Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: ZEOS novice - Dijaki Gimnazije Slovenske Konjice so E-ciklirali


»Vsaka voda je pri izviru čista, zato E-cikliraj, smeti pobiraj, spoznaj težavo in varuj naravo!« je bil zmagovalni slogan delavnice E-odpadki in naše okolje v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj na Gimnaziji Slovenske Konjice, kjer so dijaki 18. oktobra 2016 razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami.

Odgovore ter rešitve o tej tematiki so iskali s pomočjo organizatorjev projekta ZEOS, d.o.o.  - povezovalke Urše Dolinšek in moderatorke Branke Biček Bizant ter ostalih moderatorjev Laure Krančan (Zavod Mladinska mreža MaMa), Nataše Hrup (Mladinski center Dravinjske doline) ter Karmen Vodovnik (JKP d.o.o. Slovenske Konjice).

Kot ostali dijaki na naših delavnicah so tudi ti tekmovali v kvizu, poleg zmagovalnega slogana pa smo dobili še nekatere druge izvirne stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju:

·         Ni važno al' proteza al' duda, E-cikliranje je vredno truda! Zakaj? Zato, da jutrišnji dan lepši bo.

·         Kdor E-ciklira, v prihodnosti profitira.

·         E-cikliraj, rekorde podiraj!

 

Delavnica je bila druga aktivnost od sklopa načrtovanih dogodkov v okviru postavitve petih uličnih velikanov v občini Slovenske Konjice, katerih lansiranje se je zgodilo 21. septembra 2016 na CERO Slovenske Konjice.

Dijaki so dogodek zaključili z zaobljubo, da bodo skupaj E-ciklirali še naprej vsak po svojih močeh, saj jim ni vseeno, v kakšnem okolju živijo.

Priloga: fotografije

 

Dodatne informacije:

Urša Dolinšek             Branka Biček Bizant             

T: 01 235 52 55          T: 01 366 85 61                     

E: novice@zeos.si

W: e-odpadki.zeos.si

 

O projektu

 

V družbi ZEOS, d.o.o. so z januarjem 2016 pričeli z izvajanjem petletnega projekta zbiranja in ločevanja e-odpadkov in odpadnih baterij z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj, ki je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij: postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke širom Slovenije in zelenih kotov v večje trgovske centre ter izvajanje mobilnega zbiranja na podeželju. Organizirali bodo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti projekt, omogočiti prijaznejša in dostopnejša mesta za oddajanje e-odpadkov in odpadnih baterij jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja odpadkov pomembna za okolje.

 

Projekt omogočajo

 

1.     Sofinancerji

Evropska komisija / Ministrstvo za okolje in prostor RS

 

2.     Partnerji

 

                a.       Mladinske organizacije

Zavod Mladinska Mreža MaMa
Lokalna: Mladinski center Dravinjske doline

b.    Izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki

Lokalni: JKP d.o.o. Slovenske Konjice

 

c.     Občine

Lokalne: Slovenske Konjice

 

               3.     Ambasadorji

Mojca Mavec (novinarka in televizijska voditeljica)

»Koliko odpadne električne in elektronske opreme nastane vsako leto tudi pri nas, sem se zavedala šele, ko sem prvič sodelovala pri akciji Očistimo Slovenijo. Velik del te opreme kljub osveščanju v zadnjih letih pri nas še vedno konča na običajnih deponijah. Kot novinarka sem velikokrat poročala o podobnih zgodbah, a štejejo dejanja. Zato sem se tudi odločila pri projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki sodelovati kot ambasadorka.«

Andrej Težak - Tešky (gledališki improvizator in promotor stand-up komedije)

»Ker se imam za precej okoljsko zavednega, se z veseljem priključim projektom, ki naj bi nas vsaj malo obvarovali pred onesnaženjem. Vsak dan gledam vso to umazanijo okoli sebe in poskušam narediti kaj, da prispevam drobec v mozaik čistega okolja. Odpadna električna in elektronska oprema predstavlja velik problem, ki se ga malokdo zaveda in končno se bodo našli tudi posebni zbiralniki zanjo. Na veselo E-cikliranje!«

 

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi