Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: ZEOS novice - Ptujska izvedba delavnice »E-odpadki in naše okolje«

27. oktober 2016 – Ptujska izvedba delavnice »E-odpadki in naše okolje« se je zgodila včeraj v CID Ptuj, kjer so se organizatorjem, družbi ZEOS, d.o.o., v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj, pridružili ptujski dijaki. Seznanili so se s pomembnostjo ločevanja e-odpadkov in odpadnih baterij in nastajajočo infrastrukturo oddajanja tovrstnih odpadkov po državi ter razvijali nove ideje na področju E-cikliranja.

Odgovore ter rešitve o tej tematiki so iskali s pomočjo predstavnice družbe ZEOS, d.o.o. Urše Dolinšek in moderatorjev: Adnan Vrebac, Urban Krevl in Teja Meško (Zavod Mladinska Mreža MaMa) ter Gregor Uhan (Javne službe Ptuj d.o.o.).

Dijaki so tekmovali tudi v kvizu in izumljali slogane, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju, tako smo ponovno dobili nekaj izvirnih predlogov:
·         Brez smeti smo brez skrbi, zato E-ciklirajmo skupaj vsi!
·         E-cikliraj in naravo podpiraj!
·         E-cikliraj in okolju možnosti odpiraj!
·         Kdorkoli si, pridno e-odpadke zbiraj in E-cikliraj!

Delavnica je bila druga aktivnost od sklopa načrtovanih dogodkov v okviru postavitve uličnih velikanov v občini Ptuj, katerih lansiranje se je zgodilo 30. septembra 2016 na CERO Gajke Ptuj.

Dogodek so zaključili z željo, da bi čim več občank in občanov Mestne občine Ptuj E-cikliralo, saj je to dobro za ljudi in okolje.

Priloga: fotografije

 

Dodatne informacije:

 

Urša Dolinšek

T: 01 235 52 55

Branka Biček Bizant

T: 01 366 85 61

E: novice@zeos.si

W: e-odpadki.zeos.si

 

 

 

 

O projektu

 

V družbi ZEOS, d.o.o. so z januarjem 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, med drugim tudi postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije. Organizirali bodo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti projekt, omogočiti prijaznejša in dostopnejša mesta za oddajanje  e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

 

Projekt omogočajo

 

1.     Sofinancerji

Evropska komisija / Ministrstvo za okolje in prostor RS

 

2.     Partnerji

 

                a.       Mladinske organizacije

Zavod Mladinska Mreža MaMa

Lokalna: CID Ptuj

b.    Izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki

Lokalni: Javne službe Ptuj d.o.o.

 

c.     Občine

Lokalne: Mestna občina Ptuj

 

               3.     Ambasadorji

Mojca Mavec (novinarka in televizijska voditeljica)

»Koliko odpadne električne in elektronske opreme nastane vsako leto tudi pri nas, sem se zavedala šele, ko sem prvič sodelovala pri akciji Očistimo Slovenijo. Velik del te opreme kljub osveščanju v zadnjih letih pri nas še vedno konča na običajnih deponijah. Kot novinarka sem velikokrat poročala o podobnih zgodbah, a štejejo dejanja. Zato sem se tudi odločila pri projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki sodelovati kot ambasadorka.«

Andrej Težak - Tešky (gledališki improvizator in promotor stand-up komedije)

»Ker se imam za precej okoljsko zavednega, se z veseljem priključim projektom, ki naj bi nas vsaj malo obvarovali pred onesnaženjem. Vsak dan gledam vso to umazanijo okoli sebe in poskušam narediti kaj, da prispevam drobec v mozaik čistega okolja. Odpadna električna in elektronska oprema predstavlja velik problem, ki se ga malokdo zaveda in končno se bodo našli tudi posebni zbiralniki zanjo. Na veselo E-cikliranje!«

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi