Inovativna Slovenija

Revolucionarni izpuh iz titana za motocikle



Podjetje

Akrapovič, d.d., PE Črnomelj


Inovatorji

Igor Akrapovič, Tadej Zadel, Marko Besal, Tomaž Ilovar, Cveto Zupančič, Luka Sadar, Aleš Borin, Tjaša Makovec, Dragomir Stanković, dr. Boštjan Veber


Regijsko priznanje

Zlato priznanje Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine




    Kratek opis inovacije

    Moto dušilec je dinamična nadgradnja obstoječe heksagonalne oblike, razvite pred desetimi leti v podjetju Akrapovič, d. d. Predstavlja revolucionaren razvoj na področju oblikovanja, zmogljivosti in tehnologije, s čimer želi podjetje zadržati vodilno mesto na področju izdelave visoko zmogljivih izpušnih sistemov.

    Pri razvoju so bile upoštevane zahteve po novi oblikovalski zgodbi podjetja, pri čemer je bil poudarek na čistih linijah brez vidnih kovic, brez vidnih zvarov, ob hkratni možnost reparacije oz. servisiranja dušilca v celotni življenjski dobi. Dva od glavnih ciljev sta bila ultra lahka konstrukcija izpušnega sistema z uporabo titanovih zlitin ter izboljšanje zmogljivosti motocikla z optimiranjem oblike izhoda za manjše pretočne izgube. Pri tem so bile razvite inovativne rešitve parametričnega modeliranja, nova hibridna tehnologija preoblikovanja in varjenja, preoblikovanja z elastičnimi elementi in hidrostatičnim tlakom, nova tehnologija stiskanja tankih plaščev iz titana brez gubanja, novega načina pritrditve nosilca na plašč s standardizacijo komponent v različnih materialih, nov način končne sestave moto dušilcev.

    Končni rezultat je najnovejša različica revolucionarnega izpuha, izdelanega iz visoko odpornega titana, podobo pa zaokrožata ročno izdelana toplotni ščitnik in kapa iz ogljikovih vlaken. Uporaba titana je močno zmanjšala težo v primerjavi s serijskim sistemom za kar 25,9 %. Obenem pa materiali, preizkušeni na dirkališču, dajejo izpuhu prav poseben dirkaški pridih. Nov izpuh je skladen s homologacijskimi zahtevami EC/ECE. Konstrukcija dušilca skupaj z agregatom motocikla zagotavlja enakomerno podajanje moči in s tem izboljšanje voznih lastnosti, obenem pa dvigne moč motocikla za 0,9 kW ter doda edinstven, Akrapovičev zvok.