Novice


Arhiv: ekscenter - kakšno okolje želimo in zmoremo vzpostaviti?

Ekipa GO! 2025 Vas vabi v “ekscenter”, kjer bomo skupaj razmislili o tem, kakšno okolje želimo in zmoremo vzpostaviti. 
V torek, 14.7.2020 bomo v prostorih bivšega Daimond-a (Delpinova 20) v centru Nove Gorice najprej kratko predstavili nekaj ključnih zagonskih projektov in priložnosti sodelovanja. Nato ob prav posebni pogostitvi nadaljujemo z mreženjem in skupnim iskanjem izzivov, ki prinašajo priložnosti za regijo, in širše!

ekscenter kreativnih praks bo središče pospeševanja razvoja gospodarstva in družbenih inovacij, strateško umeščeno v goriški in čezmejni prostor. Skozi delovanje E-hiše (hiše poskusov) in ključnih projektov (EmindS, MAST, DIVA in konS) že v zagonski fazi prinaša konkretne rezultate, metodološke rešitve in orodja za ustvarjanje novih produktov in storitev. Preko eksperimentiranja v delavnicah naredi-sam in naredimo-skupaj, učenja skozi igro ustvarja okolje, ki spodbuja mlade, podjetnike, inženirje, raziskovalce in umetnike k aktivni vlogi pri razvoju regije. Ob prepletanju znanosti, umetnosti, dizajna ter izdelovanja bo ekscenter v naslednjih desetih letih razvil vsaj 200 vrhunskih, tehnološko in metodološko podkovanih talentov, ki bodo podjetništvo povezovali z umetnostjo in kreativnim sektorjem ter tako v prostor prinesli vsaj 50 novih storitev, produktov in iniciativ. (Več spodaj v p.s.)

---

Program dogodka:

9.30 Druženje ob kavi...

10.00 ekscenter - novo (goriško) vozlišče kreativnih praks (Gorazd Božič MONG, Peter Purg UNG, Simon Mokorel Go!2025)

10.15 - Novi pristopi k inoviranju (umetnost kot orodje, katalizator invacij), projekt MAST (Jurij Krpan Kersnikova, Peter Purg UNG)

10.30 - Priložnosti razvoja novih storitev in produktov, prihajajoči razpis za pilotne projekte v projektu DIVA, ekscenter kot eno od vozlišč (Jernej Č. Gerbec UNG)

10.45 - Slovenska platforma za raziskovalno umetnost konS (Jurij Krpan Kersnikova)

11.00 - Predstavitev primera izziva (prihodnost transporta v NG) s strani MONG in Arctur za projekt EmindS ter njegove rešitve, rezultati projekta (Peter Purg)

11.15 - Kandidatura Go!2025 in EPK kot priložnost za gospodarstvo regije (Vesna Humar in Simon Mokorel Go!2025)

11.30 Osvežitev, lahek prigrizek (z gostom presenečenja)

12.00  Delavnica po prirejeni metodi “world cafe” v kateri udeleženci v manjših skupinah opredelijo skupne nove izzive in teme teh in prihodnjih projektov ter ekscentra 
•Katere potrebe so zares pomembne ?


•Kakšne izzive lahko oblikujemo skupaj ?


•Kako lahko sodelujemo ?



13.15 Predstavitev in diskusija sklepov delavnice
•Kakšno okolje želimo in zmoremo vzpostaviti?



13.30 Catering presenečenja (lahko kosilo)

Zaključek: 14.30

---

Upamo, da zares pridete!

Vašo udeležbo prosimo potrdite do četrtka, 9.7.2020 na info.au@ung.si .

Pardon za morebitno navzkrižno obveščanje, a želimo doseči zares širok spekter udeležencev.

Hvala.

Mestna občina Nova Gorica z Javnim zavodom Mladinski center 
Univerza v Novi Gorici, Akademija umetnosti
Zavod Kersnikova
Go!2025



---



p.s.

ekscenter je vozlišče / stičišče / center ustvarjalnosti v samem jedru Nove Gorice, namenjeno tako industrijskim kot družbenim inovacijam skozi raznolike procese soustvarjanja ter izobraževanja. Prostor bo namenjen srečevanju podjetnikov, umetnikov, inženirjev, raziskovalcev, študentov, dijakov, izumiteljev. Odprt bo javnosti, gospodarstvu in nevladnim organizacijam. 


