Novice


Marko Djinović: Problematika MSP-jev v vrhu agende GZS

GZS se zaveda, da mala in srednja podjetja potrebujejo pri vsakdanjih izzivih pomoč, zato pripravlja nove produkte, ki bodo MSP-jem v podporo, velike napore vlagajo tudi v to, da bi na slovenski in evropski ravni prišlo do sprememb na bolje, pojasnjuje izvršni direktor Marko Djinović v svojem intervjuju za februarsko številko GG.

Javni razpis P2 2024 – Spodbude za zagon inovativnih podjetij v letu 2024

Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis, s katerim želi spodbuditi mlada inovativno naravnana podjetja (start-up podjetja) k realizaciji njihovih razvojnih potencialov in komercializaciji proizvodov, procesov in storitev.

Predlog novele Zakona o varstvu okolja - Nasprotujemo zlorabi zakona za urejanje razmer zgolj v enem podjetju

"Podpiramo odločitve in rešitve, ki so v korist čistejšega okolja in zdravja ljudi, vendar morajo biti te rešitve tudi izvedljive," smo zapisale Gospodarska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica in Advantage Austria Slovenija v stališču, posredovanem predsednikom parlamentarnih strank pred tretjo obravnavo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja – 2 (ZVO-2A). Opozorile smo, da so nekatere spremembe, predvsem v 1. členu zakona, v nasprotju z uveljavljenimi pravili v EU in predstavljajo odmik od uveljavljene prakse, kar slovenska podjetja postavlja v neenakopraven položaj. Ob tem smo izrazile nasprotovanje temu, da se zakone zlorablja za urejanje razmer zgolj v enem podjetju, saj to lahko postane nevarna praksa, ki v bodoče ogroža obstoj tudi drugih podjetij.

Skrajni čas, da Vlada RS sprejme nujne ukrepe za zmanjšanje absentizma

Reprezentativne delodajalske organizacije – GZS, TZS, OZS, ZDS in ZDOPS - izpostavljamo zaskrbljenost zaradi naraščajočega problema zdravstvenega absentizma v Sloveniji, o čemer smo v decembru 2023 na sestanku seznanili tudi predsednika vlade in pristojno ministrico za zdravje. Glede na to, da je od sestanka pri predsedniku vlade minilo že skoraj tri mesece, ustreznih rešitev pa še vedno ni, Vlado RS ponovno pozivamo k čimprejšnjemu sprejetju nujnih ukrepov za zmanjšanje absentizma, zagotovitev večjega nadzora nad bolniškimi odsotnostmi ter vpeljavi drugih ukrepov, ki bodo prispevali k zmanjšanju obsega absentizma ter s tem pripomogli k izboljšanju stanja vseh deležnikov na tem področju.

145 mio evrov manj prihodkov v javne blagajne zaradi sprememb pri napotitvi delavcev v tujino

Z začetkom leta je začela veljati novela Zakona o čezmejnem izvajanju storitev, ki je prizadela predvsem izvoznike gradbenih, tehničnih in transportnih storitev, ki imajo pomemben pomen v slovenskem gospodarstvu. Anketa, ki jo je GZS izvedla med člani, je pokazala, da je kar 62 % anketiranih podjetij že ali pa namerava preseliti podjetje v tujino. Posledično bo država izgubila za okoli 100 mio evrov socialnih prispevkov, 30 mio evrov dohodnine ter 15 mio evrov iz naslova davka od dohodka pravnih oseb. Zaradi selitve podjetij v tujino bi Slovenija lahko izgubila do 15 tisoč delovnih mest.

Izdaja elektronskih obrazcev za lažjo uporabo Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izdelalo elektronske obrazce, ki so namenjeni lažji uporabi Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen (Uradni list RS, št. 84/23 in 98/23).

Ugodni krediti Slovenskega podjetniškega sklada – P7 2024 in P7K 2024

Slovenski podjetniški sklad razpisuje ugodne kredite za podjetja: 10 mio EUR vreden razpis P7 2024 – MIKROKREDITI ter 21,70 mio EUR likvidnostnih posojil – P7K – Krizno likvidnostni kredit.

Izšla je prva letošnja številka revije Glas gospodarstva

Glas gospodarstva v letošnjem letu obeležuje 30 let druženja z bralci. Tudi v jubilejnem letu bo postavljal v središče aktualne izzive in vsebine za čim širši krog članstva GZS. Tokrat so v ospredju MSP-ji, prinaša pa še obilo informacij iz različnih panog in področij - o novih tehnologijah, medpanožnem sodelovanju, energetiki, povezljivosti, kadrih … in članke z uporabnimi pravnimi in finančnimi nasveti.

ZA konkurenčno evropsko industrijo – pristopite k peticiji

Vodje velikih evropskih industrijskih podjetij in sektorske organizacije želijo, da EU zmanjša stroške energije in regulativno breme zelenih predpisov. S tem bi pomagali ohraniti evropsko konkurenčnost ob pospešenem energetskem prehodu, je zapisano v Antwerpenski deklaraciji za evropski industrijski dogovor (Declaration for a European Industrial Deal), ki je nastala 20. februarja na Vrhu evropske industrije v Belgiji. Deklaracija med drugim izpostavlja, da naj bo Industrijski dogovor v središču nove evropske strateške agende 2024-29, da se naj poveča varnost evropskih surovin ter povpraševanje po neto ničelnih, nizkoogličnih in krožnih izdelkih. Deklaraciji se je pridružila tudi GZS. Vabimo člane, da tudi sami pristopite k deklaraciji.

Največji PRAZNIK ženskega podjetništva v Sloveniji - 500 podjetnic tokrat že devetič!

Ponovno vas lahko povabimo na prireditev, ki bo v središču poslovne odličnosti in opolnomočenja žensk v svetu podjetništva 500 podjetnic 2024 v Ljubljani! Zabeležite si torek, 23. april 2024 v koledar, kajti to bo vaš dan za znanje, povezovanje in mreženje, za prijateljstvo ter poslovna partnerstva. Izkoristite ga! Tokrat bomo razmišljale, mrežile, rastle in se učile pod sloganom KAPITAL - OSEBNI, DRUŽBENI, FINANČNI. Poslovni uspeh v podjetništvu je odvisen od številnih dejavnikov, ki jih lahko umestimo v pojem kapital.

Arhivi