Novice


Panevropska pobuda Gaia-X

Predstavljajte si priložnosti in pospešek za rast in konkurenčnost evropske ekonomije, če bi preko povezljivih podatkov in varne oblačne infrastrukture presegli meje držav, nacionalnih zakonodaj in jezika in odprli vrata digitalni ekonomiji.

 

Panevropska pobuda Gaia-X je korak na poti k povezani varni evropski oblačni infrastrukturi, ki bo zagotavljala tehnično povezljivost ponudnikov in semantično interoperabilnost podatkovnih prostorov. S tem bo omogočen zaupanja vreden evropski podatkovni ekosistem, ki bo zagotavljal transparentno prenosljivost podatkov in gradnjo podatkovne ekonomije na osnovi varne in transparentne pouporabe podatkov. Na dosegu roke imamo bogastvo zlahka dostopnih informacij, ki pa zaradi nepovezanosti ostajajo neizkoriščene. Gaia-X je evropski odgovor na veliko povpraševanje po varnih in suverenih podatkih in infrastrukturi.

 

V Združenju za informatiko in telekomunikacije in IKT Horizontalni mreži smo že v zgodnji fazi razvoja pobude prepoznali potencial te revolucionarne pobude, ki je ogromen in daljnosežen.

 

Več o pobudi Gaia-x si lahko ogledate v posnetku prvega srečanja, ki je potekalo 19. 5. 2021.

 

POSNETEK SREČANJA

 

Vabljeni tudi, da izpolnite interes za sodelovanje v delovnih skupinah Gaia-X HUB Slovenia tukaj>>

Fotogalerija