Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Vojmir Urlep, o davčni reformi: Čas je za akcijo

Izmed 24 ukrepov, ki so zajeti v Deklaraciji TNI, podjetja v tuji lasti izpostavljajo predvsem razvojno kapico, spremembo dohodninske lestvice in optimizacijo javne porabe. Na današnjem Vrhu so gospodarstveniki s predstavniki vlade razpravljali o nujnih ukrepih, ki bi Slovenijo naredili bolj poslovno in investicijsko prijazno. Dogodek sta organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Forum tujih investitorjev v Sloveniji, ki deluje pri GZS.

Kako do novih investicij in delovnih mest: 24 predlogov podjetij v tuji lasti

- 44% anketiranih družb v tujem lastništvu pri svojih zaposlenih pogreša tehnična znanja. - Delež diplomantov tehničnih področij v Sloveniji je le 31,6-odstoten in tako precej nižji kot velja za višegrajsko skupino (40,2%) oz. za povprečje EU (34,9%). - Delež prispevkov za socialno varnost v BDP-ju je po podatkih OECD (Economic Surveys, maj 2015) v Sloveniji 14,8%, medtem ko je tako v višegrajskih državah (13,3%) kot v povprečju EU-15 (10,9%) nižji.

 UO GZS o Manifestu industrijske politike in učinkih strukturnih ukrepov

UO GZS o Manifestu industrijske politike in učinkih strukturnih ukrepov

UO GZS je na današnji seji izpostavil nezadovoljstvo s samo 5 nedvomno sprejetimi predlogi ukrepov iz Manifesta industrijske politike ter pozval koalicijo k čim hitrejšemu sklicu treh odborov DZ, s ciljem, da se odziv in aktivnosti Vlade RS bistveno izboljšajo, konkretizirajo in pospešijo. Člani UO so z direktorjem UMAR razpravljali o pomladanski napovedi in nujnih ukrepih za izboljšanje razmer v Sloveniji ter sprejeli predlog Letnega poročila GZS za leto 2015.

Javno naročanje – ne zapravimo tretje priložnosti: 1. april 2016 je priložnost za nov začetek. Pa bo res?

Ljubljana, 31. marec 2016 – Zakon brez pravilne in smiselne uporabe, ki mora zasledovati cilj boljše porabe javnih sredstev in hkrati večjo konkurenčnost slovenskih ponudnikov, ne bo prinesel bistvenih sprememb, pravi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

Opredelitev do pobud iz Manifesta industrijske politike, ki so bile sprejete na 10. Vrhu slovenskega gospodarstva

Na četrtkovi seji se je vlada opredelila do predlogov gospodarstva iz Manifesta industrijske politike. GSZ se bo na stališča vlade odzvala v naslednjih dneh.

Arhiv: PTZ uspešna pri direktivi o samozaposlenih trgovskih zastopnikih

Podjetniško trgovska zbornica pri GZS je kot članica mednarodnega združenja trgovskih agentov IUCAB, skupaj z drugimi članicami, uspela doseči ohranitev Direktive Sveta z dne 18. decembra 1986 o usklajevanju zakonodaje držav članic o samozaposlenih trgovskih zastopnikih (86/653/EGS).

Arhiv: V Mariboru subvencije obresti za posojila

V začetku septembra je bil objavljen tretji razpis za subvencioniranje obrestne mere za komercialne kredite v vrednosti 1,6 milijona evrov iz naslova programa za spodbujanje konkurenčnosti za Maribor z okolico. Ukrep izvaja razvojna agencija. Da so sredstva prišla v Maribor, pa je precej zaslužna tudi Štajerska gospodarska zbornica.

Arhiv: Premier s predstavniki podjetij v tuji lasti

V ponedeljek, 6. julija, bo konstitutivna seja strateške skupine predstavnikov podjetij v tuji lasti pri GZS. Seje se bo udeležil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar. Poslanstvo strateške skupine bo prenos dobrih praks iz tujine na področju poslovnega okolja in poslovanja podjetij. To bo najbolj raznovrstni forum tovrstnih podjetij v Sloveniji. Že na iniciativnem srečanju marca so bili namreč prisotni številni predstavniki slovenskih podjetij, katerih lastniki prihajajo iz zelo različnih držav: Avstrije, Češke, Danske, Egipta, Francije, Hrvaške, Nemčije, Rusije, Srbije, Švice, ZDA ...

Arhiv: Ključne zahteve iz Memoranduma MSP

Memorandum MSP, ki je plod aprilske Konference MSP v organizaciji Podjetniško trgovske zbornice pri GZS, je kot posebej prioritetne izpostavil tri zahteve.

Arhiv: Na Vrhu malega gospodarstva o zavezah Vlade in Junckerjevem planu

Letošnji Vrh malega gospodarstva bo 12. maja. Znani so prvi obrisi programa. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo izbralo deset prednostnih ukrepov iz AgendeMG 2014, ki jih namerava uresničiti do maja 2016. Obenem bodo na letošnjem Vrhu malega gospodarstva predstavljane spremembe pri dostopu mikro, malih podjetij in podjetnikov do financ. Roger Havenith, vodja enote za finančne instrumente pri generalnem direktoratu za gospodarske in finančne zadeve Evropske komisije, pa bo predstavil, kaj si malo gospodarstvo lahko obeta od Junckerjevega naložbenega plana.