Novice


Predlog akta o digitalnih storitvah in akta o digitalnih trgih

Evropska komisija je pripravila predlog akta o digitalnih storitvah in akta o digitalnih trgih. V predlogu akta o digitalnih storitvah predlaga uvedbo novih obveznosti za digitalne storitve na ravni EU, ki naj bi se uporabljale za vse digitalne storitve, ki potrošnike povezujejo z blagom, storitvami ali vsebinami. V predlogu akta o digitalnih trgih Evropska komisija predlaga določitev usklajenih pravil za digitalne platforme in mehanizem izvajanja.

 

Akt o digitalnih storitvah

Med obveznostmi, ki jih Evropska komisija predlaga za digitalne storitve na ravni EU, so pravila za odstranjevanje nezakonitega blaga, storitev ali vsebin na spletu, nova pooblastila za preučitev načina delovanja platform, nova pravila o sledljivosti poslovnih uporabnikov na spletnih tržnicah, ukrepi v zvezi s preglednostjo, vključno s spletnim oglaševanjem in algoritmi, ki se uporabljajo za priporočanje vsebin uporabnikom.

Akt o digitalnih trgih

Akt o digitalnih trgih obravnava negativne posledice določenega vedenja platform. Opredelil naj bi količinske pragove kot podlago za njihovo identifikacijo, od njih zahteval, da proaktivno sprejmejo nekatere ukrepe, kot so ciljno usmerjeni ukrepi, ki omogočajo pravilno delovanje programske opreme tretjih oseb in interoperabilnost z lastnimi storitvami. Sankcije za neizpolnjevanje obveznosti spletnih velikanov bi lahko vključevale denarne kazni v višini do 10 odstotkov svetovnega prometa.

 

Koristne informacije:

Fotogalerija