Novice | Page 2
GZS

Arhiv: Kako se izognemo stresu v domači pisarni

Hibridni delovni modeli so se dodobra zasidrali v naše delovne procese. Kar se je začelo med pandemijo, je zdaj vsakdanje življenje v velikem številu podjetij. Čeprav zaposleni uživajo v večji prilagodljivosti, delodajalci pa imajo pogosto koristi od večje produktivnosti, je z domačo pisarno povezanih tudi nekaj negativnih dejavnikov.

Arhiv: Zadnje informacije glede razmer na energetskih trgih

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na današnji predstavitvi proračunskih dokumentov v Državnem zboru RS vse javne ustanove in gospodarske subjekte, ki ne dobijo ponudbe za nakup električne energije za letos pozval, naj se obrnejo na ministrstvo za infrastrukturo, kjer imajo skupno rešitev za takšne primere. Tistim, ki nimajo sklenjenih pogodb o dobavi električne energije za naslednje leto, pa priporoča, naj počakajo do konca meseca, saj bodo na evropski ravni sprejete spremembe pravil energetskega trga, po katerih bodo cene energentov nižje in omejene.

Arhiv: GZS v intenzivni komunikaciji z novo vlado

Gospodarska zbornica Slovenije je v zadnjih štirinajstih dneh na predsednika vlade dr. Roberta Goloba ter ministre za gospodarstvo, infrastrukturo, izobraževanje ter okolje že naslovila pisma z opisom najbolj perečih problemov, s katerimi se podjetja srečujejo na posameznih področjih. Pristojnim je ponudila tvorno in strokovno sodelovanje GZS ter izrazila pričakovanje o srečanju, kjer bi podrobneje preučili možnosti sodelovanja in skupnega iskanja rešitev. V pripravi je tudi že dopis za MDDSZ.

Danes objavljeni štirje javni razpisi za spodbujanje investicij, za projekte raziskovalno-razvojne narave in za mlada inovativna podjetja

Danes je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo štiri javne razpise v skupni vrednosti dobrih 55 milijonov evrov - dva v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom. Glavnina sredstev je namenjenih za spodbujanje začetnih investicij, in sicer iz naslova Načrta za okrevanje in odpornost. Za večje investicije za povečanja produktivnosti na obmejnih problemskih območjih je namenjenih 30 milijonov evrov, za spodbujanje začetnih investicij na manj razvitih območjih pa 20 milijonov evrov. Trije milijoni evrov so namenjeni projektom raziskovalne-razvojne narave, dobra dva milijona evrov pa mladim inovativnim podjetjem s potencialom rasti.

Arhiv: Podatki o državnih pomočeh sedaj dostopni preko nove spletne aplikacije

Ministrstvo za finance je pripravilo spletno aplikacijo, preko katere omogoča informativni vpogled do podatkov o dodeljenih državnih in de minimis pomočeh v Sloveniji po posameznem prejemniku.

Arhiv: Nacionalni mesec skupnega branja

Začel se je Nacionalnega meseca skupnega branja 2021 – mesec, ko se še posebej posvečamo branju in bralni kulturi ter širimo zavedanje o pomenu branja v našem vsakdanjem življenju. Gospodarska zbornica Slovenije letos pri akciji aktivno sodeluje.

Arhiv: Ažurirajte svoje podatke na portalu izvoznikov SLOEXPORT

Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT ) tudi letos izvaja ažuriranje podatkovne zbirke SloExport - najobsežnejšega spletnega kataloga slovenskih izvoznikov.

Arhiv: Mednarodno B2B srečanje "Inovacije in digitalizacija v agroživilskem sektorju"

Gospodarska zbornica Slovenije vas v sodelovanju s partnerji Enterprise Europe Network-a v okviru 59. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2021 vabi na virtualno mednarodno B2B srečanje "Inovacije in digitalizacija v agroživilskem sektorju".

Arhiv: Sprememba Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja

V četrtek, 1.7.2021 je bila v Uradnem listu RS objavljena Sprememba Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Uredba v celoti spreminja dosedanji koncept davčne obravnave povračil potnih stroškov za prevoz na delo in z dela. Do spremembe je veljalo, da se povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine stroškov javnega prevoza. V primeru, da delavec iz utemeljenih razlogov ni mogel uporabljati javnega prevoza, pa se v davčno osnovo ni vštevala kilometrina v višini do 0,18 evra na kilometer.