Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: ZEOS novice - Na Ptuju občanom na voljo prijaznejši način oddaje e-odpadkov in odpadnih baterij

Ptuj, 30. september 2016 – Prebivalci občine Ptuj bodo od danes naprej lažje oddali svoje nedelujoče e-naprave in odpadne baterije, saj so na 18 ekoloških otokov dobili ulične zbiralnike za zbiranje tovrstnih odpadkov. Lansirani so bili na današnjem dogodku v CERO Gajke na Ptuju pod okriljem projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj.

Družba ZEOS, d.o.o. je kot organizator skupaj z lokalnim partnerjem Javne službe Ptuj d.o.o. občini Ptuj predala v uporabo 18 zelenih velikanov, ki sprejemajo e-odpadke in odpadne baterije. Ob njihovi slavnosti predaji je v.d. direktorja občinske uprave Mestne občine Ptuj mag. Janez Merc simbolično oddal svoj e-odpadek v enega izmed njih ter obenem poudaril: »Mestna občina Ptuj podpira vsak dodatek v organiziranem zbiranju odpadkov, ki zmanjšuje splošne odpadke in kosovne odpadke ter povečuje tisti del odpadkov, ki jih je možno predelati in tudi ekonomsko izkoriščati.«

Direktor Javne službe Ptuj d.o.o. Alen Hodnik je ob podpisu listine o predaji zbranim povedal: »Z veseljem smo se tudi na našem območju pridružili projektu, ki bo občanom omogočil korak naprej pri ločenem zbiranju odpadkov. Kot izvajalec lokalne javne službe ravnanja z odpadki se trudimo, da bi bil delež e-odpadkov in odpadnih baterij čim nižji in verjamem da nam bodo novi namenski zabojniki pomagali pri doseganju tega cilja.«

O uličnih zbiralnikih

Projekt nagovarja potrošnike naj skrbno ravnajo z e-odpadki in odpadnimi baterijami preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja, ki nastaja širom Slovenije. Ulični zbiralniki so namenjeni oddaji manjših e-odpadkov in odpadnih baterij. Postavljeni so že v Velenju z okolico (39), večjem delu Prekmurja (33), Celju in okoliških občinah (40) in Slovenskih Konjicah (5), vseh skupaj pa bo v letu 2017 postavljenih preko 400.

 

»Ulične zbiralnike v Velenju in okolici smo po treh mesecih prvič praznili in z veseljem vam lahko sporočimo, da smo zbrali dobre 4 tone e-odpadkov in odpadnih baterij. Vse lokacije uličnih zbiralnikov sproti jasno označujemo na našem spletnem zemljevidu, ki ga lahko najdete na spletni strani projekta. Poleg njih boste tam lahko našli tudi lokacije vseh t.i. zelenih kotov, ki bodo v začetku leta 2017 postavljeni v večjih trgovskih centrih z električno in elektronsko opremo.« je zbranim na dogodku zaupal direktor družbe ZEOS, d.o.o. mag. Emil Šehić.

 

Ozaveščevalni dogodki

 

Organizatorji projekta si želijo v vsakem lokalnem okolju sporočiti čim večjemu številu prebivalcev glavne cilje projekta in jim predstaviti nove možnosti za oddajo e-odpadkov in odpadnih baterij, zato organizirajo tudi večje število ozaveščevalnih delavnic za mlade. V CID Ptuj bodo v oktobru izvedli delavnico »E-odpadki in naše okolje«, katere udeleženci bodo iskali inovativne rešitve rokovanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami oz. zmanjšanja potrošnje le-teh.

 

Napoved lansiranj uličnih zbiralnikov

 

Dne 14. oktobra 2016 bodo organizatorji projekta lansirali eno od naslednjih skupin zelenih velikanov, in sicer ob 10:00 na Kidričevem občinam Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Kidričevo, Majšperk, Podlehnik, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Žetale in Zavrč skupaj z lokalnim partnerjem Čisto mesto Ptuj d.o.o. in ob 13:00 v Lenartu občinam Benedikt, Cerkvenjak, Gornja Radgona, Hoče – Slivnica, Lenart, Radenci, Sveta Ana, Sv. Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Vitanje in Zreče skupaj z lokalnim partnerjem Saubermacher Slovenija d.o.o..

Priloga: fotografije

 

Dodatne informacije:

 

Urša Dolinšek

T: 01 235 52 55

Branka Biček Bizant

T: 01 366 85 61

E: novice@zeos.si

W: e-odpadki.zeos.si


O projektu

 

V družbi ZEOS, d.o.o. so z januarjem 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, med drugim tudi postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije. Organizirali bodo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti projekt, omogočiti prijaznejša in dostopnejša mesta za oddajanje  e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

 

Projekt omogočajo

 

1.     Sofinancerji

Evropska komisija / Ministrstvo za okolje in prostor RS

 

2.     Partnerji

 

a.       Mladinske organizacije

Zavod Mladinska Mreža MaMa

Lokalna: CID Ptuj

 

b.    Izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki

Lokalni: Javne službe Ptuj d.o.o.

 

c.     Občine

Lokalne: Mestna občina Ptuj

 

      3.     Ambasadorji

Mojca Mavec (novinarka in televizijska voditeljica)

»Koliko odpadne električne in elektronske opreme nastane vsako leto tudi pri nas, sem se zavedala šele, ko sem prvič sodelovala pri akciji Očistimo Slovenijo. Velik del te opreme kljub osveščanju v zadnjih letih pri nas še vedno konča na običajnih deponijah. Kot novinarka sem velikokrat poročala o podobnih zgodbah, a štejejo dejanja. Zato sem se tudi odločila pri projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki sodelovati kot ambasadorka.«

Andrej Težak - Tešky (gledališki improvizator in promotor stand-up komedije)

»Ker se imam za precej okoljsko zavednega, se z veseljem priključim projektom, ki naj bi nas vsaj malo obvarovali pred onesnaženjem. Vsak dan gledam vso to umazanijo okoli sebe in poskušam narediti kaj, da prispevam drobec v mozaik čistega okolja. Odpadna električna in elektronska oprema predstavlja velik problem, ki se ga malokdo zaveda in končno se bodo našli tudi posebni zbiralniki zanjo. Na veselo E-cikliranje!«

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi