Novice


Arhiv: Digitalna preobrazba gospodarstva lahko resno zviša konkurenčnost Slovenije

Že od začetka izbruha okužb z novim koronavirusom se v podjetjih izpostavlja hiter preskok na digitalna orodja. Če je poletje zdržalo brez vsesplošne uporabe le-teh, bodo ob drugem valu prav digitalna orodja znova igrala ključno vlogo pri ohranjanju številnih dejavnosti gospodarstva. Tovrstna orodja so osnovna rešitev, da podjetja tudi ob širjenju virusa ne obstanejo, temveč nadaljujejo svoje dejavnostmi; a vendar v Sloveniji, kljub potencialu in opozorilom, še vedno ni prišlo do želenega napredka glede digitalnega poslovanja, opozarjajo poznavalci področja.

 Digitalne veščine so preprosto nuja

 V Združenju za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri Gospodarski zbornici Slovenije med drugim izpostavljajo, da je potencial digitalnih orodij izkoriščen le ob zadostnem digitalnem znanju ter z vlaganjem v veščine vseh zaposlenih v podjetjih.

Direktor ZIT Nenad Šutanovac je zato prepričan, da so ravno digitalne veščine, tako vodilnih kadrov, kot tudi ostalih zaposlenih, ključnega pomena, da podjetje v celoti izkoristi potencial digitalnih tehnologij, pri čemer pa poglavitno vlogo igra še dobro zastavljena strategija digitalne preobrazbe in uspešno izvedeni digitalni projekti.

»Ne gre le za digitalizacijo poslovanja podjetja, temveč tudi za e-poslovanje s poslovnimi partnerji, ustvarjanje novih digitalnih produktov, storitev in poslovnih modelov ter ne nazadnje za sodobne in agilne koncepte poslovanja in inoviranja,« pravi Šutanovac.
  

Več si lahko preberete v  Delu/Svetkapitala tukaj

Fotogalerija