Mlekarska konferenca
Ljubljana, 15. septembra 2021; V mestnem središču Ljubljane je že šesto leto potekala tradicionalna prireditev Po Primorsko. Na Pogačarjevem trgu so se primorska živilska podjetja in zadruge obiskovalcem predstavile z brezplačnimi degustacijami kakovostnih domačih živilskih izdelkov in vini.
Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) v 18 državah po Evropi, tudi v Sloveniji, začenja s kampanjo za zajezitev širjenja afriške prašičje kuge (APK).
Video
Objava
Izmenjava izkušenj in stališč akterjev v biogospodarstvu (podjetja, panožna združenja, razvijalci tehnologij in načrtovalci javnih politik) glede primernosti različnih načinov dodajanja vrednosti biomasi z zapiranjem snovnih in energetskih tokov kmetijske in gozdno-lesne biomase, potrebnih logističnih, tehnoloških in organizacijskih izboljšav, ustreznosti in zadostnosti (obstoječih in načrtovanih) ukrepov za krepitev krožnega biogospodarstva.
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v okviru aktivnosti strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA za leto 2021 razpisuje 1.SENZORIČNO OCENJEVANJE PIVA.
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter GZS-Služba za varstvo okolja sta v sodelovanju z zunanjo strokovnjakinjo pripravili poročilo z naslovom: »Analiza ravnanja z odpadno plastično embalažo: Analiza ravnanja s plastenkami pijač«. V poročilu so identificirane količine plastenk za pijače, dane na slovenski trg in glavni deležniki v verigi ravnanja s plastenkami pijač ter analizirano njihovo delovanje. Avtorice v okviru raziskave tudi ugotavljajo, kako blizu doseganja ciljev ločenega zbiranja odpadnih plastenk pijač, ki jih uvaja Direktiva (EU) 2019/904 (Direktiva SUP), smo in kako bi bilo mogoče sistem ravnanja z odpadno embalažo izboljšati.
Ljubljana, 1. marec 2021 – Izšla je enajsta številka e-novičnika projekta AlpBioEco iz programa Interreg Alpine Space.
V letu 2021 je na GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij potekalo 21. senzorično ocenjevanje kruha, pekovskega peciva, finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi. Strokovni senzorični panel je ocenil 216 izdelkov iz 18 podjetij.
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.