Novice


Novo poročilo EUFIC s področja označevanja živil in vpliva označb na izbiro potrošnika

Novo poročilo EUFIC s področja označevanja živil in vpliva označb na izbiro potrošnika

Evropska potrošniška organizacija EUFIC je izdala novo poročilo z naslovom »Global Update on Nutrition Labelling«. Poročilo obravnava pomembna vprašanja s področja označevanja živil in vpliva označb na izbiro potrošnika. Predstavljene so tudi različne iniciative dodatnega označevanja na prednji strani embalaže (FOP) v Evropi in drugod po svetu. V Evropski uniji glede tega ostaja vprašanje, kako različne iniciative držav članic, vplivajo na enoten trg, ki velja v EU.

Aktivnosti preoblikovanja živil uspešnejši kot njihova obdavčitev

Aktivnosti preoblikovanja živil uspešnejši kot njihova obdavčitev

Na voljo je nova spletna stran evropskega združenja za brezalkoholne pijače UNESDA, ki objavlja najnovejše novice in raziskave s področja obdavčitve živil. Raziskave so pokazale, da tovrstni fiskalni ukrepi ne vplivajo na preprečevanje debelosti prebivalstva, poleg tega pa naj bi imeli celo negativen ekonomski in socialni vpliv.

Arhiv: Sladila v pijačah – nekaj dejstev

Arhiv: Sladila v pijačah – nekaj dejstev

Sladila so snovi, ki se uporabljajo za sladkanje živil. Lahko so naravnega ali sintetičnega izvora, njihova skupna lastnost pa je, da se uporabljajo za nadomeščanje sladkorjev za proizvodnjo živil z znižano energijsko vrednostjo. Sladila imajo znižan (ali celo neznaten) glikemični indeks, zaradi česar se zmanjša porast glukoze v krvi po zaužitem obroku, posledično pa so zato primerna tudi za sladkorne bolnike.

Arhiv: Na GZS je potekal seminar s področja izboljšanja sestave živil

Arhiv: Na GZS je potekal seminar s področja izboljšanja sestave živil

Ljubljana, 13. april 2018 - GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je organizirala seminar s področja izboljšanja sestave živil. Na seminarju je bil predstavljen okvir nacionalne prehranske politike, izkušnje drugih držav članic glede aktivnosti izboljšanja sestave živil ter nekaj primerov iz prakse.

Arhiv: Predavanje o trendih povpraševanja po hrani

Arhiv: Predavanje o trendih povpraševanja po hrani

Ljubljana, 12.3.2018 - Na GZS smo gostili skupino 30 študentov prehrane Biotehniške fakultete UL. Predstavljeno jim je bilo delo, organiziranost in poslanstvo GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. Poudarek predavanja pa je bil na prehranski politiki, aktivnostih živilske industrije na tem področju ter trendih povpraševanja po hrani. Izpostavljen je bil projekt Zaveza odgovornosti in program Preživi.