Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Virtualni ogled pokopališč


Ob Dnevih dediščine evropskih pokopališč, ki potekajo v okviru mednarodnega Združenja pomembnih evropskih pokopališč (ASCE) so v Žalah Javnem podjetju d.o.o. nadgradili možnosti za vizualizacijo pokopališč v Mestni občini Ljubljana oz. virtualni ogled in raziskovanje pokopališč ter jih s tem še bolj približali obiskovalcem.

Vizualizacija ločeno zajema pokopališče Žale, preostalih 17 pokopališč, ki so v upravljanju podjetja Žale, in  Plečnikove Žale, kjer omogoča tudi virtualni prikaz notranjosti mrliških vežic.

Na pokopališču Žale lahko uporabniki pomembnega pokojnika oz. njegov grob poiščejo  glede na lego na enem izmed interaktivnih zemljevidov ali pa ga izberejo iz abecednega seznama. Le-ta je razdeljen v štiri tematske sklope: „splošno“, „pesniki in pisatelji“, „igralci“ in „vojna grobišča“.  Skupaj je na razpolago več kot 100 informativnih točk z dodatnim opisom groba ali pokojnika.

Vizualizacija je uporabna tako v turistične namene, kot tudi za „učenje na daljavo“ (e-learning) – npr. za študente arhitekture, ki lahko tako kadarkoli dostopajo do podrobne vizualne informacije.

S projektom so pionirsko, med prvimi na svetu, začeli že leta 2005. V navidezni resničnosti, ki jo omogoča interaktivna 360° prostorska fotografija, lahko uporabnik na računalniškem zaslonu interaktivno upravlja z vizualno podobo dokumentirane lokacije “kot, da bi bil tam, na licu mesta”. Vizualizacija je prikazana v najnovejši tehnologiji oz. trendu prikazov in zaradi metode „foto-vzorčenja“ z zelo visoko ločljivostjo omogoča interaktiven „ogled na daljavo“, celo še bolj podrobno, kot bi bil opazovalec na samem mestu.

Zaradi visoke ločljivosti in občutka „kot da smo tam“, je namenjena predvsem prikazom na velikih računalniških zaslonih, vendar pa omogoča prikaz tudi na tabličnih računalnikih in kot „opcija“ prva na svetu tudi na mobilnih telefonih, ki delujejo v okolju Android ali iOS. Za slednje je možna (v kolikor ima uporabnikova naprava vgrajen giroskop) tudi opcija samodejnega sledenja 360° prostorske fotografije gibanju/obračanju uporabnika glede na smer neba.


Fotogalerija