Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: Javno podjetje KOMUNALNO PODJETJE VRHNIKA d.o.o. in Evropski teden zmanjševanja odpadkov

https://www.gzs.si/zbornica_komunalnega_gospodarstva/Novice/ArticleId/49923/evropski-teden-zmanjsevanja-odpadkovBliža se najpomembnejša akcija na področju preprečevanja odpadkov – Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki bo letos od 21. do 29. novembra.


Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov se lahko pridružite tudi občani občin Borovnica, Log - Dragomer in Vrhnika v torek, 24. novembra 2015, od 17. do 19. ure v trgovini depo na Tržaški cesti 9a na Vrhniki. Pod vodstvom strokovnjakov boste lahko sami izdelali novoletna presenečenja in si ogledali novosti v trgovini. V Komunalnem podjetju Vrhnika tudi tako sledimo trajnostnemu razvoju.

 

Vsako dejanje šteje – tudi to, da boste iz še uporabnih in že uporabljenih materialov lahko izdelali nov izdelek in z oblikovalsko žilico spremenili odpadek v nekaj novega, uporabnega.
Letošnja tema Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je dematerializacija.

DEMATERIALIZACIJA ODPADKOV - narediti več z manj.

Kako ravnati, da odpadkov sploh ne bi proizvedli oziroma da bi jih proizvedli čim manj? Upoštevati moramo vodilo – narediti več z manj.

 

To vključuje dva vidika:

 

A) Premik od proizvodov k storitvam

Produkt zamenjamo s storitvijo, stvari si delimo ali si jih izposojamo in namesto individualne rabe organiziramo skupno. V vsakdanjem življenju si na primer delimo avtomobil še z drugimi družinskimi člani ali prijatelji; orodje za domača popravila si izposodimo od sosedov ali prijateljev, namesto da bi kupovali svojega; namesto CD-jev kupujemo glasbo v digitalni obliki na spletu itd.

 

B) Učinkovitejša uporaba materialov

Ponovno lahko uporabimo vse, kar je še uporabno, in skušamo pri tem uporabiti čim manj virov, težko razgradljive materiale pa zamenjamo z bolj trajnostno naravnanimi.

20151112_091207.jpeg

 

 

Fotogalerija