Sekcija za Kibernetsko Varnost

Novice


Pogled na razumevanje dogajanja in trende na trgu kibernetske varnosti

Dogodek Roglit 2019 je 18. 1. 2019 postregel s pregledom ponudbe različnih izdelkov in storitev na trgu kibernetske varnosti in nakazal verjetne nove trende ter omogočil dobro dopolnilo k analizi stanja trga kibernetske varnosti.

Poleg tehnoloških izdelkov zagotavljanja kibernetske varnosti so pomembni tudi novi koncepti za razvoj storitev v realnih pogojih zavedanja kibernetskih tveganj in stanja ekosistema v katerem delujejo mala in srednja podjetja na področju kibernetske varnosti. Vse pogostješa uporaba umetne inteligence ali pa model delovanja, ki ločuje svetovalna znanja in aktivnosti od tehnoloških ter jih učinkovito povezuje za izpolnitev pričakovanj uporabnikov storitev sta smeri, ki bosta vplivala na prihodnji razvoj področja kibernetske varnosti.

O uporabi umetne inteligence na področju odkrivanja potencialno škodljivih aktivnosti in skrajševanju časa za ukrepanje se v zadnjem času veliko govori in piše. Vse bolj pa se tukaj poleg procesa odpirajo vprašanja razvoja potrebnega kadra in njihove učinkovite uporabe.

Poslovni model, ki omogoča fleksibilno odzivanje na potrebe trga s svetovalnimi storitvami, razvoj produktov in racionalno angažiranje visoko specializiranega kadra v zahtevne projekte, kaže možnost zanesljive rasti od omejenega spektra dejavnosti k bolj celovitim storitvam. Ali to daje tudi možnost razvoja in zadrževanja visoko specializiranega kadra, ostaja odprto vprašanje.

Nove okoliščine vplivajo tudi na zmožnosti razvoja malih in srednjih podjetih v sektorju kibernetske varnosti, še posebej z vidika dostopa do trgov in pridobivanja ustreznega kadra. Fragmetnacija trga ima tako svoje pozitivne kot negativne učinke na mala in srednja podejta, ki ga jim ga dodatno otežuje dostop do kompetentnega kadra. Projekt Cyber Interreg si bo v prvem polletju 2019 prizadeval oblikovati sliko dejavnikov, ki vplivajo na dostop do trga in pomanjkanje kompetenetnega kadra s ciljem oblikovanja predlogov ukrepov sprememb.

Fotogalerija