Stališča in komentarji

Stališča in komentarji


GZS: Predlog davčnega prestrukturiranja ni v interesu večine podjetij

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) vnovič opozarjamo, da bo predvideno davčno prestrukturiranje celotno gospodarstvo zgolj bolj obremenilo.

Odprto pismo vladi RS!

Upravni odbor Združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije z velikim razočaranjem in obenem ogorčenostjo spremlja zadnje dogajanje okoli projekta drugi tir Koper – Divača ter tudi v zvezi z informacijo o nameravani zamenjavi nadzornikov Luke Koper.

Gospodarstvo odločno proti predlogu male davčne reforme

(Ljubljana, 8. 6. 2016) Delodajalske organizacije Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so Ministrstvo za finance že večkrat opozorile, da se s trenutnim predlogom male davčne reforme ne strinjajo, saj predlagana reforma nikakor ne predstavlja dejanske razbremenitve gospodarstva, ampak ga le še dodatno obremenjuje. Kljub vsemu, minister Mramor vztrajno ponavlja, kako je vse usklajeno z gospodarstvom. Zato se upravičeno sprašujejo, s katerim gospodarstvom? S slovenskim gospodarstvom zagotovo NE!

Podpora gospodarstva – kako, če pa dodatno obremenjujete gospodarstvo?

Minister Mramor je danes označil zahteve in legitimne predloge gospodarstva po znižanju nenormalno visokih davčnih bremen delodajalcev za želje, ki se lahko uresničijo šele po letu 2020. In to kljub obljubam politike, da gospodarstva ne bodo dodatno obremenjevali! Ali 60 milijonov evrov in več obremenitev za gospodarstvo samo iz naslova predlaganega dviga davka na dohodke pravnih oseb ni dodatna obremenitev?

Najvišji padec investicij v zadnjih 3 letih

Najvišji padec investicij v zadnjih 3 letih

Najšibkejša četrtletna rast v zadnjih dveh letih je posledica velikega padca investicij, delno tudi zadržanega trošenja gospodinjstev. Izvoz je nad pričakovanji.

Lestvica konkurenčnosti IMD: Če bi politiki opravili domačo nalogo, bi bili uvrščeni višje

Lestvica konkurenčnosti IMD: Če bi politiki opravili domačo nalogo, bi bili uvrščeni višje

Pridobljenih 6 mest na lestvici konkurenčnosti IMD, vendar 7 mest za srednjeevropskimi konkurentkami. Nefleksibilen trg dela, nenavadne menedžerske prakse in nizke mednarodne investicije so mlinski kamni okoli vratu gospodarstva.

Zdravstvena reforma: predlagane rešitve naj bodo premišljene

V redkih državah EU prejemanje nadomestil za začasno zadržanost iz dela ni navzgor omejeno, kot to velja v Sloveniji. In naša ureditev zagotovo ne vpliva spodbudno na čimprejšnjo vrnitev zdravih ljudi na delovno mesto. Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) že dalj časa opozarja, da je nujna reforma, ki bo zagotovila racionalno, dobro organizirano, kvalitetno in pravočasno storitev zavarovancem, ki v tem času negodujejo predvsem zaradi predolgih čakalnih dob. Zato pričakujemo celovito razpravo o možnih spremembah v sistemu zdravstvenega varstva in zdravstvenega zavarovanja, v katero bomo aktivno vključeni tudi socialni partnerji, kot ključni plačniki in koristniki.

O davčni reformi, industrijski politiki in malem gospodarstvu na junijski seji Državnega zbora

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljamo zahtevo za obravnavo nujnih sistemskih in strukturnih ukrepov za nov razvojni zagon gospodarstva in ustvarjanje novih delovnih mest, kar je ključno za blaginjo prebivalstva in vzdržnost javnih financ, na redni seji Državnega zbora.

Poslovanje 2015: dosežki in opozorila

Poslovanje 2015: dosežki in opozorila

Poslovanje slovenskega gospodarstva lani je bilo zelo dobro, a ga je nujno analizirati primerjalno, v širšem kontekstu. V danih razmerah smo res dobri, pravi generalni direktor GZS Samo Hribar Milič. Pri tem pa opozarja, da nas to ne sme uspavati. Sicer nas bodo višjegrajske države, s katerimi se primerjamo in ki tudi rastejo, prehitevale po levi in po desni. Zato vztrajamo, da so nujne temeljite reforme. Davčna, pokojninska, zdravstvena, reforma trga dela, pa tudi optimizacija in racionalizacija javnega sektorja. Javno porabo je nujno treba brzdati.«

Eksplozija javne porabe nova grožnja

Eksplozija javne porabe nova grožnja

»Odprava kriznih ukrepov znova ogroža javne finance«, opozarja IMF. Pravi test nas lahko doleti ob višanju obrestnih mer, ko obstaja nevarnost, da bodo izdatki države za obresti narasli za 300 mio EUR letno.