Novice


Arhiv: Dopis članom ZEE po srečanju s Predsednikom Vlade

Spoštovane članice, spoštovani člani Zbornice elektronske in elektroindustrije,

Vlada je napovedala pripravo dodatnih ukrepov pomoči gospodarstva, ki naslavljajo zajezitev energetske draginje v naslednjem letu. GZS pri njihovi pripravi vseskozi intenzivno sodeluje, nenazadnje imamo tudi svojega predstavnika v krizni skupini, ki je bila v ta namen oblikovana pri vladi in je sestavljena iz predstavnikov petih reprezentativnih delodajalskih organizacij ter predstavnikov vlade. Naslednji sestanek krizne skupine je načrtovan za petek, 25. november, ki bo namenjen operacionalizaciji zadnjega nabora ukrepov in odpravi nejasnosti.
Včeraj pa je na GZS potekalo srečanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba ter ministrov za infrastrukturo in gospodarstvo s sodelavci s predstavniki delodajalskih organizacij in člani krizne skupine. Namenjeno je bilo predstavitvi sheme pomoči, ki jo nestrpno pričakujemo in za katero verjamemo, da bo uvedla nekaj več predvidljivosti v času, ko se vsa podjetja ukvarjate s planiranjem in omogočila bolj stabilno poslovanje v prihajajočem obdobju.
Obstoječi paket bo zajemal ukrepe subvencioniranja cene električne energije in zemeljskega plina ter ukrepe na trgu dela. Ukrepi, ki bodo naslovili cene zemeljskega plina, bodo sicer predstavljeni naslednji teden, naj pa bi bil izračun podoben kot v primeru električne energije.

V nadaljevanju posredujemo trenutno razpoložljive informacije o ukrepih. Vlada jih naj bi potrjevala na seji v četrtek, 1. decembra 2022. Ukrepi bodo začeli veljati 1. 1. 2023.

Poudarjamo, da v  tem trenutku še vedno ne gre za končno verzijo ukrepov in lahko prihaja tudi še do določenih sprememb.
Shema pomoči (subvencioniranje cen) gospodarstvu naj bi veljala od 1. januarja do 31. decembra 2023. Rešitve bodo različne glede na tipe podjetij, posebna obravnava bo veljala za energetsko intenzivne družbe. Vlada je napovedala, da se nadaljuje tudi usklajevanje z Evropsko komisijo, saj želijo shemo pomoči prilagoditi specifikam slovenskega gospodarstva.  

Predvidena formula izračuna pomoči in cene s subvencijo za leto 2023 ostaja nespremenjena. Ponovno posredujemo tri simulacije, ki so bile vključene že v prejšnjem dopisu 16. novembra. 

V nadaljevanju so tri simulacije:
1.    enostavna pomoč

 

2.    Podjetje mora za leto 2023 zakupiti celotno EE – posebna in intenzivna pomoč



3.    Podjetje mora zakupiti le del EE za leto 2023, del ima že zakupljen - – posebna in intenzivna pomoč

Med glavnimi pripombami smo predstavniki gospodarstva izpostavili vprašanje uporabe referenčnega leta 2021 za porabo v dejavnostih, ki so bile leta 2021 začasno zaprte ter vprašanje upoštevanja  naložb v varčevanje z energijo in nove energetske vire, izpeljane v 2022 in načrtovane za 2023. Pripombe pa smo imeli tudi glede dinamike izplačevanja subvencij, ki bi morala biti tudi za prvi kvartal 2023 mesečna.
Minister Kumer je po srečanju na novinarski konferenci pozval elektrogospodarstvo in dobavitelje plina, da se vedejo racionalno in ponudijo slovenskemu gospodarstvu najboljše možne tržne pogoje glede cene in količin. Kot je dodal, stanje na tem področju še ni zadovoljivo.
Predvideno je, da bo maksimalna referenčna cena električne energije v interventnem zakonu opredeljena, orientirala naj bi se po ceni na EEX (Leibziška borza).

Skrajšan delovni čas in čakanje na delo
Ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa naj bi veljal le do konca junija. Subvencioniranje čakanja na delo pa naj bi veljalo le v primeru višje sile. 

Ukrepi na področju cen zemeljskega plina
Več bo znano naslednji teden.

Izjave za javnost tako predsednika GZS Tiborja Šimonke kot predsednika vlade dr. Roberta Goloba in obeh ministrov, Matjaža Hana in Bojana Kumerja so objavljene na povezavi.

Ekipa GZS

 

 

 

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.