Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala

Novice


Arhiv: Panožno tekmovanje Gradbeniada 2017 uspelo, naloge deležnikov za vnaprej znane

Dne 13. aprila 2017 se je strokovna služba GZS ZGIGM udeležila 19. Gradbeniade, panožnega tekmovanja dijakov 5 srednjih gradbenih šol. Tekmovanje, ki je razdeljeno na 2 kategoriji, športno in strokovno, letos potekalo pod odlično organizacijo Srednje ekonomske, storitvene in gradbene šole, ki deluje pod okriljem Šolskega centra Kranj. Za izvedbo športnih tekmovalnih nalog so bili zadolženi učitelji športne vzgoje, za tekmovalne naloge strokovnega področja pa učitelji strokovnih modulov. Letos so sodelovali dijaki in vajenci srednješolskih programov: gradbeni tehnik, slikopleskar-črkoslikar, pečar-polagalec keramičnih oblog, zidar, pomočnik pri tehnologiji gradnje, tesar.


Ker se je GZS ZGIGM, skupaj s panožnim sindikatom, SDGD Slovenije, in Zbornico varnosti in zdravja pri delu v letih 2015 in 2016 usmerjala tudi v preventivne aktivnosti na področju promocije zdravja na delovnem mestu (projekt GRADIM ZDRAVO) in preprečevanje mišično-kostnih obolenj med zaposlenimi v gradbeništvu, smo pilotno na Gradbeniadi letos kot neobvezno tekmovalno disciplino skupaj s Fakulteto za šport v Ljubljani vzpostavili tudi PREIZKUS FITNES SPRETNOSTI ZA DELO. Slednji je bil zasnovan na meritvah športnovzgojnega kartona SLOfit, ki letos obeležuje 30 let obstaja zasnove sistema in je edinstven projekt v Evropi za spremljane telesnega in gibalnega razvoja mladih od OŠ dalje. Meritve telesnih in gibalnih sposobnosti  - SLOfit je izvajala Fakulteta za šport v Ljubljani, dodala pa jim je še nekaj dodatnih fitnes meritev (ravnotežje, moč v zapestju), s katerimi se lahko spremlja kazalnike telesne pripravljenosti (bodočih) gradbenih delavcev. Rezultati pilotnih meritev bodo osnova za načrtovanje nadaljnjih usmerjenih panožnih aktivnosti za izboljšanje fitnes stanja mladih, ki se vključujejo v trg dela v gradbeništvu in izboljševanje telesnih in gibalnih sposobnosti že zaposlenih v gradbeništvu.

V letu 2017 je tekmovanje Gradbeniada tudi prvič odprlo vrata tudi za predstavnike delodajalcev, da so lahko pobliže spoznali situacijo na vseh 5 srednjih gradbenih šolah v Sloveniji (v Ljubljani, Kranju, Mariboru, Novem mestu, Celju), in si ogledali poklicne kompetence, veščine in spretnosti mladih, bodočih zaposlenih. V času tekmovanja so si predstavniki delodajalcev (Pomgrad d.d.) skupaj z ravnatelji in pomočniki srednjih gradbenih šol, predstavniki OZS, GZS, Fakultete za šport in CPI izmenjali poglede na situacijo trga dela in se pogovorili o nujnih ukrepih s strani države, kako bi lahko spodbudili večje zanimanje za gradbene poklice, kako je treba gradbene poklice znova bolj regulirati in katere spretnosti in veščine še dodatno razvijat, še zlasti tiste za preprečevanje mišično kostnih obolenj med zaposlenimi. Slovenska gradbena podjetja poročajo o velikih letnih investicijskih nihanjih na področju javnih naročil, zato je nujna vzpostavitev vzdržnega modela načrtovanega obsega letnih javnih investicij na področju storitev gradenj, da bodo podjetja sploh lahko redno zaposlovala in zagotavljala primerno in dostojno plačano delo gradbenim delavcem. Dotaknili so se tudi teme promocijE poklicev in trga dela v gradbeništvu. Število zaposlenih v gradbeništvu v Sloveniji pada že skoraj desetletje, povprečna starost se zvišuje in je v letu 2015 znašala dobrih 41 let oziroma 2 leti več kot pred desetletjem. Trenutni vpis v vseh 5 gradbenih šolah sicer v letu 2017 kaže rahlo pozitivni trend, opaziti je tudi porast deleža vpisa mladih iz regije Balkan.  Vseeno pa bomo vrzel nadomeščanja zaposlenih v gradbeništvu v prihodnje težko zapolnili samo s slovenskimi dijaki in odraslimi, ki se vključijo v preverjanje prek sistema NPK. Dejstvo je, da del dijakov, takoj ko konča izobraževalni program išče službe v sosednjih državah, kjer so delovni pogoji in plače bolj stimulativni, del dijakov nadaljuje izobraževanje na višjih ali visokih izobraževalnih ustanovah, delež osipa dijakov preko leta pa se tudi ne znižuje (mladi opustijo izobraževalni program, ga ne dokončajo in se raje vključijo v trg dela). Tudi veliko gradbenih  delavcev išče delo preko meja. Gradbena podjetja sporočajo, da sedaj za prenos znanja in spretnosti na mlajše vključujejo v proces dela že upokojene gradbene delavce z veliko znanja in izkušnjami, kar pa ne more biti praksa v nedogled. Kako bomo v prihodnosti nadomeščali iz različnih razlogov odhajajočo doma usposobljeno delovno silo (delovne migracije, upokojevanje, zdravstveni absentizem, prekvalifikacija) pa je odprto vprašanje.

Dogodek smo sklenili s pozitivno mislijo, da imajo vsi mladi tekmovalci veliko motivacije in sledijo napredku znanja in stroke, na različnih deležnikih pa je naloga, da vzpostavijo v gradbeni panogi večjo samozavest, urejenost sistema in poslovni optimizem, kar pa ni nedosegljiv cilj.

Druge medijske objave
-RTVSLO prispevek
-Slike organizatorja
-Program Gradbeniade 2017




Videoprodukcijo je sofinanciral program Erasmus+, SSA, EACEA.

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.