Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: ZEOS novice - Koprski dijaki o e-odpadkih in odpadnih baterijah

Koper, 24. oktober 2016 – V sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj pod vodstvom družbe ZEOS, d.o.o. v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa je včeraj v Centru mladih Koper potekala delavnica »E-odpadki in naše okolje«, ki je imela zaradi velikega zanimanja dve izvedbi. Dijaki iz Srednje ekonomske in poslovne šole Koper so na dogodku razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami in iskali načine, kako zmanjšati vpliv tovrstnih odpadkov na okolico. Delavnica je potekala v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

 Ob vodenju dogodka s strani dveh predstavnic družbe ZEOS, d.o.o. Urše Dolinšek in Branke Biček Bizant ter moderatorjev: Urban Krevl in Kaja Čop (Zavod Mladinska Mreža MaMa), Patrik Holz (Center mladih Koper) in Vojko Rotar (Marjetica Koper, d.o.o.) so mladi iskali odgovore ter rešitve na področju E-cikliranja, ki so jih na koncu tudi predstavili vsem zbranim. Na delavnici so spoznali lokacije uličnih zbiralnikov v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo. Tekmovali so v kvizu in iskali ideje za slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju in tako so dobili nekaj novih, izvirnih idej:

·         Z E-cikliranjem naprav, naš planet bo zdrav!

·         Zemljan E-ciklira, planet profitira!

·         E-cikliraj smeti; mladi, stari – čisto vsi, da okolje ne smrdi.

·         Slončki hitijo, za okolico skrbijo, zato E-cikliraj in bodi kot slonček!

·         E-cikliraj in odpadke iz narave pobiraj!

·         Če nočeš bit ekonomist ali kapitalist, bodi E-reciklist.

·         E-cikliraj, rekorde podiraj!

·         E-cikliraj in dominiraj!

 

Organizatorji so veseli, da so dijaki zelo aktivno sodelovali in pokazali, da jim je mar za okolje, v katerem živijo. Delavnica je potekala v Evropskem tedenu zmanjševanja odpadkov, ki ga od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+, letos pa poteka od 19. do 27. novembra.

Delavnica v Kopru je bila druga aktivnost od sklopa načrtovanih dogodkov v okviru postavitve uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Ankaran, Izola Koper in Piran. Prva aktivnost je bila izvedena 18. novembra v ZC Sermin v Kopru, kjer so bili ulični zbiralniki za e-odpadke in odpadne baterije predani v uporabo.

Priloga: fotografije

Dodatne informacije

Urša Dolinšek

T: 01 235 52 55

Branka Biček Bizant

T: 01 366 85 61

E: novice@zeos.si

W: e-odpadki.zeos.si

 

 

 
O projektu 

V družbi ZEOS, d.o.o. so z januarjem 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, med drugim tudi postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije. Organizirali bodo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti projekt, omogočiti prijaznejša in dostopnejša mesta za oddajanje  e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Projekt omogočajo

 

1.     Sofinancerji

Evropska komisija / Ministrstvo za okolje in prostor RS

 

2.     Partnerji 

                 a.       Mladinske organizacije

Zavod Mladinska Mreža MaMa
Lokalna: Center mladih Koper
                 b.    Izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki

Lokalni: Javno podjetje OKOLJE Piran d.o.o., Javno podjetje Komunala Izola d.o.o. in Marjetica Koper, d.o.o.
                c.     Občine
Lokalne: Ankaran, Izola, Mestna občina Koper in Piran

               3.     Ambasadorji

Mojca Mavec (novinarka in televizijska voditeljica)

»Koliko odpadne električne in elektronske opreme nastane vsako leto tudi pri nas, sem se zavedala šele, ko sem prvič sodelovala pri akciji Očistimo Slovenijo. Velik del te opreme kljub osveščanju v zadnjih letih pri nas še vedno konča na običajnih deponijah. Kot novinarka sem velikokrat poročala o podobnih zgodbah, a štejejo dejanja. Zato sem se tudi odločila pri projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki sodelovati kot ambasadorka.«

Andrej Težak - Tešky (gledališki improvizator in promotor stand-up komedije)
»Ker se imam za precej okoljsko zavednega, se z veseljem priključim projektom, ki naj bi nas vsaj malo obvarovali pred onesnaženjem. Vsak dan gledam vso to umazanijo okoli sebe in poskušam narediti kaj, da prispevam drobec v mozaik čistega okolja. Odpadna električna in elektronska oprema predstavlja velik problem, ki se ga malokdo zaveda in končno se bodo našli tudi posebni zbiralniki zanjo. Na veselo E-cikliranje!«

Zlatko (glasbenik)
»Pred dvema letoma je bila najstarejša hči stara tri leta in je po naključju v domačem predalu našla digitalni fotoaparat. Kako tehnologija napreduje in se tako posledično kopiči odpadna elektronska in električna oprema, sem se zavedel šele takrat, ko ni vedela, kaj je ta skrivnostna črna škatlica, ki je ne uporabljamo. Uporabljali smo ga pred kratkim, konkreten digitalni fotoaparat spada med t. i. sodobno tehnologijo, a najmlajše generacije vseeno tega ne poznajo. Začel sem se spraševati, kje bodo končale vse te stvari. V smeteh? Katerih smeteh? Zato sem počaščen in v veliko veselje mi je, da lahko sodelujem v tem projektu, ki ozavešča vse generacije. Menim, da so zbiralniki za odpadno e-opremo več kot dobrodošli, saj s tem delamo na tem, da okolje še bolj obvarujemo pred onesnaževanjem.«

Vsi podporniki projekta: http://e-odpadki.zeos.si/podporniki.html

 

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija