Novice


Arhiv: Seminar: Jezikovne odlike in moč poslovnega bontona - Postojna, 23.09.2014

 Ugodnost za člane GZS

    Popust za člane GZS  


Vabimo vas na seminar

JEZIKOVNE ODLIKE IN MOČ POSLOVNEGA BONTONA
v torek 23. septembra 2014 ob 9h
na Območni zbornici Postojna
Cankarjeva 6, Postojna

"Prvega vtisa ne moremo nikoli narediti drugič," zato je tako v poslovnem kot zasebnem življenju priporočljivo poznati jezikovna pravila (pisno ter ustno sporočanje) in lepega obnašanja ter ustreznega ravnanja v različnih situacijah ter okoljih.

V današnjem (tehnološko in storitveno naravnanem) času je prav uglajeno obnašanje tisto, ki odpira vrata novim možnostim in priložnostim tako v zasebnem življenju kot na poklicnem parketu. Pri komuniciranju s poslovnimi partnerji in med sodelavci na različnih ravneh je to še kako pomembno.

Prav tako je vsak pisni izdelek (pri klasičnem in elektronskem pisanju) ogledalo posameznika in podjetja, ki ga ta predstavlja. Na delavnici oziroma seminarju bomo  opozorili na pomen vljudnosti in različne pravopisne ter slovnične značilnosti pri pisanju različnih besedilnih vrst.

Cilja:

  • seznaniti s pravili in nenapisanimi namigi za poslovni bonton v različnih poslovnih in družabnih situacijah;
  • napisati različne besedilne vrste (vabilo, el. sporočilo, dopis …) v skladu z jezikovnimi pravili.

Ciljna skupina:

  •  vsi, ki dnevno tvorijo različna besedila za različne naslovnike (znotraj organizacije in navzven);
  • ki na delovnem mestu sodelujejo s sodelavci in se srečujejo s strankami ter poslovnimi partnerji.

To so prodajniki, nabavniki, predstavniki za odnose z javnostmi, poslovne sekretarke, referenti, vodje oddelkov, vodilni v podjetjih itd.

Vsebina:

  • pomen in moč prvega vtisa,
  • nebesedno sporazumevanje (osebna urejenost, mimika, gestika, proksemika – gibanje po prostoru),
  • poslovni bonton pri organizaciji sestankov ter različnih dogodkov,
  • pozdravljanje, naslavljanje in rokovanje,
  • sprejemi gostov,
  • vizitke, podpisovanje pogodb,
  • ureditev poslovnega prostora,
  • obdarovanje,
  • namigi iz bontona pri poslovnih obedih,
  • splošne značilnosti pisnega sporazumevanja,
  • pravopisne in slovnične značilnosti (velika in mala začetnica, ločila, pisanje skupaj/narazen/z vezajem, prevzete besede in besedne zveze, sklanjanje …),
  • jezikovni bonton (nagovarjanje, vikanje/tikanje, podpisi, žigosanje …),
  • slogovna in skladenjska pravila,
  • najpogostejše jezikovne zadrege (npr. nekatere tujke, sklanjanje kratičnih poimenovanj, raba velike začetnice v različnih jezikovnih situacijah).

Način dela
Izobraževalno srečanje je zasnovano kot preplet teorije in praktičnih primerov in prakse in različnih delovnih sredin, z dialogi in vajami.

Predstavitev predavateljice
Irena Potočar Papež je po izobrazbi univerzitetna diplomirana pedagoginja in profesorica slovenščine. Do leta 2007 je bila zaposlena v vzgoji in izobraževanju (zadnjih sedem let je učila slovenščino na gimnaziji) in poleg spodaj naštetega vodila (kar sicer še vedno dela) različne prireditve in pripravljala ter vodila oddaje z različnimi vsebinami na regionalni TV. Nato je delala v javni upravi kot vodja Kabineta župana pet let. Sedaj je zaposlena v gospodarski družbi kot vodja korporativnega komuniciranja. Piše članke na temo komunikacije in medsebojnih odnosov za različne medije (med drugim je imela v Živi, prilogi Dolenjskega lista, več kot deset let t.i. Jezikovni kotiček (jezikovni članki), v Vašem mesečniku je objavljala prispevke v rubriki o bontonu in v reviji Poslovna asistenca o jezikovnih značilnostih (Dopis od A do Ž). Prispevke o poslovnem in jezikovnem bontonu piše občasno za revijo Podjetnik. Članke objavlja tudi v Pravosodnem biltenu.
Na regionalni televiziji je sedem let pripravljala in vodila mesečno avtorsko oddajo POVEJ! (po lastni zasnovi in scenariju), v kateri se je z gosti – strokovnjaki in mladostniki pogovarjala o različnih temah, s katerimi so povezani (npr. motnje prehranjevanja, vloga starih staršev v družini, žepnina, bralna kultura, odvisnost od drog, hrane, televizije, interneta, odnos mladih do maternega jezika ...), pet let je enkrat tedensko vodila dnevnoinformativno oddajo Novice. Od septembra 2012 ima na omenjeni televiziji avtorsko oddajo z naslovom Moja sLOVEnščina.
O komunikacijskih povezavah in tehnikah reševanja težav ter vzgojnih vidikih predava po Sloveniji za starše, učitelje, svetovalne delavce in šolarje. Jezikovne delavnice ter seminarje o komunikaciji, poslovnem bontonu, medsebojnih odnosih na delovnem mestu, javnem nastopanju in retoriki ter postavljanju ciljev izvaja v različnih ustanovah (šole, vrtci, ministrstva, upravne enote, podjetja, društva, občine, kulturne in zdravstvene ustanove …).
Lektorira različna besedila (novinarske članke, prospekte, učbenike oziroma študijsko gradivo na višji in visoki šoli), vodi različne kulturne in družabne ter protokolarne prireditve.
Končala je program NLP praktik, je mediatorka in predavateljica na višji šoli (predmeta Poslovno komuniciranje in vodenje ter Kultura vedenja).

KOTIZACIJA IN PRIJAVE

  • za člane GZS: 95,00 € + DDV
  • za nečlane: 120,00 € + DDV 

Kotizacija vključuje udeležbo na seminarju, gradivo ter prigrizek med odmorom.
***Kotizacijo je ob potrditvi izvedbe izobraževanja potrebno nakazati pred pričetkom seminarja na poslovni račun Gospodarske zbornice Slovenije, številka 02924-0017841495, sklic 3100 + matična številka vašega podjetja.

Prijavite se lahko preko on-line prijavnice najkasneje do petka 19. septembra 2014 do 12 ure ali na e- naslov: tina.janus@gzs.si. eventualne odjave sprejemamo do istega dne, pri kasnejših odjavah ali neudeležbi kotizacijo zaračunamo v celoti oziroma je ne vračamo.

Dodatne informacije:
GZS, Območna zbornica Postojna
Tel.: 05/7200 110
E-naslov: oz.postojna@gzs.si

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.