Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Izjava za javnost

Ljubljana, 11.01.2011

IZJAVA ZA JAVNOST

Požar v kurilnici, požar v stanovanju, pogorela hiša so najpogostejši naslovi člankov črnih kronik preteklih tednov. Veliko se o tem piše, iščejo se odgovorne osebe, a nihče ne želi začeti reševati te problematike na samem izvoru. Izvor problema izhaja iz človeškega razmišljanja, da nadzor nad njihovimi kurilnimi, dimovodnimi in prezračevalnimi napravami ni najpomembnejša obveza v našem kratkem življenju.

S tem načinom razmišljanja in odklanjanjem obveznih dimnikarskih storitev takšni ljudje ogrožajo svoje in tuje premoženje, ter svoja in življenja drugih. Te navedbe potrjujejo dejstva, da je največ požarov in zastrupitev v domovih, kjer uporabniki ne dovolijo vzdrževanja in nadzora nad njihovimi kurilnimi, dimovodnimi in prezračevalnimi napravami s strani koncesionarjev dimnikarske službe.

Posebej problematične se izkazujejo kurilne naprave na trda goriva, kjer so najpogostejše posledice požari, ki za seboj pustijo velike materialne škode in žal včasih tudi smrtne žrtve. Ne smemo pa zanemariti etažne kurilne naprave na plinasta goriva, pri katerih je varno delovanje odvisno od primernih pogojev v stanovanjskih enotah. Posebno pozornost moramo posvetiti dimniških tuljavam, ki morajo biti prilagojene potrebam posamezne kurilne naprave.

Najpogosteje se pogoji varnega delovanja etažne kurilne naprave na plinasto gorivo, ki deluje odvisno od zraka v prostoru, porušijo z zamenjavo oken ali vrat, preko katerih se najpogosteje zagotavlja dovod potrebnega zgorevalnega zraka v prostor kurilne naprave.

Seveda ne smemo pozabiti izpostaviti priporočljive redne servise kurilnih naprav, s katerimi se zagotavlja neoporečno delovanje v smislu zagotavljanja primernih emisijskih vrednosti in energetsko varčnega delovanja. Izvajalci dimnikarske službe s svojim delom ugotavljamo takšne napake, oziroma pomanjkljivosti, o tem opozarjamo uporabnike in tako preprečujemo morebitne požare in zastrupitve. To lahko izvajamo le v primeru, če nam uporabniki zagotovijo nemoteno izvajanje vseh storitev.

A žal jih je vse več, ki po svoji lastni zmotni presoji ali na osnovi javnih pozivov k državljanski nepokorščini s strani civilne pobude Dimnik ne dovolijo nadzora na svojimi kurilnimi, dimovodnimi in prezračevalnimi napravami.

Kakšne so lahko posledice, smo se lahko žal prepričali v nekaterih primerih preteklih tednov, ko je kar nekaj družin ostalo brez domov in nekateri žal tudi brez družinskih članov.

Izvajalci obvezne državne javne gospodarske komunalne službe - dimnikarji smo prepričani, da lahko s svojim delom preprečimo veliko večino požarov, zastrupitev in smrtnih žrtev. Le omogočeno nam mora biti, da opravljamo svoje poslanstvo - vsem državljanom naše lepe Slovenije zagotoviti VAREN in VARČEN dom.

Dimnikarska sekcija v okviru GZS - Zbornice komunalnega gospodarstva

Fotogalerija