Novice


Tri poti do zelenega prehoda industrije: novi procesi in tehnologije, krožno gospodarstvo in zajem ogljika

»Če se bodo cene energentov še naprej umirjale, potem lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo večji odboj industrijske proizvodnje v Sloveniji v primerjavi s povprečjem EU,« je na seji Strateškega sveta GZS za energetski prehod nakazal glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc. Čeprav se je industrijska proizvodnja v predelovalnih dejavnostih med septembrom in novembrom lani v Sloveniji povečala, je bila v prvih enajstih mesecih lanskega leta še vedno za 4,5 % nižja kot v primerljivem obdobju predpreteklega leta. Padec pa je bil še vedno dvakrat višji kot v EU-27 (-2,3 %), kar Ivanc povezuje z visokimi cenami električne energije v lanskem letu, saj je bila Slovenija na 9. mestu v EU po ceni električne energije za negospodinjske odjemalce. V 10-letnem obdobju se je cena električne energije v Sloveniji povečala kar za 190 %, precej več kot v EU-27.

Z ATA zvezkom v Turčijo

Pri začasnem uvozu blaga v Turčijo in pri ponovnem izvozu blaga z ATA zvezkom morate podatke o postopku in blagu prijaviti na spletno stran turške carine.

Nova višina minimalne plače

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se je po predhodnem posvetu z vsemi ključnimi deležniki odločil za uskladitev zneska minimalne plače v višini 4,2 odstotka. V primerjavi z minimalno plačo v letu 2023, ki je znašala 1.203,36 evra bruto, bo nova minimalna plača višja za 50,54 evra, in sicer bo znašala 1.253,90 evra bruto. Na GZS pozdravljamo, da je minister za delo upošteval zakonska določila, da se minimalno plačo za leto 2024 določi v znesku, ki upošteva uskladitev le s stopnjo inflacije. Delodajalci smo namreč opozorili, da bi vsakršen odmik od tega bil nesprejemljiv, saj so razmere, v katerih posluje slovensko gospodarstvo že dovolj zaostrene, poleg tega je vlada lani podjetjem že naložila dodatne obremenitve. Odločitev ministra je prava tudi z vidika javnofinančnega primanjkljaja.

Arhiv: Anketa Evropske komisije o Enotnem digitalnem portalu (Single Digital Gateway)

Evropska komisija je objavila raziskavo, v kateri želi pridobiti mnenja MSP o Enotnem digitalnem portalu (»Single Digital Gateway« ali SDG). Namen raziskave je oceniti, v kolikšni meri so MSP seznanjena s storitvami, ki jih zagotavlja SDG, v kolikšni meri se jim te storitve zdijo koristne, ter razumeti njihova pričakovanja glede SDG.

Bodi na tekočem s Pospeševalnikom izvoza

"Je mnogo več, kot le samo še en izobraževalni program. V Pospeševalniku vsako podjetje dobi prav tisto, kar zares potrebuje, brez nepotrebnega balasta. Pridobivanje zelo uporabnih novih znanj in kompetenc, novi kontakti – realni in takšni, kjer imaš dejansko možnost, da se dogovoriš za posel, strokovna podpora na praktično vsakem področju, kjer se pojavi težava / izziv. Na koncu pa ne smem pozabiti na res močno in posebno prijateljsko vez ter medsebojno pomoč in podporo, ki se razvija tekom programa med vsemi udeleženci in podjetji. To so tiste stvari, ki dodajo piko na i vsemu skupaj." - Maša Šalej, TINA D.O.O.

Arhiv: Spletni seminar: Spremembe Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D), 25.1.2024

Ob nedavnih spremembah Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D) se poraja veliko vprašanj in dilem povezanih s spremembo. V sled tega smo v Pravni službi GZS pripravili spletni seminar v sodelovanju z gospodom Miho Šercerjem, odvetnikom specializiranim za področje delovnega prava. Spletni seminar je predviden v četrtek 25.1.2024 med 11.00 in 13.00 uro. Vabimo vas k udeležbi, saj vam bodo pojasnila in odgovori zagotovo v pomoč pri izvajanju zakona v praksi.

Arhiv: Predlog Direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive 2013/11/EU o alternativnem reševanju potrošniških sporov ter direktiv (EU) 2015/2302, (EU) 2019/2161 in (EU) 2020/1828 - pripombe do 26.1.2024

Spoštovani člani, v okviru aktivnosti stebra I – konkurenčno poslovno okolje, vas obveščamo, da je na ravni EU v pripravi predlog sprememb na področju alternativnega reševanja potrošniških sporov (ARS), predvsem predlog Direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi Direktive 2013/11/EU o alternativnem reševanju potrošniških sporov ter direktiv (EU) 2015/2302, (EU) 2019/2161 in (EU) 2020/1828. Predlog ohranja pristop minimalne harmonizacije.

Novosti pri izvozu v Egipt

Arabska republika Egipt za uvoz prek pristanišč zahteva izvedbo vnaprejšnje informacije podatkov o tovoru oz. Advance Cargo Information (ACI) prek platforme CargoX. Dobra novica je, da ta pristop občutno zniža stroške in pohitri postopke uvoza ter zmanjša možnost napak ali izgube dokumentov.

Arhiv: Vabilo na posvet - Načrt za podnebno nevtralno in energetsko suvereno Slovenijo

Posredujemo vam Vabilo na posvet - Načrt za podnebno nevtralno in energetsko suvereno Slovenijo, ki bo v Državnem svetu v petek, 26. januarja 2024, ob 10. uri.

Arhiv: V javni obravnavi predlog novele Zakona o medijih

Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo poslalo predlog novele Zakona o medijih (ZMed-1). Zakon obravnava državno pomoč za medije, ki bi se m.dr. lahko podelila za nastanek zagonskih medijskih podjetij in digitalni prehod medijev. Predlaga se postopek za presojo medijske koncentracije. Predlog Zmed-1 obravnava tudi državno oglaševanje, saj bodo naročniki državnega oglaševanja morali javno objaviti pregled izvedenih oglaševalskih kampanj in podatke o obsegu finančnih sredstev za posamezno oglaševanje. Pomembna novost je glede umetne inteligence, saj se predlaga, da se bodo morale vsebine, pri katerih so bili uporabljeni sistemi generativne umetne inteligence, jasno prepoznati in ločiti od drugih programskih vsebin medija. Vaše morebitne pripombe in predloge k predlogom lahko posredujete do 22. januarja 2024 na naslov: pravnasluzba@gzs.si.

Arhivi