Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: ZEOS novice - SZJ: Kidričevo in Lenart gostila lansiranje uličnih zbiralnikov v svoji in okoliških občinah


Kidričevo in Lenart (14. oktober 2016) – Organizatorji projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, družba ZEOS, d.o.o., po državi postavljajo ulične zbiralnike za e-odpadke in odpadne baterije, pod sloganom E-cikliraj. Danes so jih 15 lansirali v Kidričevem in 22 v Lenartu, kjer so skupaj z lokalnimi partnerji podpisali listino o predaji zelenih velikanov. Današnje lansiranje je dva dni prej pospremila tudi informativno-ozaveščevalna delavnica za mlade v Zrečah. 

Projekt nagovarja potrošnike naj skrbno ravnajo z e-odpadki in odpadnimi baterijami preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja tovrstnih odpadkov, ki nastaja širom Slovenije. Ulični zbiralniki so namenjeni oddaji manjših e-odpadkov in odpadnih baterij. Postavljeni so že v Velenju z okolico (39), večjem delu Prekmurja (33), Celju in okoliških občinah (40), Slovenskih Konjicah (5), v občini Ptuj (18) in v Zasavju (30), vseh skupaj pa jih bo do konca leta 2017 postavljenih preko 400, vse njihove lokacije pa se sproti označujejo na spletnem zemljevidu, ki ga lahko najdete na spletni strani projekta.

 

Danes so nove ulične zbiralnike najprej pospremili v Kidričevem, in sicer na ekološke otoke in druge lokacije v občinah Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Kidričevo, Majšperk, Podlehnik, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Trnovska vas, Videm, Žetale in Zavrč (pod okriljem lokalnega partnerja Čisto mesto Ptuj d.o.o.), nato pa so jih pozdravili še v Lenartu in jih poslali na pot v občine Benedikt, Cerkvenjak, Gornja Radgona, Hoče – Slivnica, Lenart, Radenci, Sveta Ana, Sv. Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Vitanje in Zreče (v sklopu lokalnega partnerja Saubermacher Slovenija d.o.o.).

 

Na obeh dogodkih so bili prisotni predstavniki zgoraj omenjenih lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki in predstavniki zgoraj naštetih občin, ki so s podpisom listin slavnostno sprejeli zelene velikane ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pospremili novo pridobitev.

 

Organizatorji in lokalni partnerji so na obeh dogodkih zbranim zaupali svoje misli:

 

Emil Šehić, direktor družbe ZEOS, d.o.o.: »Potrošniku želimo še posebej približati možnost oddaje manjših gospodinjskih aparatov. Prepogosto se dogaja, da ti zahajajo med mešane komunalne odpadke, tako imenovane črne zabojnike. Vsebujejo težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih dobimo nazaj reciklate, iz njih pa lahko proizvajamo nove proizvode in tako ohranjamo naravne vire.«

Janez Letnik, direktor Čistega mesta Ptuj d.o.o.: »Akcijo zbiranje odpadnih elektronskih in električnih odpadkov smo v sodelovanju s podjetjem ZEOS pričeli že nekaj let nazaj in ponosni smo, da je letos ta akcija dosegla povsem novo raven. S postavitvijo uličnih zbiralnikov za zbiranje e-odpadkov in odpadnih baterij  smo vnovič dokazali, da nam je mar za okolje  ter za skrbno in ustrezno odstranitev e-odpadkov. Pomemben mejnik v celotni zgodbi pa je prav ozaveščanje mladih, zato smo k tej akciji tudi tokrat pristopili z velikim veseljem in zavedanjem, da bomo vnovič presegli vsa pričakovanja. S postavitvijo zabojnikov na ustrezne lokacije v posameznih občinah bomo občanom približali zbiranje e-odpadkov v bližino njihovih domov in hkrati ozavestili ljudi, da teh odpadkov ne vržejo v posodo za mešane komunalne odpadke, temveč, da te e-odpadke raje prinesejo v namenski zbiralnik.«