Mestna občina Nova Gorica z Javnim zavodom Mladinski center ter v partnerstvu z Univerzo v Novi Gorici in Zavodom Kersnikova smo ob pomembnem sodelovanju podjetij iz regije ter s podporo domačih in mednarodnih strokovnih organizacij zasnovali izvirno partnerstvo. Skupaj ustvarjamo prostor, ki združuje raznolike ustvarjalne in podjetniške metodologije, kot so art-thinking, design-thinking, zagonsko podjetništvo, izdelovalništvo ipd. MONG je zagotovila prostor bivšega Daimond centra v samem centru Nove Gorice, JZ Mladinski center prevzema upravljanje prostora in velik delež vsebin z E-hišo, UNG prinaša strateško naravnane projekte kot je EmindS (izobraževanje za interdisciplinarno podjetništvo) in skupaj s Kersnikovo še projekte MAST (umetnost-znanost-tehnologija), DIVA (čezmejni podjetniško-umetniški ekosistem SI-IT) in konS — vseslovensko raziskovalno-umetniško platformo. Vsi ti komplementarno povezujejo znanost, visoko-tehnološke inovacije ter umetnost za boljšo družbo in blagostanje tako goriške regije kot tudi njenega nacionalnega in mednarodnega okolja. Razvijamo nov profil katalizatorja inovacij, ki odločilno prenavlja način ter proces inoviranja in vanj kot ključno sestavino in dodano vrednost vnaša umetniško razmišljanje in drzen ustvarjalni zamah.


ekscenter s svojo lokacijsko in programsko atraktivnostjo v svoje prostore privablja tako lokalno mladino in čezmejne ustvarjalne iniciative kot tudi uveljavljene podjetnike in umetnike. Ob izobraževalni in izdelovalniški usmeritvi bo prostor nudil tudi raznolike možnosti sodelovanja in ustvarjanja, ki bodo ustrezale različnim fazam raziskovanja in razvoja produktov ali storitev. Zagotovljen bo fablab (izdelovalni) prostor z opremo, spodbudno okolje za sestanke, predstavitve in prireditve. Gre za radikalno odprt prostor, namenjen sproščenemu ustvarjanju, premišljevanju in bolj ali manj strukturirani ideaciji. S tem bo Nova Gorica “postavljena na slovenski in predvsem mednarodni zemljevid” kot intermedijsko mesto, ki svojo razvojno naravnanost kaže z odločno podporo kreativnim skupinam in posameznikom.



Naslanjamo se na primere dobrih praks iz tujine, kjer podobni prostori pomembno doprinašajo k razvoju družbe, obenem pa na novo združujemo vire in znanja, ki smo jih pridobili in ustvarili v projektih kot sta EmindS (Entrepreneurial Mindsets) in MAST, ki nudita metodološko podlago za spodbujanje inovacij skozi umetnost, UNG pa je pred kratkim akreditirala tudi novi magistrski študijski modul Umetnost-Znanost-Tehnologija. Ta dva ključna stebra dopolnjujemo s strateškim projektom DIVA (prihajajoči milijonski razpis za izvedbo pilotskih projektov) ter nenazadnje s pilotnim projektom xDelovalnica (Center za kreativnost). Tako nastajajoče vozlišče bo tudi ustanovni del mreže ustvarjalnih vozlišč (konS) v Sloveniji pod vodstvom Zavoda Kersnikova. 

Pridružena podjetja bodo v prostor prinašala svoja znanja, kompetence in produkte, s skupnim ciljem ustvarjanja pomembnih inovacij ter v regiji prepotrebnih odličnih kadrov. Na podlagi vsega omenjenega bo ekscenter pridobival nadaljnja sredstva za delovanje (evropski in državni razpisi), pritegnil kakovostne kadre ter razvijal nove priložnosti za goriško, vseslovensko ter čezmejno inoviranje.


Fotogalerija





 

Arhivi