Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Črno zlato vse dražje

Nafta po oceni Analitike GZS v 2017 pri 60 USD. Izvedba Trumpovih volilnih obljub bi lahko to ceno znižala.   

V ponedeljek, 5. decembra, se je nafta povzpela na najvišji nivo pri 55 USD v zadnjih 16-ih mesecih zaradi pričakovanj, da bodo članice OPEC omejile proizvodnjo. Od pretekle srede, ko je bil dogovor sprejet, se je cena brenta povzpela kar za 19 %, kar je bil največji porast cene v zadnjih 8-ih letih.

Kaj obeta OPEC-ov dogovor

Članice OPEC so se dogovorile, da bodo znižale dnevno črpanje za 1,2 mio sodčkov nafte, medtem ko naj bi druge države (Rusija, Kazahstan, Mehika idr.) proizvodnjo povečale za 0,6 mio. Konec tedna (10. decembra) naj bi se na Dunaju sestale vse velike proizvajalke nafte in se dogovorile o morebitnem skupnem znižanju proizvodnje.

Cena okoli 60 USD realnost v 2017

Pri Analitiki GZS smo za letos napovedali povprečno ceno nafte pri 48 USD, za naslednje leto pa 60 USD. Napoved ohranjamo, vendar se je zaradi izvolitve Trumpa povečala verjetnost za nižje cene. V svojem ekonomskem programu je Trump napovedal ponovno črpanje nafte v oceanih, več podpore naj bi dajal tudi drugim fosilnim gorivom. V zadnjem času te obljube še niso prišle v ospredje. To je še posebej pomembno, saj prav nove oblike črpanja nafte vplivajo na hitrejšo prilagoditev ponudbe (črpanje) nafte na trgu ter tako preprečujejo strmo rast cene zaradi kartelnih dogovorov.

Ocenjujemo, da se bodo cene v prihodnje lahko gibale vse od 45 do 70 USD. Ker je nafta svetovna surovina, se z njo najpogosteje trguje v dolarjih. Zato je za končno gibanje cene v evrih pomembna tudi napoved gibanja menjalnega tečaja. Evro se bo na kratek rok po naši oceni gibal med 1,05 USD in 1,1 USD; pričakovanja o višanju obrestnih mer v ZDA so v menjalni tečaj že vključena. Močnejši evro sicer pomeni nižjo ceno nafte in obratno.

Višje cene nafte slaba novica

Kot neto uvoznica naftnih derivatov je novica o višjih cenah nafte za Slovenijo negativna. To pomeni pritisk na proračune gospodinjstev ter prevozne stroške v logističnem sektorju. Na drugi strani se bo s tem krepila kupna moč v Rusiji in srednjeazijskih državah, od česar bo imela korist domača farmacevtska industrija.

 

Fotogalerija