Mediji

Arhiv: Stalna arbitraža pri GZS praznuje 95 let



»Misel »bogastvo preteklosti za izzive sedanjosti« je idealna popotnica za ta izjemen jubilej, ki vsebuje dve pomembni sporočili. Po eni strani smo lahko upravičeno ponosni na bogastvo, ki smo ga ustvarili v preteklosti, po drugi strani pa v preteklosti ne smemo zastati. Dolgoletna tradicija, uveljavljena blagovna znamka, samostojno in strokovno neodvisno delovanje ter zaupanje uporabnikov, so kapital Stalne arbitraže pri GZS, ki smo ga z našimi predhodniki soustvarili v preteklih devetdesetih letih. Vendar nam prav to nalaga posebno odgovornost, da bomo znali dolgoletno zaupanje upravičiti tudi pri spoprijemanju z izzivi sedanjosti in prihodnosti in da bomo še uspešnejši kot doslej.« Tako je ob častitljivem jubileju Stalne arbitraže pri GZS zapisal mag. Marko Djinović, njen generalni sekretar.

Danes Stalna arbitraža pri GZS ena od vodilnih arbitražnih institucij v regijah srednje in jugovzhodne Evrope. Področje gospodarskih sporov, ki se rešujejo pred Stalno arbitražo pri GZS je raznoliko in vključuje vse vidike mednarodnega poslovanja, vključno z mednarodno prodajo, distribucijo, zastopstvom, telekomunikacijami, energetiko, gradbeništvom, skupnimi vlaganji, transportom, združitvami in prevzemi, financami in bančništvom, zavarovanjem, koncesijami, javno-zasebnimi partnerstvi itd.

Rešitev svojih sporov nam zaupajo podjetja iz Slovenije, Avstrije, Italije, Madžarske, Nemčije, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Bolgarije, Kosova itd. Da bi lahko izpolnili pričakovanja svojih uporabnikov v regiji, so arbitražna pravila Stalne arbitraže pri GZS (Ljubljanska arbitražna pravila) poleg originalne angleške in slovenske različice na voljo še v nemškem, srbskem, severno makedonskem, hrvaškem in albanskem prevodu. Stalna arbitraža pri GZS je edina arbitražna institucija, ki svojim uporabnikom iz ex-Yu regije nudi svoje storitve v njihovih lokalnih jezikih.

»V svoji 95-letni zgodovini je Stalna arbitraža pri GZS odigrala pomembno vlogo pri reševanju gospodarskih sporov v Sloveniji in širše. Pod njenim okriljem je bilo uspešno rešenih več sto najzahtevnejših gospodarskih sporov. Ustvarili smo lastno arbitražno prakso in znanje, na katerih gradimo prihodnost. Naši cilji so jasni in jih ne skrivamo. Smo ambiciozni, drzni in za zgled jemljemo najboljše arbitražne institucije širom sveta. S svojo 95-letno dediščino ravnamo spoštljivo, obenem pa se dobro zavedamo svoje vloge in odgovornosti. Zavedamo se tudi, da smo del globalizirane ekonomije in da delujemo v pogojih ostre konkurence. Vse to in želja po nenehnih izboljšavah nas navdaja z elanom, ki je nujen predpogoj za uspeh in vero v to, da se bomo čez deset let s ponosom ozrli na stoto obletnico delovanja Stalne arbitraže pri GZS,« poudarja generalni sekretar Stalne arbitraže pri GZS mag. Djinović.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.