V obratu je potrebno voditi evidenco prispelih pošiljk, iz katere
so razvidni vsaj podatki o:
datumu prispetja pošiljke;
izvoru pomij;
količini pomij v posamezni pošiljki;
prevozniku.
Evidence iz prejšnjega odstavka je treba hraniti vsaj tri leta.
Preprečiti je potrebno vstop nepooblaščenim osebam in živalim v
obrat.
6. člen
(prevoz pomij)
Prevoz pomij iz kuhinj in živilskih obratov do
obratov oziroma do uporabnikov lahko opravljajo le prevozniki, ki
imajo ustrezno prevozno sredstvo in neprepustne posode, iz katerih
je onemogočeno iztekanje vsebine in jih je mogoče po vsaki uporabi
očistiti in razkužiti.
Prevoznik mora voditi evidenco pošiljk, iz katere so razvidni vsaj
podatki o:
datumu in mestu prevzema pomij;
količini prevzetih pomij;
mestu oddaje ter uporabniku pomij.
Evidence iz prejšnjega odstavka je treba hraniti vsaj tri leta.
7. člen
(nadzor)
Nadzor nad izvajanjem tega navodila opravlja
veterinarska inšpekcija.
8. člen
(prehodna določba)
Določbe tega navodila se začnejo uporabljati s 1.
1. 2001.
9. člen
(končna določba)
To navodilo začne veljati osmi dan po objavi v
Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 5. oktobra 2000. |
|
Ciril Smrkolj l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano |
Avtor: ZŽI