Rudolf Horvat, direktor podjetja Saubermacher Slovenija d.o.o.: »Kadar koli nas povabijo, da sodelujemo v projektu, ki skrbi za okolje in ustrezno odstranitev odpadkov, se z veseljem odzovemo, saj se zavedamo, da je nenehno potrebno skrbeti tako za ozaveščanje javnosti kot ustrezno rokovanje z odpadki. In prav e-odpadki so področje, ki zahtevajo posebno skrbnost, saj jih ne moramo oddati kar v zabojnike doma. Prav tako pa nam izkušnje govorijo, da se v naših domovih skriva kopica e-odpadkov, za katere sploh ne vemo, kaj z njimi storiti in kam jih oddati. Prav zaradi tega smo prepričani, da bodo ulični zbiralniki popolna točka za oddajo e-odpadkov in odpadnih baterij. Novi projekt podjetja ZEOS pa daje prav tako velik poudarek na ozaveščanju javnosti in mladih na sploh, zato smo še posebej ponosni, da smo lahko del slednjega.«

Zreška mladina tudi E-ciklira

 

V sredo 10. oktobra so organizatorji projekta LIFE v sklopu ozaveščevalnih dogodkov na Srednji poklicni in strokovni šoli Zreče izvedli delavnico za mlade z naslovom »E-odpadki in naše okolje«.

 

Na dogodku so dijaki iskali nove ideje s področja e-odpadkov in odpadnih baterij, ki so jih na koncu tudi predstavili vsem zbranim. Tekmovali so v kvizu in pisali nove slogane – stavke, ki pozivajo k E-cikliranju, tako so nastali:

·         E-ciklirajte vsi in svet bo lepši, kot bi rekli 1,2,3.

·         Ali smo stari, ali mladi, E-cikliramo, ker imamo naravo radi.

·         E-cikliraj, varuj sebe, varuj okolje.

·         Ni važno koliko si star, važno da E-cikliranje tvoj je dar.

Da je vse skupaj gladko potekalo, so poleg povezovalke Urše Dolinšek in moderatorke Branke Biček Bizant (ZEOS, d.o.o.) skrbeli tudi Laura Krančan (Zavod Mladinska mreža MaMa) in Nataša Hrup ter Aleš Sušak (Mladinski center Dravinjske doline).

Mladi E-ciklatorji so dogodek zaključili s svežimi idejami, ki ga bodo lahko širili med ostalimi občani in tako pripomogli k E-cikliranju v svojih krajih.

Priloga: fotografije

 

Dodatne informacije:

 

Urša Dolinšek

T: 01 235 52 55

Branka Biček Bizant

T: 01 366 85 61

E: novice@zeos.si

W: e-odpadki.zeos.si

 

 

 

O projektu

 

V družbi ZEOS, d.o.o. so z januarjem 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, med drugim tudi postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije. Organizirali bodo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti projekt, omogočiti prijaznejša in dostopnejša mesta za oddajanje  e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Projekt omogočajo

 

1.     Sofinancerji

Evropska komisija / Ministrstvo za okolje in prostor RS

 

2.     Partnerji

 

a.       Mladinske organizacije

Zavod Mladinska Mreža MaMa
Lokalna: Mladinski center Dravinjske doline

b.    Izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki

Lokalni: Čisto mesto Ptuj d.o.o. / Saubermacher Slovenija d.o.o.

c.     Občine

Lokalne: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gornja Radgona, Hoče – Slivnica, Kidričevo, Lenart, Majšperk, Podlehnik, Radenci, Sveta Ana, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sv. Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Vitanje in Zavrč, Zreče, Žetale

 

      3.     Ambasadorji

Mojca Mavec (novinarka in televizijska voditeljica)

»Koliko odpadne električne in elektronske opreme nastane vsako leto tudi pri nas, sem se zavedala šele, ko sem prvič sodelovala pri akciji Očistimo Slovenijo. Velik del te opreme kljub osveščanju v zadnjih letih pri nas še vedno konča na običajnih deponijah. Kot novinarka sem velikokrat poročala o podobnih zgodbah, a štejejo dejanja. Zato sem se tudi odločila pri projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki sodelovati kot ambasadorka.«

Andrej Težak - Tešky (gledališki improvizator in promotor stand-up komedije)

»Ker se imam za precej okoljsko zavednega, se z veseljem priključim projektom, ki naj bi nas vsaj malo obvarovali pred onesnaženjem. Vsak dan gledam vso to umazanijo okoli sebe in poskušam narediti kaj, da prispevam drobec v mozaik čistega okolja. Odpadna električna in elektronska oprema predstavlja velik problem, ki se ga malokdo zaveda in končno se bodo našli tudi posebni zbiralniki zanjo. Na veselo E-cikliranje!«

 

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi