Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: ZEOS novice - Virus E-cikliranja se vztrajno širi po državi

21. november 2016 – V Sloveniji se je letos spomladi prvič pojavil nov virus E-cikliranja, in sicer v Ljubljani, natančneje v Črnučah. Podrobnejše raziskave so pokazale, da so krivci zanj družba ZEOS, d.o.o., ki je s projektom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj sodržavljane okužila z virusom E-cikliranja oz. recikliranja e-odpadkov in odpadnih baterij. Od tedaj se virus nevarno širi po Sloveniji, zato so njegovi izumitelji v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov pripravili prvo poročilo o njegovih lokacijah, da mu bodo lahko vsi na sledi.

V družbi ZEOS, d.o.o. so z letom 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS.

 V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku in gospodinjstvom prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, saj jim želijo omogočiti čim lažji dostop za oddajo tovrstnih odpadkov na prava mesta. Želijo spreminjati njihove navade in doseči čimbolj učinkovito ločevanje teh odpadkov. To bodo zagotovili preko treh glavnih akcij projekta:
·    ulični zbiralniki za zbiranje manjših e-odpadkov in odpadnih baterij na nekaterih ekoloških otokih širom države,
·    zeleni koti v večjih trgovskih središčih, kjer se prodaja e-oprema,
·  namenski mobilni zbiralnik za zbiranje in ločevanje e-odpadkov in odpadnih baterij na podeželju v vseh slovenskih regijah.

Organizirajo tudi več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti projekt in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje. 

V letošnjem letu so skupaj z lokalnimi partnerji projekta (občinami in izvajalci gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki) v sklopu načrtovanih aktivnosti na nekatere ekološke otoke lansirali 283 uličnih zbiralnikov širom države. Ulični zbiralniki so postavljeni že v Velenju z okolico, večjem delu Prekmurja, Celju in okoliških občinah, v Slovenskih Konjicah, v občini Ptuj, v Zasavju, v Lenartu ter Kidričevem z okoliškimi občinami ter v Radovljici in nekaterih drugih gorenjskih občinah in v Posavju ter na Obali. Vseh skupaj jih bo do konca leta 2017 postavljenih preko 500, vse njihove lokacije pa se sproti označujejo na spletnem zemljevidu, ki ga lahko najdete na spletni strani projekta.

 

Postavitev uličnih zbiralnikov so spremljale delavnice za mlade, v sklopu projekta pa so izvedli tudi nekaj drugih ozaveščevalnih dogodkov, na katerih so predstavljali projekt.

 

Virus E-cikliranja želijo njegovi izumitelji razširiti tudi v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 19. do 27. novembra, zato so v tem tednu pripravili naslednje aktivnosti:
· 21. november 2016 – Delavnica »E-odpadki in naše okolje« ob 16:00 v Dijaškem domu Škofja Loka, Podlubnik 1B, Škofja Loka
·  22. november 2016 – Obisk E-transformerja v OŠ Vižmarje Brod, Na Gaju 2, Ljubljana
· 23. november 2016 – Dve delavnici »E-odpadki in naše okolje« ob 10:00 in 12:00 v Centru mladih Koper, Gregorčičeva ulica 4, Koper
·         23. november 2016 - Obisk E-transformerja v BIC Ljubljana, Ižanska cesta 10, Ljubljana
·         21. – 25. november 2016 – Zbiralna akcija e-odpadkov in odpadnih baterij:
          -          Srednja zdravstvena šola Celje, Ipavčeva ulica 10, Celje
          -          OŠ Vižmarje-Brod, Na Gaju 2, Ljubljana
          -          BIC Ljubljana, Ižanska cesta 10, Ljubljana

 

Družba ZEOS vabi vse, da si še več o izvedenih ter načrtovanih projektnih aktivnostih, prve rezultate zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij s pomočjo uličnih zbiralnikov in drugih spremljevalnih dogodkih preberejo:
·         v gradivu za medije v priponki,
·         na spletni strani projekta e-odpadki.zeos.si.

Vse potrošnike pa pozivajo, naj jim ne bo vseeno za okolje in jih vabijo, da se jim pridružijo pri E-cikliranju in naj se ne bojijo virusa E-cikliraj, saj bo poskrbel, da bodo naravni viri zaokrožili, odlagališča in narava pa bosta lažje zadihala.

Več o projektu

·         Spletna stran: e-odpadki.zeos.si/
·         FB E-cikliraj: www.facebook.com/eodpadki/
·         Fotografije z dogodkov: www.flickr.com/photos/eodpadki/albums
·         Žičkovi: www.youtube.com/watch?v=VqWuJaiKaLg
·         Projekt omogočajo: e-odpadki.zeos.si/podporniki.html

 

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija