Zbornica komunalnega gospodarstva

Novice


Arhiv: ZEOS novice - Dijaški dom Škofja Loka je E-cikliral

22. november 2016 – V sklopu lansiranja uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občine Radovljica, Bled, Gorje, Škofja Loka, Železniki in Gorenja Vas - Poljane so se dijaki iz Dijaškega doma Škofja Loka na delavnici »E-odpadki in naše okolje« seznanili z nastajajočo infrastrukturo oddajanja tovrstnih odpadkov po državi ter razvijali nove ideje na področju E-cikliranja. Dogodek se je zgodil včeraj v Dijaškem domu Škofja Loka pod vodstvom organizatorjev, družbe ZEOS, d.o.o., v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom E-cikliraj.

Prihodnost lepša bo, če E-ciklirata staro in mlado!, E-cikliraj e-opremo, da v čisto okolje gremo! in E-odpadke pobiraj in E-cikliraj, za čisto okolje, da bomo vsi dobre volje! so slogani, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju in so jih izumili dijaki na tokratni delavnici, na kateri so tekmovali tudi v kvizu.

Udeleženci so se na dogodku seznanili z vsemi zbirno-predelovalnimi skupinami e-odpadkov in odpadnih baterij, s pomembnimi aktivnostmi projekta in zakaj je pomembno, da se e-odpadke in odpadne baterije E-ciklira. Spoznali so lokacije uličnih zbiralnikov v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo. Dotaknili pa so se tudi obdelave in ponovne uporabe tovrstnih odpadkov.

Odgovore ter rešitve o tej tematiki so dijaki tokrat iskali s pomočjo predstavnice družbe ZEOS, d.o.o. Urše Dolinšek in moderatorjev: Urban Krevl in Kaja Čop (Zavod Mladinska Mreža MaMa) ter Janez Štalec (Loška Komunala, d.d. Škofja Loka).

Delavnica je bila druga aktivnost od sklopa načrtovanih dogodkov v okviru postavitve uličnih velikanov v zgoraj omenjenih občinah, katerih lansiranje se je zgodilo v ZC Radovljica 21. oktobra 2016.

Dogodek so dijaki zaključili z željo, da bi čim več njihovih vrstnikov boljše skrbelo za okolje in posledično tudi E-cikliralo.

Priloga: fotografije

 

Dodatne informacije:

 

Urša Dolinšek

T: 01 235 52 55

Branka Biček Bizant

T: 01 366 85 61

E: novice@zeos.si

W: e-odpadki.zeos.si

 

 

 


O projektu

 

V družbi ZEOS, d.o.o. so z januarjem 2016 pričeli z izvajanjem petletnega ozaveščevalnega projekta na področju pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami z naslovom LIFE Gospodarjenje z e-odpadki in s sloganom E-cikliraj. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS. V sklopu projekta vzpostavljajo potrošniku prijazno mrežo zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, med drugim tudi postavitev uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije širom Slovenije. Organizirali bodo več spremljevalnih aktivnosti, saj želijo občanom predstaviti projekt, omogočiti prijaznejša in dostopnejša mesta za oddajanje  e-odpadkov in odpadnih baterij in jih hkrati seznaniti, zakaj je pravilna oddaja tovrstnih odpadkov pomembna za okolje.

Projekt omogočajo

 

1.     Sofinancerji

Evropska komisija / Ministrstvo za okolje in prostor RS

 

2.     Partnerji

 

                 a.       Mladinske organizacije

Zavod Mladinska Mreža MaMa
Lokalna: Zavod O, zavod škofjeloške mladine

b.    Izvajalci lokalnih javnih služb za ravnanje z odpadki

Lokalni: Komunala Radovljica, d.o.o., Infrastruktura Bled d.o.o., Loška komunala, oskrba z vodo in plinom d.d. Škofja Loka, Občina Gorenja vas – Poljane (režijski obrat) 

c.     Občine

Lokalne: Bled, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Radovljica, Škofja Loka, Železniki

 

                3.     Ambasadorji

Mojca Mavec (novinarka in televizijska voditeljica)
»Koliko odpadne električne in elektronske opreme nastane vsako leto tudi pri nas, sem se zavedala šele, ko sem prvič sodelovala pri akciji Očistimo Slovenijo. Velik del te opreme kljub osveščanju v zadnjih letih pri nas še vedno konča na običajnih deponijah. Kot novinarka sem velikokrat poročala o podobnih zgodbah, a štejejo dejanja. Zato sem se tudi odločila pri projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki sodelovati kot ambasadorka.«

Andrej Težak - Tešky (gledališki improvizator in promotor stand-up komedije) 
»Ker se imam za precej okoljsko zavednega, se z veseljem priključim projektom, ki naj bi nas vsaj malo obvarovali pred onesnaženjem. Vsak dan gledam vso to umazanijo okoli sebe in poskušam narediti kaj, da prispevam drobec v mozaik čistega okolja. Odpadna električna in elektronska oprema predstavlja velik problem, ki se ga malokdo zaveda in končno se bodo našli tudi posebni zbiralniki zanjo. Na veselo E-cikliranje!«

Zlatko (glasbenik)
»Pred dvema letoma je bila najstarejša hči stara tri leta in je po naključju v domačem predalu našla digitalni fotoaparat. Kako tehnologija napreduje in se tako posledično kopiči odpadna elektronska in električna oprema, sem se zavedel šele takrat, ko ni vedela, kaj je ta skrivnostna črna škatlica, ki je ne uporabljamo. Uporabljali smo ga pred kratkim, konkreten digitalni fotoaparat spada med t. i. sodobno tehnologijo, a najmlajše generacije vseeno tega ne poznajo. Začel sem se spraševati, kje bodo končale vse te stvari. V smeteh? Katerih smeteh? Zato sem počaščen in v veliko veselje mi je, da lahko sodelujem v tem projektu, ki ozavešča vse generacije. Menim, da so zbiralniki za odpadno e-opremo več kot dobrodošli, saj s tem delamo na tem, da okolje še bolj obvarujemo pred onesnaževanjem.« 

*** 

Vsi podporniki projekta: http://e-odpadki.zeos.si/podporniki.html

Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija