Podjetniško trgovska zbornica

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Novi pogoji za čezmejno izvajanje storitev

    Zakon o čezmejnem izvajanju storitev določa pogoje pod katerimi lahko pravne in fizične osebe s sedežem v RS, registrirane za opravljanje dejavnosti, začasno izvajajo storitve v drugi državi članici EU. Hkrati določa pogoje, pod katerimi lahko pravne in fizične osebe s sedežem v drugi državi članici EU, registrirane za opravljanje dejavnosti, začasno izvajajo storitve v RS. Zakon naj bi preprečil čezmejno izvajanje storitev in napotitev delavcev na delo "slamnatih podjetij" ter drugih delodajalcev, ki ne izpolnjujejo pogojev glede vključenosti delavca v obvezna socialna zavarovanja v RS. Zakon bo uveljavljen 14. marca 2017, uporabljati pa se bo začel 1. januarja 2018.

    Arhiv: Evropska reforma DDV – javno posvetovanje

    Zaradi kompleksnosti in razdrobljenosti sistema DDV v EU so stroški spoštovanja predpisov v zvezi z DDV za MSP na splošno sorazmerno višji kot za velika podjetja. Komisija zato poleg nove strategije za enotni trg pripravlja celovit sveženj za poenostavitev za MSP, katerega namen bo ustvariti okolje, ki bo ugodno za njihovo rast in naklonjeno čezmejni trgovini. Vabimo vas, da v postopku posvetovanja izrazite svoje mnenje stališča in predloge.

    Arhiv: Vabilo na poslovno srečanje z avstrijskimi podjetji

    Vabimo vas na brezplačno poslovno srečanje z avstrijskimi podjetji s področja prehrambne industrije, ki bo 30.11.2016 ob 11.uri v Hotelu Slon v Ljubljani.

    Arhiv: Proizvajate butične izdelke in jih želite postaviti na police večje trgovske verige?

    V Lidlu Slovenija so zasnovali projekt Lidlova Lojtr’ca domačih, s katerim odpirajo vrata in vabijo k sodelovanju vse manjše slovenske butične proizvajalce tako prehranskih kot ostalih izdelkov. Razpis malim podjetnikom na enostaven način omogoča predstavitev ter začetek sodelovanja. S sodelovanjem v projektu si lahko omogočite prepoznavnost na domačem trgu, pomembne izkušnje in možnosti za vstop na mednarodni trg. Vse manjše, butične slovenske proizvajalce, ki si želite svoj posel razširiti in svoje izdelke postaviti na prodajne police Lidla vabijo, da se v času od 10. oktobra do 11. novembra 2016 javite na njihov razpis.

    Arhiv: Poziv k posredovanju predlogov za podelitev priznanja Pomladni veter 2016

    Priznanje "Pomladni veter" bo letos že tretje leto zapored GZS-Podjetniško trgovska zbornica podelila ustanovi, organizaciji, družbi ali posamezniku, ki je po mnenju članov GZS največ prispeval k spodbujanju podjetništva in zdravega podjetniškega okolja v Sloveniji. Priznanje lahko prejmejo posamezniki, podjetniki in podjetja ter druge osebe javnega in zasebnega prava za svoj prispevek k razvoju podjetništva (zbornice, združenja, podjetniški inkubatorji, tehnološki parki, grozdi, javne agencije, lokalne skupnosti idr.).

    Arhiv: Javno posvetovanje o pogodbenih pravilih za spletne nakupe digitalni vsebin in fizičnega blaga

    Potrošniki in poslovni subjekti vse pogosteje uporabljajo svetovni splet za nakupe blaga, dostopa do zabavnih vsebin in druga vsakodnevna opravila. V letu 2014 je kar 50% potrošnikov v EU nakupovalo preko spleta, kar je precejšen porast glede na leto 2013, ko je bilo takšnih potrošnikov 30%. V letu 2013 je 38% poslovnih subjektov iz držav članic EU kupovalo blago in storitve preko spleta. Ne glede na zgornje podatke je priložnosti za napredek na tem področju še veliko. Samo 18% potrošnikov, ki so v letu 2014 kupovali preko spleta je namreč kupovalo v drugi državi članici. Le 12% prodajalcev v EU prodaja preko spleta potrošnikom v drugih državah, medtem ko jih več kot ena tretjina (37%) prodaja v svoji državi. Strategija Enotnega digitalnega trga, ki jo je sprejela Komisija 6. maja 2015 predstavlja celovit pristop, s katerim želi preučiti najpomembnejše ovire, ki trenutno omejujejo čezmejno spletno trgovino. V ta namen do 3. septembra 2015 poteka javno posvetovanje, v katerem želi Evropska Komsija zbirati poglede in mnenja deležnikov glede odprave ovir, ki jih predstavlja zakonodaja, ki ureja pogodbena razmerja, in sicer v povezavi s spletno prodajo digitalnih vsebin in fizičnega blaga, zato vse zainteresirane vabi k sodelovanju pri izpolnjevanju vprašalnika nas spletni strani http://ec.europa.eu/justice/newsroom/contract/opinion/150609_en.htm

    Arhivi