Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Črno zlato vse dražje

Nafta po oceni Analitike GZS v 2017 pri 60 USD. Izvedba Trumpovih volilnih obljub bi lahko to ceno znižala.

Italijanski NO odmeva

Glavna bojazen je, da bi nova vlada zavrnila evro in želela pospešiti svojo gospodarsko rast z uvedbo nove lire, pri čemer ne bi poravnali dolga na evrske obveznice.

Dan D za Italijo je Dan D za evro

Glavna bojazen je, da bi morebitna nova vlada zavrnila evro in želela pospešiti svojo gospodarsko rast z uvedbo nove lire, pri čemer ne bi poravnali dolga na evrske obveznice.

Apel Vladi RS: Ne zavajate ljudstva z bonbončki!

Duh je pobegnil iz steklenice. Predlog o ponovni uvedbi praznika 2. januarja je samo zadnji kamenček v nedržavotvorni in neodgovorni igri, ki jo že mesece spremljamo v slovenski politični areni.

GZS bo budno spremljala sproščene cene naftnih derivatov

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) bo po ponedeljkovi odločitvi Vlade RS o dodatni liberalizaciji naftnih derivatov, tokrat na avtocestah in hitrih cestah, budno spremljala gibanje sproščenih cen.

Pasti sprostitve cen naftnih derivatov

Predlog Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, da cene goriv ob avtocestah in hitrih cestah ne bodo več nadzorovane, bo povečal breme gospodarstvu in potrošnikom. Cena 50-litrskega rezervoarja bo lahko ob cestah višja tudi do 7,5 EUR.

Bruselj za razvojni proračun, Ljubljana pa ne

Večji prilivi zaradi stopnje davka od dohodka pravnih oseb pomenijo 3.000 manj delovnih mest. Predlog proračuna za leti 2017 in 2018 lahko ocenimo kot bistveno premalo razvojen, osredotočen na tekočo porabo in javni sektor. Nujno potrebne reforme so žal spet potisnjene v prihodnost, v mandat nove vlade po letu 2019.

Olajšave R&R: četrto mnenje je samo prvi korak

Po objavi četrtega mnenja so nujne še spremembe zakonodaje in smernice za večjo davčno predvidljivost.

Država bo vzela dvakrat več, kot je načrtovala

Glede na aktualne podatke iz rebalansa proračuna za leto 2017 je višanje stopnje davka od dohodka pravnih oseb povsem neupravičeno.

Sporazum CETA je koristen

Sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja, tako neposredno kot tudi posredno prek partnerjev slovenskih podjetij v EU.