Novice


Arhiv: XXII. srečanje gospodarstvenikov Primorske, gospodarski forum


Digitalne tehnologije kot posebna priložnost za globalno uspešnost

Sodelujoči na gospodarskem forumu 22. srečanja gospodarstvenikov Primorske v Idriji so opozorili na izjemen pomen, ki ga ima digitalizacija v gospodarskih družbah. Digitalizacija je namreč neizogiben trend, sploh v gospodarskih družbah, ki delujejo na globalnih trgih. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je prepričan, da Slovenija glede digitalnega razvoja predstavlja zgodbo o uspehu.

Kot je v uvodnem pozdravu izpostavil mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, je prav na področju informacijske tehnologije mogoče videti, kako hitro napredujejo človeški potencial na tem področju. »Tudi v gospodarstvu bomo le s posedovanjem tovrstnega znanja lahko postali konkurenčni, in sicer ne le na področju gospodarstva, temveč tudi na področju socialnega razvoja,« je prepričan Hribar Milič. Digitalizacija je po njegovih besedah neizogiben trend, ki predstavlja tako za podjetja kot vse nas priložnost, da smo učinkovitejši, hitrejši, kakovostnejši in obenem tudi cenejši. »Zato naj vsakdo te elemente vnaša v svoje okolje, v podjetjih pa je to nekaj, kar je brezpogojno. To pomeni, da morajo digitalizaciji nameniti veliko pozornost, da se morajo na tem področju hitro razvijati in da morajo več vlagati v svoje kompetence«. Na vprašanje, kako uspešna so slovenska podjetja pri tem, odgovarja: »Imamo vrsto podjetij, lahko rečemo večino, ki so uspešna, saj delujejo na globalnih trgih, žal pa imamo po naših ocenah približno za desetino podjetij, ki so na tem področju popolnoma zaspala in niso več v kondiciji, da bi te trende sploh ujela. Upam, da jim bo uspelo, mogoče tudi s povezovanjem, preskočiti to grozno oviro«. In kako uravnotežiti, da pretirano hiter razvoj digitalizacije na eni strani ne bi povzročil gospodarskih in socialnih težav na drugi? »Najbrž bodo ti problemi nastajali, saj je proces je neobvladljiv. Danes je že na milijone inženirjev v Indiji in na Kitajskem, ki ubirajo nove poti, te pa bodo čez nekaj časa postale obveza v vsakem podjetju. To za nas pomeni izziv, ne le nevarnost«.

Po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja smo v Sloveniji, tudi kar se tiče zavedanja o pomenu digitalizacije, na pravi poti. »Digitalizacija je izziv, ki je postavljen pred podjetja, pred državne institucije, nenazadnje pred vse nas posameznike, saj so tehnologije, ki bazirajo na digitalizaciji, praktično del našega vsakdanjika. Ključno je, da ta izziv skupno sprejemamo in da v tem izzivu tesno sodelujemo, kajti digitalizacija brez tesnega sodelovanja ne more biti uspešna. Hkrati je izjemno pomembno, da se tudi zavedamo, da tista podjetja, pa tudi države in posamezniki, ki ne bomo uporabljali digitalnih orodij, ne bomo sledili razvoju in v prihodnosti ne bomo uspešni«. Sicer pa minister Koprivnikar ocenjuje, da Slovenija glede digitalnega razvoja predstavlja zgodbo o uspehu. »Nenazadnje smo tudi z vidika mednarodnih lestvic v zadnjih letih najhitreje razvijajoča digitalna družba v Evropi, kar je veliko priznanje. Veseli me, da ne samo posamezna podjetja, ki razvijajo izjemno uspešne digitalne produkte, ampak glavnina podjetij vedno več pozornosti daje temu, da pospešeno posodablja svoje proizvode. Slovenija kot majhna, razvojno naravnana država lahko v digitalnih tehnologijah dobi posebne priložnosti, da je globalno uspešna. Danes je to za nas priložnost, ki jo moramo izkoristiti,« je še opozoril minister.

Kakšne izkušnje imajo z digitalizacijo v gospodarskih družbah ter kako se prilagajajo izzivom digitalizacije, so na forumu predstavili Valter Leban (Kolektor Group), dr. Robert Leskovar (SAOP), Mitja Gorenšček (Mahle Letrika Bovec), Uroš Kravos (C-ASTRAL) in mag. Boštjan Tušar (Hidria Rotomatika).

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi