Mediji

Arhiv: Slovenija bo Švica, ko …

Ko se športnik pobere iz krize in ponovno osvaja medalje, smo Slovenci navdušeni. Športnika spoštujemo, saj je za doseganje vrhunskosti veliko žrtvoval.

Zanimivo je, da Slovenci enakega spoštovanja nismo zmožni razviti do gospodarstva. Trenutno dosegamo rekorde, ki so se še pred nekaj leti zdeli nemogoči. Gospodarska rast je visoka, s tem pa tudi prilivi v proračun. V gospodarstvu smo bili prepričani, da smo si po težkem desetletju, iz katerega so se podjetja izkopala z veliko truda, enako kot najbolj vztrajni športniki, vendarle prislužili bolj prijazno poslovno okolje, s katerim bi ohranili rast, ki koristi vsem.


Toda bili smo naivni. V razmerah ekonomskega uspeha na slovenskem političnem parketu cveti stranka, ki z manipulacijo dejstev hujska proti podjetnikom, jih označuje za davčne utajevalce in privilegirance (najnovejša etiketa, s katero je Levica ob izvolitvi vlade gospodarstvu napovedala težko roko). To je tako, kot če bi evropsko zmago slovenskih košarkarjev proslavljali s prepolovitvijo ur, namenjenih telovadbi v šoli.

A problem ni Levica. V vsaki demokratični družbi se paleta razmišljanj razteza od genialnih do razdiralnih. Koncentracija okoli posameznih mnenj pa kaže, kako bije narod. Levica je z bojno retoriko proti gospodarstvu, ki bi mu skladno s svojo političnim prepričanjem naprtila dodatne stroške za višji socialni standard (kot da podjetja in zaposleni v proračun že sedaj ne vplačujejo na milijarde evrov in kot da raven sociale in solidarnosti v Sloveniji ne bi bila že sedaj med najboljšimi na svetu), pridobila 10 odstotkov političnega prostora. Če bi bile volitve danes, bi bila tretja najmočnejša stranka.

Zakaj kot narod tako težko slavimo in spoštujemo gospodarske dosežke?

Buren odziv gospodarstva na psovke iz levega pola je prav posledica šokantnega spoznanja, da toliko Slovencev in Slovenk simpatizira z na videz privlačnimi, a neživljenjskimi stališči. Kot bi gledali slovensko verzijo brexita, kjer ljudje brez premisleka glasujejo za radikalizem, ki bo zelo hitro škodil prav njim samim, medtem ko bodo politični hujskači stisnili rep med noge, ko bo treba počistiti kaos, ki ga spodbujajo. Sloveniji kaos ni potreben. Ustvarili smo razmere, ko bi lahko ujeli korak z Evropo. Zato je gospodarstvu tako težko razumeti, kako se lahko namesto napredka krepijo sile, ki zgodovinsko, empirično in znanstveno dokazano tlakujejo pot nazaj in navzdol.

Kaj je to v slovenskih genih, da delujemo samouničevalno? Da smo pripravljeni slediti požigalcem in brezumno požgati polja, ki nas hranijo? Da lahko cenimo trud športnika, a zaničujemo energijo, skrb in odrekanje podjetnika, ki stavi vse, kar ima in zna, da bi uspela njegova podjetniška ideja? Zakaj kot narod tako težko slavimo in spoštujemo gospodarske dosežke (primerjajte koliko gospodarstvenikov je prejelo državni red za zasluge z umetniki in športniki)?

Ko bomo to zmogli, bomo odprli vrata sanjam, ki smo jih sanjali ob osamosvojitvi: postati druga Švica. V Švici je visok standard posledica logičnega razmišljanja, da je za to, da nekaj imaš, treba precej delati, a da se to splača; da je tistega, ki dela, treba pustiti, da to počne, in ga obremeniti toliko, kolikor je to še pošteno. Zato je v Švici plačevanje davkov normalno, zato so v Švici glasovali proti enotnemu temeljnemu dohodku, zato imajo v Švici socialno kapico, zato v Švici z velikimi podjetji sklepajo dogovore o višini obdavčitve. Ker se to na koncu pozna vsem. A vse to so nesprejemljiva hudičeva dela za skrajno levo usmerjene intelektualce, ki z gospodarstvom nimajo skoraj nobene praktične izkušnje, a jih to ne omejuje, da ne bi imeli svojega mnenja: gospodarstvo je zlo, ki ga je treba iztrebiti.

Toda pot do Švice ne pelje skozi socializem. To smo že poskusili. Pot do Švice pelje skozi odlično gospodarstvo.

Kaj, ko bi enkrat za spremembo poskusili drugačen, zdravorazumski pristop? Mimogrede, realna plača se je od osamosvojitve podvojila. Za koliko mislite, da se bo v naslednjih desetih letih, če bo gospodarsko politiko krojil utopični ekstremizem?

Objavljeno v časopisu Večer, 20. septembra, na strani 19, ter na spletni povezavi https://www.vecer.com/slovenija-bo-svica-ko-6571273

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.