Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


AKTUALNE NOVICE 15.-19.4.2024

Novice preteklega tedna

Fotogalerija Regijske konference podjetij Vzhodne kohezijske regije

Vabljeni k ogledu foto utrinkov

Usposabljanje za razvoj novih izdelkov "NPD Skills"

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij vam kot nacionalno podjetniško - inovacijsko stičišče EIT FOOD HUB Slovenija predstavlja Usposabljanje za razvoj novih izdelkov (New Product Development Training - NPD Skills). Tečaji NPD Skills predstavljajo izjemno priložnost za mreženje, sodelovanje in poglobljeno razumevanje strokovnega okolja v živilskem sektorju.

Arhiv: Fotogalerija Regijske konference podjetij Zahodne kohezijske regije

Fotografije iz dogodka

Arhiv: Posvet »Slovenska hrana v javnih zavodih«

V dvorani Državnega sveta se je v organizaciji Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Gospodarske zbornice Slovenije – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij odvil posvet z naslovom Slovenska hrana v javnih zavodih. Namen posveta je bil osvetliti izzive, s katerimi se srečujejo javni zavodi in ponudniki pri oskrbi z lokalnimi živili, ter poiskati možne rešitve, ki jih je moč udejanjiti le z dialogom med vsemi deležniki v verigi. Trenutno javni zavodi skupaj z javnim sektorjem naročijo za več kot 200 milijonov evrov hrane letno, pri čemer se srečujejo z resnimi izzivi pri izpolnjevanju zahtev, ki jih prinaša zakonodaja na področju zagotavljanja zadostnih količin ekoloških živil in živil iz shem kakovosti v okviru javnega naročanja. Posebno oviro predstavlja tudi dejstvo, da so ekološki pridelki in živila pogosto v višjem cenovnem razredu, zato jih javni zavodi lahko le občasno vključujejo v svoje jedilnike.

Arhiv: Živilsko predelovalna industrija na sejmu FOODEX na Japonskem

Slovenska živilskopredelovalna industrija se predstavlja na 49. mednarodni razstavi hrane in pijače Foodex, ki je med 5. in 8. marcem 2024 v Tokiu. Sejem Foodex velja za vodilnega na področju hrane in pijač v Aziji in pomeni izvrstno priložnost za slovensko živilsko-pridelovalno industrijo, da predstavi svoje izdelke na azijskem tržišču. Tako se na razstavnem prostoru Slovenije predstavljajo Klet Brda, Kodila, Chilli Wine, Mare Santo, Broken Bones, Berryshka, Kras, Sporti, Steyer vina, Celjske mesnine in japonski uvozniki slovenskih proizvodov Zaria, 365 wine, Fujio Project, Farmland Trading in Shiozaki Building. Gre za drugo zaporedno predstavitev živilsko-predelovalne industrije na zahtevnem in pomembnem japonskem trgu. Predstavitev organizirajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP), Javna agencija SPIRIT Slovenija ter veleposlaništvo Slovenije v Tokiu.

Arhiv: Ministrica najavila revitalizacijo Sveta za vinogradništvo in vinarstvo

Aktivnosti na področju zatiranja zlate trsne rumenice, promocija vina na domačem trgu in razpisi za intervencije iz Strateškega načrta SKP po 2023 so bile osrednje teme srečanja predstavnikov Združenja slovenskih vinarjev pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in sodelavci MKGP. Opozorili so na vsakoletno upadanje vinogradniških površin, potrebne zakonodajne spremembe, pomanjkanje strokovnega kadra s področja vinogradništva in vinarstva na MKGP, ki bi strokovno razumel in podpiral sektor. Ministrica je najavila oživitev delovanja Sveta za vinogradništvo in vinarstvo, ki deluje kot svetovalno telo MKGP.

Arhiv: Sestanek Združenja kmetijskih podjetij

Z namenom obravnave odprtih tem na področju kmetijske in zemljiške zakonodaje so se sestali člani Združenja kmetijskih podjetij pri GZS – ZKŽP. V ospredju je bila obravnava predloga Pravilnika o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč, ki je v postopku obravnave. Spremembe so vezane na postopke zakupov razpisa in meril za sklepanje zakupnih razmerij, komisije za zakup ter ostalih postopkov, ki so predmet pravilnika. Za uskladitev pravilnika je bila imenovana delovna skupina deležnikov (GZS-ZKŽP, KGZS, SKS, MKGP), ki jo vodi predstavnik Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. S strani GZS-ZKŽP v delovni skupini sodeluje dr. Tatjana Zagorc. V drugem delu sestanka so se člani seznanili s predlogom 3. spremembe Strateškega načrta SKP, ki se nanaša na predviden dvig investicij v primarno kmetijsko pridelavo na 3 mio € za podjetja v obdobju 2023-2027. Spremembe so vezane tudi na spodbujanje ekološkega standarda v kmetijstvu.

Arhiv: 24. senzorično ocenjevanje izdelkov s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva

Nadaljevalo se je 24. senzorično ocenjevanje s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. V januarju je strokovni senzorični panel ocenil 275 izdelkov 15 podjetij, ki so se odločila za prijavo na letošnji razpis. Podelitev Odlični pekovski 2024 in s tem uradni rezultati letošnjega ocenjevanja bodo predvidoma znani v torek, 6. februarja 2024.

Arhiv: Začenja se novo programsko obdobje za sektor sadja

Z začetkom leta 2024 sektor sadja vstopa v že tretje triletno programsko obdobje 2024 - 2026, v okviru katerega bo kmetijsko ministrstvo v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja izvajalo različne promocijske aktivnosti, ki bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja ter izdelkov iz sadja z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«. V skladu z Zakonom o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov odločitev o vstopu v novo programsko obdobje za sektor bodo pridelovalci in predelovalci sadja nadaljevali s plačevanjem prispevka za promocijo. Prispevek se bo še naprej plačeval za vse sadne vrste in sicer v višini 20 €/ha intenzivnega sadovnjaka ter v višini 1,5 €/ tono v Sloveniji pridelanega sadja, ki se ga predela. K sredstvom zbranih s prispevkom država doda vsaj 40 % proračuna. Aktivnosti promocije bodo namenjene splošni promociji sadja in promociji sadja, še posebej tistega, ki nosi znak »izbrana kakovost – Slovenija« in potrošnikom zagotavlja, da je sadje pridelano in predelano v Sloveniji, da je postopek pridelave in predelave dodatno kontroliran s strani neodvisnih kontrolnih organov ter da sadje dosega dodatne kakovostne parametre.

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.