Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Zbornica komunalnega gospodarstva ob svetovnem dnevu hrane opozarja na zavržena živila

 
Tudi slovenska komunalna podjetja, povezana v Zbornica komunalnega gospodarstva, se zavedajo problematike zavržene hrane.
 
 
Povprečni Slovenec namreč zavrže 82 kilogramov hrane na leto, kar pomeni, da zavržemo tretjino vse kupljene oziroma pripravljene hrane. To ni zgolj obremenjujoče za okolje, ampak tudi za naše denarnice. 
 
Raziskava Evropske komisije je namreč pokazala, da v povprečnem evropskem gospodinjstvu na tak način vržemo stran 250 evrov letno.
 
In kaj zavržemo? Različne ankete (Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, nevladne organizacije) kažejo, da Slovenci zavržemo največ kruha, sadja in zelenjave.
 
 
V zabojnikih za odpadke hrana najpogosteje konča iz več razlogov:
 
-          ker naenkrat kupimo preveč hitro pokvarljivih živil (npr. sadja in zelenjave); 
 
-          ker kupujemo prevelike količine hrane, še posebej v okviru posebnih ponudb;
 
-          ker na mnoga živila pozabimo in jih čez čas neužitna najdemo v hladilniku, zamrzovalni omari …;
 
-          ker pripravljamo prevelike količine hrane.
 
 
Nekatera podjetja, ki se ukvarjajo z odpadki, so občane že pred časom začela spodbujati k bolj odgovornemu vedenju (npr. ljubljanska Snaga), 
 
vsa slovenska komunalna podjetja pa bodo z ozaveščanjem glede pravilnega ravnanja s hrano začela v okviru pobude Skupaj za boljšo družbo.
 
 
Komunalna podjetja so ugotovila, da se občani večinoma ne zavedajo, kolikšne količine hrane zavržejo in kateri so razlogi za to.
 
Njihov cilj je občane najprej ozavestiti, potem pa jim ponuditi konkretne napotke in rešitve, s katerimi bodo izboljšali svoj odnos do hrane, bolj premišljeno nakupovali, načrtovali obroke, razumeli oznake z datumi uporabe itd.
 
Eden izmed načinov ozaveščanja je tudi prikaz količine zavržene hrane – na priloženi fotografiji je letna količina zavržene hrane na prebivalca, postavljena pred Mestno hišo v Ljubljani.
 
 
 

Fotogalerija

 

Arhivi