Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


Davčna reforma: obremenjuje podjetja, nepravična do zaposlenih v gospodarstvu

Povsem podrobnih informacij o predlogu davčnega prestrukturiranja, ki ga je danes potrdila koalicija, še nimamo. Na podlagi znanih informacij pa smo na GZS razočarani nad usklajenim predlogom koalicije o davčnem prestrukturiranju.

Ne igrajte se z Luko Koper!

Luka Koper je preveč pomembno podjetje za Slovenijo, da bi se vsak lahko igral z njo. Zato pozivamo Vlado RS, da končno pripravi jasno strategijo in akcijski načrt s ciljem, da se celotna slovenska logistična veriga, z njo tudi Luka Koper, čim hitreje in za čim boljšo ceno posodobi. Ostale akterje v Luki Koper pa, da pri tem razumno, iskreno in odgovorno sodelujejo.

Britanskim bankam se je zgodilo ljudstvo

Britanskim bankam se je zgodilo ljudstvo

Slovenija bo utrpela udarec predvsem zaradi nekoliko manjše rasti povpraševanja na glavnih izvoznih trgih, saj naj bi se poslovni optimizem v Evropi zmanjšal. Tudi manjša kupna moč britanskih turistov naj bi znižala turistični izkupiček za okoli 20 mio evrov.

Arhiv: Britanski »REMAIN«* 4-krat verjetnejši

Arhiv: Britanski »REMAIN«* 4-krat verjetnejši

Tik pred izidom referenduma o članstvu VB v EU pošiljamo podrobnejši analitični komentar o ključnih možnih posledicah.

Najhujše posledice bi lahko doletele podjetja

Najhujše posledice bi lahko doletele podjetja

Gradbeni zakon bi moral s pomocjo jasno dolocenih pravil igre pri gradnji ter vloge udeležencev v njej ustvarjati pogoje za razvoj gradbeništva in ustvarjanja delovnih mest.

Visoke koncesnine podijo podjetja v tujino

Visoke koncesnine podijo podjetja v tujino

Zaradi visokih koncesnin se znižuje konkurencnost proizvajalcem pijac, zelenjave ter naravnim zdravilišcem. Še zlasti, ker okoliški konkurenti koncesnin praviloma niso deležni.

Zakaj imata Krugman in Picasso prav?

Zakaj imata Krugman in Picasso prav?

»Zakaj imata Krugman in Picasso prav?«

Komentar GZS: Podjetja so že plačala za davčno prestrukturiranje

Da ne bi pozabili: podjetja so v zadnjem letu in pol iz naslova dodatnih obremenitev nekaterih oblik dela v javne blagajne prispevala dodatnih 150 milijonov evrov. Nikdar pa ni bila izpolnjena zahteva, da se ob tem plače iz rednega delovnega razmerja razbremenijo. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS: »Tudi v koalicijski pogodbi je zapisano, da bo izpeljana davčna reforma – verjetno po temeljitem razmisleku, da so resne davčne spremembe potrebne. Sedaj pa ponujajo kar nekaj; nočejo pa poseči v previsoko javni porabo.«

Vladi dajejo cas do jeseni

Skupina poslancev je v obravnavo v Državni zbor RS poslala predlog priporocil vladi o nujnih sistemskih in strukturnih ukrepih za nov razvojni zagon gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest. Odbor za gospodarstvo bo o tem razpravljal konec junija, celoten Državni zbor pa na redni julijski seji.

Paradni konji razlicnih slovenskih regij

Katera podjetja so v posameznih regijah posebej izstopala. Kako jim kaže letos?