Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Vodeni ogledi po pokopališču Žale


V času Dnevov dediščine evropskih pokopališč, ki potekajo v okviru mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč (ASCE), bo podjetje Žale Javno podjetje d. o. o. tudi letos organiziralo brezplačna vodenja po pokopališču Žale. Vodenja bodo potekala dvakrat dnevno od 25. 5. do vključno 31. 5. 2015. Vodnik vas bo pričakal pred upravno stavbo na Plečnikih Žalah ob 10. in ob 17. uri.

Pokopališča so kot kulturna dediščina pomemben del naše zgodovine in umetnosti ter so zato tudi turistične znamenitosti mest, kjer je mogoče začutiti zgodovino in kulturo lokalnega prebivalstva. Eno takšnih je tudi pokopališče Žale.


Zaradi svoje visoke kulturno-zgodovinske in umetniške vrednosti je eno najlepših evropskih pokopališč. V strokovni in širši javnosti ga zaradi Plečnikove dediščine, stvaritev znanih slovenskih umetnikov in hortikulture občudujejo po vsem svetu. Plečnikove Žale – Vrt vseh svetih  so zagotovo najizvirnejša rešitev pokopališke arhitekture 20. stoletja. So edini tovrsten objekt v Evropi, ki mu je bil leta 2007 podeljen znak Evropska dediščina iz medvladne iniciative. Od leta 2009 so tudi kulturni spomenik državnega pomena. Sedaj potekajo postopki za njihov vpis na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Na pokopališču Žale so pokopani mnogi velikani naše zgodovine: pesniki, pisatelji, kiparji, slikarji, skladatelji, arhitekti, igralci, inženirji, politiki, športniki. Prav tako je na njem veliko pokopališč iz I. in II. svetovne vojne. Pomembno tudi kot drugi največji mestni park in je zanimivo v vseh letnih časih.


V okviru vodenega ogleda si boste ogledali znamenite Plečnikove Žale, grobove znanih Slovencev, dela znanih kiparjev  in druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem. 

 

Fotogalerija