Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Podjetja spodbujajo vlado, da večji del nagrade za uspešnost dobijo zaposleni

Zato je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ministrstvu za finance poslala predlog, po katerem bi podjetja lažje izplačala višji regres in 13. plačo.

Vprašljiva vzdržnost rasti med 4 in 5 %

Ocene gospodarske rasti se dvigujejo že vse od novembra 2016. Ključen razlog za dvig napovedi so tako tekoči podatki o gospodarski dinamiki kot izrazit optimizem izvoznikov, potrošnikov in gradbenikov, ki je na 10-letnem vrhu. Toda rast se lahko kmalu upočasni.

Obdelava bioloških odpadkov mora ostati tržna dejavnost

Na GZS smo presenečeni, da je v predlogu novele zakona o varstvu okolja obdelava bioloških odpadkov iz gospodinjstev predvidena kot obvezna lokalna gospodarska javna služba.

Magna ne sme biti poligon za obračunavanje

Cilj morajo biti delovna mesta v sodobni tovarni, ob upoštevanju visokih standardov varovanja okolja, ne pa sovražni govor in žalitve.

Magna: priložnost za partnerski okoljski monitoring

GZS poziva morebitne pritožnike, naj sprejmejo ponudbo Magne Steyr o okoljskem monitoringu in naj ne ogrožajo investicije. S tem bi v Sloveniji lahko razvili pomemben okoljevarstveni standard.

GZS pozdravlja sprejem Zakona o množičnem vrednotenju na Vladi

Sprejem tako pomembne odločitve še v letu 2017 omogoča uveljavitev posodobljenega sistema množičnega vrednotenja, posledično pa bo mogoče davčno reformo nepremičnin uveljaviti vsaj v začetku novega mandata vlade. Odlog za nadaljnji dve ali tri leta bi pomenil, da bi padli že v obdobje pred drugimi naslednjimi parlamentarnimi volitvami.

Ob robu razsodbe arbitražnega sodišča

Na predvečer razkritja arbitražne odločitve o ureditvi meje med Slovenijo in Hrvaško, ki zaposluje in vznemirja medije in javnost želimo opozoriti na ključna dejstva, ki opredeljujejo slovensko hrvaške gospodarske in poslovne odnose.

Kljub gospodarski rasti vse večji zaostanek v produktivnosti

Slovenska gospodarska rast bo na dolgi rok vzdržna le z rastjo produktivnosti, tako v zasebnem kot v javnem sektorju. Po produktivnosti dela na delovno uro dosegamo manj kot 80 % povprečja EU (2015), kar je 3 odstotne točke manj kot pred desetletjem.

Stališče ZUN glede sodelovanja z zavarovalnicami in ostalimi dobavitelji etažnih lastnikov

Člani Združenja upravnikov nepremičnin pri GZS-Zbornici za poslovanje z nepremičninami so se na Zboru članov seznanili tudi s problematiko sodelovanja z zavarovalnicami kot posledico stališč Agencije za zavarovalni nadzor (v nadaljevanju: AZN) izraženih v stališču št. 40102-88/2016-35 z dne 19.1.2017. V razpravi so ogorčeno ugotovili, da AZN napačno interpretira določbe Stanovanjskega zakona, s čimer neupravičeno posega v poslovanje upravnikov, posledično pa tudi v pravice etažnih lastnikov.

SRIP kot nov poslovni model?

Za večino, ki se ukvarjate z vsakodnevnim upravljanjem svojega poslovnega modela – narediti, prodati, razvijati in tako naprej, so SRIP-i neznanka. Zato na kratko: gre za program vlade, podprt z javnim denarjem – delom davkoplačevalske pogače, pa naj si bo domačega ali bruseljskega porekla. S programom vlada spodbuja in podpira sodelovanje za gospodarski razvoj, za inovacijski preboj. Sodelovanje med gospodarskimi subjekti, razvojnimi organizacijami, inštituti ...