Novice


Arhiv: Na obisku pri bavarskih arhitektih in gradbenikih

Gospodarska zbornica Slovenije in Direktorat za les pri MGRT sta v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo izvedla predstavitev slovenskih pretežno lesnih podjetij pri ciljno izbranih nemških arhitektih in gradbenih podjetjih na Bavarskem.

Srečanja smo organizatorji pripravili na podlagi natančno opredeljenih ciljnih kupcev na nemškem trgu, ki so jih zainteresirana slovenska podjetja opredelila v prijavnicah. Glede na želje smo identificirali ustrezne nemške sogovornike in se dogovorili za sestanke na njihovih sedežih. Sledila je izvedba – med 11. in 13. decembrom 2018 smo skupaj opravili osem srečanj z arhitekti, gradbenimi podjetji in združenji bavarskih gradbenikov.

Sestanki so potekali tekoče, udeleženci so bili dobro pripravljeni, prav tako so imeli s seboj kvalitetne predstavitvene materiale. Dobra priprava in izvedba sta ključni za dober vtis na prvem srečanju s potencialnim kupcem, kar so opazili in pohvalili tudi nemški sogovorniki. V nadaljnih pogovorih pa so zelo pomembne reference, odzivnost, nemško govoreča odgovorna oseba na gradbišču, nekateri pa brezpogojno sodelujejo le s tistimi tujimi podjetji, ki imajo ustanovljeno tudi podjetje v Nemčiji.

Gostitelji so nam prijazno predstavili njihov način dela, dosežke, fokuse delovanja ter konkurenčne prednosti. Pogovor je tekel tudi o velikem kadrovskem primanjkljaju ekip za montažo interierjev, sanitarne opreme in stavbnega pohištva, električarjev, krovcev, mizarjev in pleskarjev na nemškem tržišču. Kot posledica se podaljšujejo izvedbeni roki, ki zavirajo normalno poslovanje.

Lahko zaključimo, da je bilo tridnevno poslovno potovanje logistično intenzivno, vendar zelo poučno in koristno. Bilateralni pogovori so pokazali določen potencial za sodelovanje in to je dober rezultat za začetek, ki podjetjem nalaga domačo nalogo, organizatorjem pa daje trdno osnovo za pripravo še več tovrstnih aktivnosti.

 

Nekaj vtisov udeležencev navajamo spodaj:

-          Delegacija na Bavarsko je bila nepričakovano odlično organizirana in izvedena.

-          Gre za izkušnjo, ki ti v kratkem času poda kakovosten vpogled na razmere a trgu. Na obisku smo pridobili informacije o potrebah na trgu, delovanju trga in ideje za nadaljevanje poslovanja na trgu.

-          Odlična pomoč k prepoznavnosti in vstopanju na tovrstno tržišče.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.