Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Ukrepi Slovenskega podjetniškega sklada za omilitev posledic koronavirusa

    Slovenski podjetniški sklad je v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter z drugimi institucijami pripravil ukrepe za omilitev posledic širjenja koronavirusa. Nekateri so vezani na prilagoditve že uveljavljenih finančnih spodbud in instrumentov, prav tako pa bo uvedeni novi likvidnostni krediti.

    Arhiv: Delodajalci morajo pravočasno prilagoditi informacijsko opremo za prevzem elektronskih bolniških listov

    S 1. 1. 2020 bo uveden elektronski bolniški list. Delodajalci bodo morali za svoje zaposlene, in sicer za začasne zadržanosti od dela od 1. 2. 2020 dalje, obvezno prevzemati eBOL-e prek spletnega sistema SPOT, kar pomeni, da od zaposlenih ne bodo več zahtevali, da jim morajo bolniški list dostaviti v papirni obliki. Za prevzem elektronskih bolniških listov morajo delodajalci pravočasno prilagoditi svojo informacijo opremo.

    Arhiv: Spodbude za mednarodne raziskovalno - razvojne projekte

    Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo Javni razpis za dodeljevanje spodbud v okviru iniciative EUREKA 2019 katerega sredstva so namenjena za kritje stroškov za izvajanje raziskav in eksperimentalnega razvoja, ki se izvajajo v obliki posebnega projekta (stroški plač in povračil stroškov v zvezi z delom, stroški potovanj, stroški uporabe osnovnih sredstev, oprema in druga opredmetena osnovna sredstva, stroški svetovanja, investicije v neopredmetena osnovna sredstva in posredni stroški). Prijave lahko oddate najkasneje do 16. 12. 2019 do 23.59 ure.

    Arhiv: Uredba o embalaži in odpadni embalaži - zbiramo pripombe

    Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo poslalo osnutek Uredbe o embalaži in odpadni embalaži. Predlog med drugim predvideva ukinitev količinskega praga dajanja embalaže v promet za nastanek obveznosti plačila stroškov ravnanja z odpadno embalažo. Uredba se nanaša na vso odpadno embalažo, ki nastane na območju RS v industriji, obrti, trgovini, storitvenih in drugih dejavnostih, gospodinjstvih ali drugod, ne glede na embalažni material, če za posamezno vrsto odpadne embalaže ali posamezno ravnanje z odpadno embalažo poseben predpis ne določa drugače. Pripombe v zvezi s predlogom uredbe lahko pošljete do 8. 7. 2019 na naslov ptz@gzs.si. Utemeljene pripombe članov bomo združene posredovali pristojnim v obravnavo.

    Arhiv: Sredstva za krepitev trženja blagovnih znamk na tujih trgih preko showroomov

    SPIRIT Slovenija je objavil razpis za krepitev trženja blagovnih znamk na tujih trgih preko showroomov. Preko razpisa bodo sofinancirani upravičeni stroški za krepitev trženja blagovnih znamk preko showroomov na tujih trgih. Cilj javnega razpisa je podpreti najmanj 47 mikro, malih in srednje velikih podjetij do leta 2023 s sedežem v kohezijski regiji Vzhodna Slovenija. Predvideni so štirje roki za oddajo vlog, in sicer 30. 9. 2019, 30. 9. 2020, 30. 9. 2021 in 30. 9. 2022.

    Arhiv: Pomen standardov za podjetja

    Ali se vam je že zgodilo, da želite uvoziti proizvod v Slovenijo, ter da ne veste, katerim zahtevam je potrebno zadostiti, da bo proizvod v skladu s predpisano tehnično zakonodajo in standardi, ter da bo dan legalno na trg? Slovenski inštitut za standardizacijo vas vabi na brezplačni seminar z naslovom: »Pomen standardov za podjetja«, kjer boste dobili informacije o možnostih, ki jih podjetnikom za uspešno delovanje in izpolnjevanje zahtev na slovenskem in tujih trgih nudi KONTAKTNA TOČKA SIST.

    Arhiv: Garancije za bančne kredite s subvencijo obrestne mere

    Slovenski podjetniški sklad je objavil javni razpis P1 plus 2019 – Garancije Sklada za bančne kredite s subvencijo obrestne mere. Garancije SPSa bodo tudi letos lahko najemala mikro, mala in srednje velika podjetja za kredite, ki jih bodo predhodno odobrile banke. Na ta način bo MSP-jem omogočen lažji, hitrejši in cenejši dostop do bančnih kreditov, saj SPS pri najemu kredita vstopa kot garant, ki podjetju zagotovi 60 % ali 80 % zavarovanje bančnega kredita. Hkrati z zelo ugodnim zavarovanjem bančnega kredita z garancijo SPSa bodo podjetja deležna tudi znižane obrestne mere. Vloge lahko podjetja oddajo na SPS vsakih 14 dni.

    Arhiv: Objavljen javni razpis za priznanje poslovne odličnosti

    Vladni urad za priznanja za državna priznanja za poslovno odličnost je objavil javni razpis za podelitev tega priznanja za leto 2019. Gre za najvišje priznanje države za dosežke na področju kakovosti proizvodov in storitev ter kakovosti poslovanja, na prijave pa bodo čakali do 29. maja. K prijavi vabijo podjetja in organizacije iz zasebnega in javnega sektorja, ki imajo najmanj 15 zaposlenih za polni delovni čas.

    Arhiv: Novi vavčerji za pomoč pri internacionalizaciji

    Slovenski podjetniški sklad je objavil štiri nove vavčerske javne pozive, ki se nanašajo na POMOČ PRI INTERNACIONALIZACIJI. Podjetja v okviru vavčerjev za internacionalizacijo lahko pridobite: • Vavčer za tržne raziskave tujih trgov, • Vavčer za udeležbe na mednarodnih forumih, • Vavčer za udeležbo v gospodarskih delegacijah v tujino, • Vavčer za skupinske predstavitve slovenskega gospodarstva na sejmih v tujini.

    Arhiv: Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o industrijski lastnini

    V javni obravnavi je predlog sprememb in dopolnitev Zakona o industrijski lastnini (ZIL-1E). S predlagano spremembo so določeni dodatni razlogi za zavrnitev registracije znamke, določene so posledice za neuporabo znamke, uvaja se elektronsko poslovanje Agencije, urejene so posledice uporabe embalaže/nalepk/listkov/varnostnih oznak skupaj z blagom ali storitvami, če bi ta skupna uporaba kršila pravice imetnika znamke. Predviden je prenos vseh postopkov za razveljavitev in ničnost znamke (najkasneje do 14.01.2023). Vabimo vas, da podate svoje predloge in pripombe v zvezi s predlagano spremembo.

    Arhivi